Share |

Kiro Tomoski: „Je toho hodně, co se dá v Sasazu zažít.“

archiv Kiro Tomoski

Jsou to už tři roky, co pražskou klubovou scénu doplnil klub Sasazu a brzy se stal jeji součástí. Vedle vystoupení Underworld, Air, Lily Allen či Tiesta hostilo například i letošní udílení Cen české filmové kritiky. O klubu, jeho historii i dalších plánech hovoří dramaturg Kiro Tomoski.

Sasazu znamená bambusový výhonek, nový výrůstek či něco nového obecně. Co Sasazu znamená pro tebe?
Přesně tyto tři věci. Především ale novou výzvu, se kterou je nutné se poprat.

Když jste před třemi lety v holešovické tržnici klub otevírali, jaká byla vaše očekávání?
Naše očekávání a hlavně očekávání majitelů byla obrovská. Uprostřed Evropy totiž postavili klub na světové úrovní a čekali, že od prvního dne se budou před dveřmi stát dlouhé fronty. Což se nestalo. Dlouho jsme pak museli různým
světovým manažerům vysvětlovat specifika českého trhu a návyky českého klubového publika a lidí, co chodí v Praze na koncerty. Nakonec se nám ale podařilo si svoje publikum najít. A celková komunikace díky tomu i navenek funguje mnohem lépe.

Kolik procent z toho se podle tvého názoru podařilo naplnit?
Po těch třech letech usilovné a komplikované práce si myslím, že se blížíme někam k osmdesáti procentům přání a očekávání. Ale byla to hodně trnitá cesta.

Krátce po spuštění Sasazu přišla světová ekonomická krize. Jak moc se to podepsalo na chodu klubu? Museli jste někde výrazně slevit ze svých nároků?
Právě hospodářská krize byla největší překážkou rozjezdu klubu. Majitelé měli původně smělé plány, na spadnutí byly pobočky v Budapešti a v Bukurešti, plánovalo se otevření Sasazu v Londýně.  Pak se ale v souvislosti s ekonomickou krizí začalo všechno komplikovat, kvůli čemuž byly plány na velkou expanzi prozatím pozastaveny. Vloni se podařilo značku Sasazu rozšířit na Rhodos a teď připravujeme další otevření v Kambodži. Kvůli krizi to jde ale pomalu.
Sasazu mělo v počátcích pověst drahého klubu pro bohaté. Jak je to dnes?
Naše představa byla, že klub otevřeme ve velkém. Lidi ale byli vystrašení krizí, nikdo nechtěl utrácet a my byli drazí. Do toho začínalo léto. Jako první věc jsme tedy museli prosadit zlevnění na barech a na vstupném a klub otevřít pro nejširší publikum. Začali jsme srážet ceny a na každou akci dělat speciální nabídky, snížili jsme všechny ceny o třicet procent. A s klidným svědomím můžu prohlásit,že naše ceny jsou dnes v porovnání s ostatními pražskými bary a kluby naprosto srovnatelné. Prosadil jsem ale i pořádání koncertů, čímž se klub otevřel širokému spektru návštěvníků, kteří by tam jenom na diskotéku nebo party nepřišli.

Máš představu, kolik lidí klubem za ty tři roky prošlo?
Zhruba dvě stě osmdesát tisíc, což považuju za slušné číslo. Už to dokazuje, že dávno rozhodně nejsme veřejnosti neznámý podnik s okrajovou klientelou.

Pro koho je dnes program Sasazu primárně určen?
Pro každého, kdo má chuť se bavit. To je základ našeho programu. Provozujeme prostor, kde se můžete s přáteli klidně usadit a strávit v čistém a teplém prostředí super večer. Můžete ale i tancovat celou noc, vydat se sem za svojí oblíbenou kapelou a užít si klubový zážitek s tím, že noc nekončí v deset večer, kdy party obvykle teprve začíná. Můžete ale přijít i na módní přehlídku, kadeřnickou show,
navštívit výstavu, zúčastnit se udílení cen, zajít na večer v jihoasijském stylu... Sasazu není a nebude klasický klub. Na to je moc velký. Je to multifunkční prostor, který Pražanům nabízí opravdu široké spektrum zábavy. Je toho
hodně, co se dá v Sasazu zažít.

Kolik akcí Sasazu k dnešnímu dni pořádalo?
 Včetně korporátních akcí, tvořících nedílnou součást naší existence, je to na 450 akcí. Což je podle mě na tři roky skutečně úctyhodné číslo.

Začali jste pořádat i koncerty domácích interpretů a skupin. Jaké jsou ohlasy?
Na začátku roku 2011 jsem přišel s novým projektem SASAZU LIVE!, který má zastřešovat koncerty domácích kapel a projektů, s nímž jsme hostili například Rytmuse nebo Charlie Straight. Už brzy u nás poprvé vystoupí například i Jarek Nohavica, Nightwish revival s Prague Rock ChamberOrchestra či Čechomor se symfonickým orchestrem. To jsou akce, na které jsme obzvlášť pyšní, stejně jako na fakt, že všechny koncerty v rámci SASAZU LIVE! byly zcela vyprodány.

V Sasazu vystoupila řada světových hvězd. Vedle už zmíněných například i Billy Idol, Armin Van Buuren, Goldfrapp, Kosheen, Stereo Mc s a mnoho dalších. Jaké byly jejich reakce na klub?
Většina umělců byla nadšená. Pochvalovali si hlavně vzhled klubu, komfortní zázemí, nepřekonatelný catering a výborný zvuk. Což jsou všechno věci, na kterých jsme od začátku tvrdě pracovali.

Sasazu slaví třetí narozeniny. Kdybys měl vybrat tři akce, na které do smrti nezapomeneš, které by to byly?
To je pro dramaturga klubu strašně těžká otázka. Nezapomenu na žádnou, na všechny vzpomínám rád. Ale pokud už to musí být, tak řeknu koncerty Billyho Idola a Kool And The Gang a taky vystoupení Tiesta.

Co chystáte na rok 2012?
Letošní rok se zatím rozjíždí dobře. V plánu máme jak DJská jména jako je Paul Kalkenbrenner či ATB, tak i několik kapel jako Monkey Business, Bauchklang či Shapeshifters, kteří zahrají 30. března na oslavě třetích narozenin Sasazu. S řadou dalších interpretů ještě jednáme a program na podzim zatím ponecháváme v tajnosti.

Co bys klubu Sasazu k jeho třetím narozeninám sám popřál?
Popřál bych mu, aby mu co nejdéle vydrželo současné vedení, pod kterým se klubu  daří a samozřejmě aby to dotáhl nejméně ke svým desátým narozeninám.Podle mě si to zaslouží.

VÝBĚR AKCÍ SASAZU PRO ROK 2012
Shapeshifters - 3. Narozeniny SASAZU (30. 3.)
Monkey Business (7. 4.)
Paul Kalkbrenner (8. 4.)
ATB (11. 5.)
Bauchklang (20. 5.)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.