Share |

Kdo bude Kadeřníkem roku?

Hlasování veřejnosti beží do konce listopadu
tým roku: Toni & Guy, foto Czech and Slovak Hairdressing Awards

 
Soutěž Czech and Slovak Hairdressing Awards vynese každoročně na výsluní slávy vedle vítězů v dílčích kategoriích i absolutního vítěze s titulem Kadeřník roku.
Šanci získat post Kadeřníka roku má v tuto chvíli 20 kadeřníků nominovaných v kategoriích Dámský komerční účes / Pánský komerční účes. Loňský titul bude obhajovat slovenský kadeřník Zoltán Takács. Kdo bude nakonec tím nejlepším kadeřníkem v České republice a na Slovensku pro rok 2011, se dozvíme 4. února 2012 na slavnostním Galavečeru. Letošní ročník je milníkem v historii soutěže. Praha totiž v únoru představí nejen vítěze jednotlivých kategorií, ale zároveň se stane hostující zemí celosvětové premiéry vlasových trendů Essential Looks 1:2012 od Schwarzkopf Professional.
Novinářská porota se skládala z deseti novinářů odborných a lifestylových magazínů, z čehož 7 zastupovalo Českou republiku a tři Slovensko. Tito novináři rozhodovali o nominovaných v kategorii Cena tisku ČR a Cena tisku SR. V následující den již zasedala odborná porota, kde v týmu jedenácti expertů bylo zastoupeno pět zahraničních kadeřníků: Wolfgand Aichbauer z Rakouska, Daniele Pulia z Neměcka, Švýcarsko zastupovala Theres Dätwyler, Ukrajinu Vyecheslav Dyudenko a Holandsko Dominic Vleer. Jednalo se převážně o nositele titulu Kadeřník roku, či velmi uznávané vlasové stylisty. Kadeřnickou skupinu ještě doplnil Jan Špilar, čestný předseda poroty a uznávaný kadeřník a zástupci módního průmyslu: fotografové Lukáš Vrtílek a Braňo Šimončík, módní návrhářka Beata Rajská, makeup artistka Sandra Žigová či majitel modelingové agentury Petr Holanec. Všechny kategorie soutěže Czech and Slovak Hairdressing Awards jsou stejné jako v minulém ročníku, a tak odborná porota vybírala během svého zasedání ty nejlepší sety v kategoriích: Dámský komerční účes Praha, Dámský komerční účes Čechy a Morava, Dámský komerční účes Slovensko, Avantgardní účes, Objev roku, Kolorista roku, Pánský komerční účes a Tým roku. Novinářská porota vyhodnotila nominace v kategoriích Cena tisku ČR a Cena tisku SR. Letošní novinkou byl přechod na mezinárodní pravidla, s čímž souviselo rozšíření jednotlivých soutěžních setů na 4 fotografie.
Vzhledem k tomu, že všechny sety byly označené pouze alfanumerickým kódem, hodnotila porota vše anonymně, bez možnosti zjistit autora fotografie. Zahraniční porota, která tvořila polovinu odborné poroty, navíc zajistila naprostou nezaujatost a objektivnost hodnocení díky neznalosti stylů přihlášených soutěžících. V hodnocení Kadeřníka roku byla porota naprosto identická, což potvrzuje, že se opravdu vybral ten nejlepší z nejlepších.
Porotci letos chválili zejména úroveň zaslaných setů. Zahraniční porota velmi ocenila různorodost přístupů při tvorbě setů, všichni se však shodli na vysoké úrovni soutěžících a jejich srovnatelnosti na mezinárodní úrovni.
V letošním roce se udržel počet přihlášených a to i přes doznívající krizi. Ta se projevila pouze ve snížení počtu setů ve finančně náročné kategorii – Avantgarda. Naopak došlo k výraznému nárůstu přihlášek v kategoriích Dámský komerční účes Praha a Kolorista roku. V soutěži se také objevilo mnoho nových jmen a jak zhodnotili i členové poroty - zaslané sety jsou na jedné z nejvyšších úrovní, které soutěž kdy zaznamenala. Porota tedy měla skutečně těžké rozhodování.
Jan Špilar, respektovaný český kadeřník, člen Síně slávy a čestný předseda poroty řekl: „V letošním ročníku Hairdressing Awards se objevují nové prvky, vše je jemnější a originálnější než dřív a to obzvlášt´ v avantgardě. Dle mého názoru stoupla všeobecně úroveň prací. Navíc jsem postřehl, že přichází nová kadeřnická generace. Loňské vítězství Zoltána Takácse zřejmě povzbudilo mnoho dalších zatím neznámých kadeřníků k účasti, a to obzvlášt´ na Slovensku.“
Další porotkyně, návrhářka Beáta Rajská, uvedla: „Velice mě zaujaly pánské střihy, které byly na velmi vysoké úrovni, stejně jako příspěvky z Prahy. Jako návrhářka vím, jak důležitý je vlasový styling v rámci módní přehlídky, dokonale totiž doplňuje celkový dojem. Mé druhé oko ale rovněž zaznamenává účes z pohledu běžné nositelky a pro tu nesmí účes být jen na chvíli, ale musí vydržet delší dobu.“
Z úst ukrajinského porotce Vyecheslava Dyudenka zaznělo: „Postřehl jsem veliký rozdíl v kvalitě zaslaných prací a v investici, kterou do ní kadeřníci vložili. Jsem přesvědčený, že pro celkový dojem je nutné investovat do fotek, do modelů, kvalitního stylingu atd. Nominované práce mohou ale svou kvalitou konkurovat s jakoukoliv jinou zemí. Velice pozitivně mě oslovila kategorie avantgardy, která se prezentovala s velmi chytrými nápady. Rovněž pánské účesy byly nápadité.“
Německý porotce Wolfgang Aichbauer poznamenal: „Nominované práce by obstály téměř v jakékoliv mezinárodní konkurenci. Technika a provedení fotografií byla na velmi vysoké úrovni, i když jsem postřehl i velké diskrepance mezi některými příspěvky. Celkově jsem byl ale velmi spokojený“.
O ceně veřejnosti opět rozhodne laická porota. Příznivci internetu mohou pro své favority hlasovat na stránkách www.prozeny.cz a www.feminity.sk v průběhu listopadu. Nominace do této kategorie budou známy po ukončení hlasování na konci listopadu.
Svůj titul Kadeřník roku bude opět obhajovat Zoltán Takács, který rovněž jako jeho předchůdci v předešlých letech představí svojí vlasovou show v rámci slavnostního galavečera. Kdo bude nakonec tím nejlepším kadeřníkem v České republice a na Slovensku pro rok 2011 se dozvíme 4. února 2012 na slavnostním galavečeru.
Na tento finálový večer lze zakoupit vstupenky za 1.000,- Kč. Na celosvětovou premiéru vlasových trendů Essential Looks 1:2012 od Schwarzkopf Professional je rovněž možné zakoupit vstupenky, a to v hodnotě 1.250,- Kč. Dále se nabízí i zvýhodněný balíček, ve kterém je kromě Hairdressing Awards a Essential Looks show také slavnostní večeře u kulatých stolů, která se uskuteční v době mezi oběma akcemi. Tento balíček vychází na 3.000,- Kč. Lístky je možné zakoupit u obchodních zástupců Schwarzkopf Professional (kontakty a více info na www.hdainfo.eu ) a na portále Ticketpro.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.