Share |

KineDok představuje 16 nových dokumentů na rok 2017

foto: pořadatel akce / Pára nad řekou

Projekt KineDok je zaměřen na alternativní formu distribuce dokumentárních filmů. Výběr 16 autorských dokumentů se promítá po celý rok v kavárnách, galeriích, parcích i třeba v kostele, a přináší tak širokému publiku možnost shlédnout snímky, které se do České republiky, natož do kin, často vůbec nedostanou. Promítací místa po celé zemi lákají diváky nejen na skvělé filmy, ale přichází i s doprovodným programem, divácky oblíbenými besedami se zajímavými hosty i tvůrci. Dokumentární filmové zážitky KineDok zajišťuje nejen v České republice, ale na více než 200 netradičních místech v 8 partnerských zemích: v Chorvatsku, Maďarsku, Norsku, Rumunsku, Polsku a na Slovensku a nově od letošního roku také v Bulharsku.
 
Českou republiku zastupují filmy, které na sebe upozornily v rámci udílení prestižních filmových cen: vítěz Cen české filmové kritiky Normální autistický film (2016) v režii Miroslava Janka, výjimečný citlivý portrét pěti dětí s Aspergerovým syndromem, je rovněž nominován na sošku Českého lva za nejlepší dokumentární film. Dále diváci uvidí film FC Roma (2016) od režisérské dvojice Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara, který mapuje děčínský fotbalový romský klub snažící se uspět na hřišti i v životě. Pozoruhodný zábavný snímek obdržel nominaci na Ceny české filmové kritiky i Českého lva. Tím to zástupci českého dokumentu nekončí. Filip Remunda, otec myšlenky projektu KineDok, natočil spolu s Robertem Kirchhoffem Páru nad řekou (2015) o Laco Déczim, talentovaných jazzmanech a křehké pomíjivosti slávy.
 
Nejbližší projekce letošního KineDoku diváky láká už tento týden hned do tří měst napříč ČR na FC Roma. 19. února se pak můžete v Meetfactory těšit na premiéru chorvatského filmu Turismus! (Turizam!, 2016, r. Tonći Gaćina). Film je atraktivní výpovědí nejen pro české diváky o současné chorvatské ekonomice a masovém turismu, pro který jsou místní obyvatelé ochotni obětovat hodně, ale po pravdě, kdo skutečně rád pracuje v pohostinství? Snímek o nejednoznačném vztahu domorodců k turistům, přehlcených přísunem lidí a jednotvárností každého léta, byl vybrán do sekce mladých talentů festivalu v Karlových Varech.
 
Z letošní nabídky doporučujeme dva maďarské krátké dokumenty, dva rozdílné pohledy na uprchlickou tematiku vypovídající o toleranci i strachu z migrace: Rozkaz je rozkaz a Oni (Felsőbb parancs a Azok, 2015, r. Viktor Oszkár Nagy, András Petrik a Krisztina Meggyes). Druhý z nich, studentský snímek Oni, oceněný Cenou maďarských kritiků za nejlepší dokument, zachycuje ambivalentní vztah místních lidí k uprchlíkům v nedalekém táboře. Je vyprávěn pro dokument neobvyklou formou jako pohádka o jednom království, kde se objevili vetřelci.
 
Dále uvedeme unikátní polský dokument Královna ticha (Królowa Ciszy, 2014, r. Agnieszka Zwiefka), který kombinuje příběh hluché dívky z ilegální romské osady s tanečními sekvencemi v bollywoodském stylu. Denisa se pokouší napodobit tance z filmů s ostatními dětmi z osady a utíká tak z těžké situace do světa tance a hudby, fantazie a radosti. Film byl mimo jiné oceněn na Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.
 
Všechny filmy jsou uváděny v originálním znění s českými titulky. Součástí projekcí je bohatý doprovodný program: besedy s tvůrci dokumentů (v loňském roce třeba s Frode Fimlandem z Norska nebo Ievou Ozolinou z Lotyšska) a dalšími významnými hosty, např. z neziskových organizací Focus, Progressive, Nesehnutí, Drop In, Člověk v tísni nebo z Karlovy Univerzity. Diváci vyhledávají diskuse a další doprovodné programy k projekcím, o čem svědčí i čísla z minulého roku – napříč KineDok zeměmi se promítání zúčastnilo přes 24 tisíc diváků, v České republice proběhlo 168 projekcí.
 
KineDok letos opět v rámci Jednoho světa 2017
Projekce, beseda s režisérem a drink KineDoku pro veřejnost se uskuteční 9. března v 21:00 v prostoru DUP36 na Národní, kde je na programu hravý dokument S dědou na Měsíc (Til månen med bestefar, Norsko, 2016, r. David Alræk), který vznikal dlouhých devět let. Příběh režisérova dědy, vynálezce a dobrodruha, který je i přes postupující stařeckou demenci pro Davida  Alræka stále hrdinou a zdrojem neutuchající inspirace, je plný humoru a dobrodružství. Součástí Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět bude také dvoudenní konference s názvem KineDok First Screens, které se zúčastní studenti filmových fakult a mladí filmaři z evropských zemí. Akce je zaměřena na inovativní formy distribuce dokumentárních filmů včetně jejich PR. Více o konferenci se brzy dozvíte na stránkách projektu kinedok.net.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.