Share |

Když boty, tak botasky! Výstava a kniha o fenoménu Botas. Update!

foto Botas

 
Historicky první výstava o značce Botas, při jejíž příležitosti vychází i stejnojmenný katalog.
Značku sportovní obuvi Botas uvedl na československý trh národní podnik Botana v roce 1963. V mnoha ohledech získala výjimečné postavení, ať už díky úspěšnému exportu, počtu specializovaných modelů pro nejrůznější sportovní disciplíny nebo spojení s nejvýznamnějšími sportovci své doby. Především však dokázala zlidovět – jednou provždy zařadila do českého slovníku výraz „botasky“ označující jakoukoliv sportovní či volnočasovou obuv. Tato výstava připomene fenomén značky, která pro mnoho Čechoslováků představuje vzpomínku na vlastní mládí. Nechá nahlédnout do pozadí výroby, sortimentu a propagace v době svého největšího rozmachu v 70. a 80. letech. V neposlední řadě představí i příběh dvou studentů, kteří polozapomenutou značku dokázali v roce 2008 vrátit do povědomí. Název výstavy je vypůjčen z propagačních novin k 25. výročí Botany v roce 1974. Odkazuje na někdejší smělé cíle socialistického národního podniku ovládnout mezinárodní trh a předstihnout západní konkurenci.
 
-
Když boty, tak botasky! Fenomén Botas v Československu

 
Retromuseum, náměstí Krále Jiřího z Poděbrad  17, Cheb
18. února – 28. srpna 2016
Kurátoři: Darina Zavadilová, Jan Kloss
-
"...o sobotách a nedělích jsme jezdili po závodech za sportovci, trenéry a sportovními lékaři. Tam jsme získávali potřebné informace, jak má která sportovní bota vypadat a co by sportovcům vyhovovalo."

Rozhovor s modelářem Milanem Mlynářem, který navrhoval sportovní obuv Botas přes 50 let, najdete v publikaci Když boty, tak botasky! Stavte se na křtu 9. 3. od 18h v obchodě BOTAS 66 v Praze na Žižkově!

eshop: botas66.com/eshop/ostatni/kdyz-boty-tak-botasky.html


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.