Share |

Klubová kultura: Umírá, nebo neumírá?

foto: lydie

Big Shot, uznávaný americký časopis o elektronické hudbě, vydal exkluzivní rozhovory s 90 Djs z celého světa. Ptali se na názor na současný stav klubové kultury, nejznepokojivější aspekty jejího vývoje a recepty na to, jak udělat scénu lepší.

 

DJ musí umět udělat mejdan

Někteří DJs se vyjadřovali celkem pozitivně (Jako Nic Fanciulli nebo Martin Eyerer), ale všeobecný postoj DJů z alternativnějších koutů klubové scény byl jednoznačně negativní. Nejpochmurněji se vyjádřil Ashley Beedle, bývalý člen legendárních X Press 2.

"DJ kultura jako umělecká forma umírá," vyjádřila se legenda britské acid houseové scény. "Je strašně snadné být DJ díky technologickému vývoji, ale technologie z nikoho DJe neudělá. DJ musí být osobnost a musí umět vybírat hudbu a sestavovat svoje sety... Není důležitý být hvězda na stagi, ale udělat dobrej mejdan," dodal.

 

Houseová legenda Angel Alanis z USA také odsoudil Djské superstar, na mušku si konkrétně vzal Steva Angella a obvinil ho, že ani nehraje naživo.

 

"Co bude dál? DJové-hologramy? Tak ať aspoň hrajou na flétnu nebo žonglujou, zatímco jim hraje šedesátiminutový cédéčko."

 

Protivlna

"Punk vznikl, protože už lidi nemohli vystát mainstreamovej pop a to, co ztělesňoval. Teď se vlastně děje něco podobnýho." Komentoval situaci producent The Freaks, Luke Solomon. "Vzniká obrovská zášť vůči mainstreamovému pop DJingu a ta podněcuje divokou protivlnu, což není vůbec špatný."

 

 

Vydavatel Big Shotu Darren Ressler našemu redaktorovi Skruffovi prozradil, že se anketa stala enormně populární a chystá se ji proto v  budoucnosti opakovat. "Impulsem začít se tématu věnovat pro  mě byl spor mezi DJ Sneakem a Stevem Angellem," vysvětlil.

"Mapuju DJ kulturu po dlouhá léta, a myslím, že tímhle jsme konečně nadzvedli oponu mezi mainstreamem a undergroundem, protože všichni oslovení DJs toho měli k tématu spoustu na srdci. Začal jsem pak přemýšlet, jak vůbec DJs vnímají toto řemeslo, kulturu jako celek i sebe navzájem. Obzvlášť když někteří z nich v poslední době zažívají velký úspěch."

"I když se na tohle téma bude pořád dlouho a vášnivě diskutovat, ať už to budou spory o hraní z desek a hraní z cédéček nebo mainstream versus underground, kultura deejayingu neumírá," dodává Darren. "Stojí za ní spousty talentovaných lidí a vdechují jí život, protože se tomu věnují s vášní, a jak se vyvíjí oni sami, vyvíjí se dál i tahle kultura."

 

Anketu State of the Union najdete zde.

 

 

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.