Share |

Kdo je Mikel Norgaard, režisér filmu Zabijáci?

foto Daniel Hjorth via Aerofilms

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín... tak začíná film Kabijáci, který se tento měsíc objebil v našich kinech. kdo ho má na svědomí?
 
O REŽISÉROVI| Mikkel Nørgaard
(narozen 1974) 
Mikkel Nørgaard absolvoval Dánskou národní filmovou školu v roce 2001. 
Nørgaard režíroval řadu významných televizních seriálů jako například odměnami ověnčené politické drama Borgen (2010-2011) a populární sitkom Klaun (Klovn / Clown, 2005-2009). 
 
Jeho celovečerní debut Klaun (2010), natočený podle výše zmíněného sitkomu se v Dánsku stal kasovním trhákem. S více než 850 000 prodanými lístky se zařadil mezi nejúspěšnější neanglický film za více než 10 let a také finančně nejúspěšnější neanglický film všech dob. Jeho druhý celovečerní film Žena v kleci (Kvinden i buret / The Keeper of Lost Causes) se brzy stal nejvýdělečnějším dánským filmem roku 2013. Zhlédlo jej přes 725 000 filmových diváků. 
 
Film Zabijáci (Fasandræberne / The Absent One) je třetím celovečerním filmem Mikkela Norgaarda. Jedná se o pokračování Ženy v kleci
 
MIX CHINATOWNU A MECHANICKÉHO POMERANČE 
Komentář Mikkela Nørgaarda k filmu zabijáci
 
Jedná se o milostný příběh. Ale takový, do kterého byste se nechtěli zaplést. Vypráví osud mladé lásky, která se zvrhne. Vášeň se změní v posedlost, která vás nutí dělat věci, které byste jinak nikdy nedělali, napíná vše až na samou mez únosnosti, a také za ni. Když vám to dojde, je už ale moc pozdě. 
 
Je to o moci a jejím zneužití. O tom, čeho je člověk schopný, když je přesvědčený, že ho nikdo nemůže zastavit. 
Je to příběh muže, který se snaží přeměnit zlo z minulosti v dobro v přítomnosti. Snaží se zachránit zbloudilou duši a riskuje přitom ztrátu té své. 
Je to velkolepé vyprávění, s nímž se dostaneme z mýty opředené internátní školy mezi vyděděnce společnosti i mezi nejmocnější vrstvy. To si žádalo svébytný filmový styl. Chtěl jsem vzít diváky za ruku a ukázat jim energii a bouřlivost mládí v kombinaci s elegancí společenské smetánky. 
Chci, aby evropský divák nasál tuto atmosféru a ponořil se do ní díky jasnému filmovému ztvárnění zprostředkovanému kamerou, zvukem a hudbou. Aby naše cesta za nadějí vedoucí skrz nejtemnější lidské stránky byla co možná nejdrsnější a nejkrásnější. 
-
 
 ZABIJÁCI| The Absent One|Fasandræberne
Thriller/ krimi
Dánsko 2014
119min.
Režie:Mikkel Nørgaard
Námět:Nikolaj Arcel, Rasmus Heist
Knižní předloha: Jussi Adler-Olsen
Kamera:Eric Kress
Střih:Morteb Egholm, Frederik Strunk
Hrají:Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pilou Asbæk, DavidDencik, Danica Curcica další...
Premiéra ČR: 14. května2015
Distribuce ČR: Aerofilms, s.r.o.
Začátkem dubna 2015 vyšli Zabijáci také jako audiokniha u vydavatelství OneHotBook. Audioknihu načetl Igor Bareš.
-


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.