Share |

Klasik módní fotografie Herb Ritts: Madonna, Cindy Crawford a svalnatí mechanici

foto Herb Ritts

Kdo v 90. letech alespoň listoval českou mutací Elle, má Herba Rittse coby defaultní nastavení módní fotografie. Jednoduchou černobílou nostalgii recyklující klasiky, která někde plynule přetéká v plakátová klišé svalnatých mechaniků, vil a mořských panen.

Robert Vano by vám o tom mohl vyprávět hodiny a hodiny. Rodiče rozdychtěných teenagerů naopak k Rittsově erotičnosti mohli tak akorát mlčet, protože křivky objímané kořenem, dunou nebo mořskou pěnou stavěl jako jenom další zázrak přírody, něco tak "přirozeně krásného" jako třeba západ slunce... (Mužům byla přirozená garáž.)
Mladá, syrová, dokumentaristická a barevná generace devadesátkových módních fotografů se měla vůči čemu vymezovat. Nicméně, Cindy Crawford svírající si prsa, Marky Mark svého "Calvina Kleina", nebo klubko nahých supermodelek svírajících se navzájem, to by se vám - mimojiné - mělo vybavit, když se řekne módní fotka. A pár z nejslavnějších záběrů Madonny taky viděl první ze všech právě Herb. Ritts zemřel v roce 2002 na AIDS, ale jak už je zvykem, jeho práce určené většinou k množení na křídovém papíře, se teď vystavují coby artefakty. Ceny fotografií na vernisáži v Edwynn Houk Gallery v New Yorku začínaly na pěti tisících dolarech a kde končily uvidíte na jedné z fotek. Výstava běží do 25. 6. 2011.

text a foto z vernisáže: michal nanoru
http://www.houkgallery.com/exhibitions/2011-04-28_herb-ritts/

 

 

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.