Share |

Kde v Praze grilovat?

Grilovačka s přáteli v centru Prahy? Dnes už žádný problém

Léto se nám kvapem blíží, teploty pomalu šplhají k tropickým třicítkám a po dlouhé zimě a krátkém jaru už tady máme dobu zahradních párty a grilovaček. Pro ty z nás, kteří si ale takové veselí pod širákem nemohou dopřát na vlastní zahradě, tady máme pár tipů na grilování v parcích a lesoparcích naší metropole.
 
Praha se pomalu vydává ve stopách dalších evropských měst, kde to v zahradách a parcích prostě žije, a i u nás přibývá míst, na kterých si můžete s přáteli udělat piknik, upéct maso nebo si jen tak lehnout do trávy.
 
Grilování má svá pravidla
Budete-li tedy chtít vyrazit někam do parku nebo lesoparku na grilovačku, tak to rozhodně není problém. Míst, ze kterých si můžete vybrat, je skutečně dostatek. V současné době má Praha celkem 8 piknikových míst s ohništěm a  9 piknikových míst s přenosným grilem.
 
Nemusíte se bát, že byste tato místa nepoznali, protože jsou viditelně označená cedulí s nápisem „Piknikové místo“, u kterých najdete také návštěvní řád, kde si můžete přečíst například jak rozdělat oheň, jak manipulovat s grilem, a především dobu, kdy můžete piknikové místo používat, což lze prakticky celý den od 8 do 22 hodin.
 
Kde je to nejlepší?
Zájem ze strany Pražanů je skutečně velký, a mezi nejoblíbenější lokality patří například Stromovka, kde najdete hned tři pikniková místa. Jedno je v Královské oboře u cesty na Císařský ostrov, další u Malé říčky a třetí u cesty podél Podmokelské dráhy. Stromovka je vyhledávaným cílem především díky nádherné přírodě, k níž se dostanete ze samotného centra tramvají za dvacet minut.
 
Zapomenout nesmíme ani na oboru Hvězda, kde si to užijí především milovníci té pravé romantiky. Pikniková místa jsou tady dvě – jedno pod rybníkem a druhé u domu oborníka.
 
Vyznavači toho pravého městského ruchu ocení místo ke grilování na Vítkově u Nových schodů, Pražačku nebo U sportovního hřiště. Králem městských parků, kde si můžete uspořádat svojí grilovačku a které máte z centra města co byste grilem dohodili, je ale Petřín.

 
Grilování v divočině
Pro ty z vás, kterým nevadí trochu delší cesta, doporučujeme také pražské lesoparky, kde je to ještě o kus romantičtější. Divočina je divočina a ty nejúžasnější pohledy na přírodní scenérii zažijete určitě v Divoké Šárce, kde si můžete rozbalit gril Na rovinách. Hluboké lesy a lesní zákoutí vám bezpochyby navodí pocit, že si budete připadat minimálně jako kdesi v šumavských hvozdech, proto si myslíme, že přibližně 45minutová cesta z centra MHD za to skutečně stojí.
 
Zapomenout ale nesmíme ani na další pikniková místa v pražských lesoparcích, jako je Ďáblický háj – V Lomu, Hloubětín – louka u Hořejšího rybníka, Kunratický les – vyhlídka, Hostivař – parkoviště u přehrady, Areál zdraví Motol – Řepy, Chuchelský háj – V Lomu a Prokopské údolí – Klukovice, u dětského hřiště.

 
Tipy, aby vám maso opravdu chutnalo
Vybrat místo je sice základ, ale stejně důležité je mít kvalitní suroviny. K tomu, abyste správně připravili maso, se ale také neobejdete bez dobré lednice, kde ho necháte před grilováním pořádně uležet v marinádě. „Když maso naložíte, tak by se určitě mělo v chladničce uchovávat zakryté a oddělené od ostatních potravin, které nebudou dále tepelně zpracovány, jako je třeba ovoce a zelenina. K takovému účelu ideálně poslouží přihrádka Fresh Zone, kde se teplota pohybuje 0 až 3°C. Potraviny zde uložené zůstávají čerstvé až třikrát déle než ty, které jsou uloženy za standardních podmínek. Navíc si lépe uchovají své nutriční hodnoty, chuť, vůni a vitamíny,“ říká expert na chladničky ze společnosti Amica Radek Lanč.
 
Bez zeleniny to není ono
Kromě masa doporučujeme nějakou lahodnou zeleninovou přílohu, jako například grilovaná rajčata, mrkev, lilek, cuketu, papriku nebo cibuli. Zeleninu rozkrojte, lehce osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. „Pokud budete připravovat i zeleninu, tak pro její skladování je ideální využít přihrádku VitControl Plus. Jedná se o speciální zónu, kde můžete upravit vlhkost vzduchu. Zatímco ovoce je lepší uchovávat v relativně sušším prostředí, tak zelenina vyžaduje poněkud vlhčí klima. VitControl Plus, kterou mají chladničky Amica, pomáhá zachovat barvu jídla, vůni a svěžest po delší dobu,“ říká Lanč.
 
Pokud už se rozhodnete pro grilování v centru nebo někde více z ruky, tak pro přenos potravin použijte rozhodně termotašku nebo přenosnou chladničku, protože se mimo lednici opravdu rychle kazí. Přejeme vám dobrou chuť a grilování zdar!

 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.