Share |

Kavárna POTMĚ, kde vás obslouží nevidomí kavárníci, zve po roce k návštěvě, letos s novinkou

foto Světluška

 
V pondělí 6. června ve 13 hodin se už posedmé otevřou dveře Kavárny POTMĚ. Pásku této neobvyklé kavárny slavnostně přestřihnou herec Ivan Trojan a patronka Světlušky zpěvačka Aneta Langerová.
Více než 14 dní se bude návštěvníkům na Ovocném trhu v Praze opět podávat ta nejčernější káva v absolutní tmě a ze střechy kavárny se budou servírovat hudební vystoupení známých umělců. Kavárnu POTMĚ otevírá Nadační fond Českého rozhlasu a celý její výtěžek je určen do sbírky Světluška na pomoc nevidomým dětem a dospělým v ČR. Zajít na svou kávu potmě můžete každý den od 10 do 21 hodin až do 22. června a jako vzpomínku na nevšední zážitek si odnesete hrneček se Světluškou. 
 
Během minulých šesti ročníků do kavárny zavítalo bezmála 14 000 návštěvníků, kteří přispěli částkou         1 915 009 Kč a nevidomí kavárníci za tu dobu připravili téměř 19 800 nápojů. Nevšední zážitek, milá obsluha a originální způsob, jak podpořit sbírku Světluška, to všechno jsou důvody, proč fronty před kavárnou rostou každým dnem, kdykoli a kamkoli Světluška s mobilní kavárnou zavítá.
 
A jak to vlastně v Kavárně POTMĚ funguje? 
Ve tmě kavárny se po celou dobu střídají dva sehrané týmy. V každém týmu je šest lidí - hosteska, dva číšníci, barman a dva průvodci. „Každý přesně ví, co má dělat a kudy chodit, jinak by to v té tmě ani nešlo,“ usmívá se nevidomá Katka, která je už třetím rokem číšnicí.
 
Před kavárnou vás vítá hosteska Alena, která hned ví, k jakému stolu vás nechá odvést. Na magnetické tabuli si hmatem zaznamenává, jak lidé do kavárny přichází a odchází. Pak vás vyzve, abyste se zbavili jakéhokoli zdroje světla, aby byl zážitek ze tmy úplný. Poté se vás ujímá průvodce Jirka, který vás spojí do vláčku, a hurá do tmy. Procházíte třemi dveřmi, které brání tomu, aby dovnitř neprosvitla ani špetka světla. V kavárně je celkem šest stolů ve tvaru šestibodu Braillova slepeckého písma. K jednomu z nich vás Jirka usadí a už čekáte na svého číšníka. Ze tmy se ozve příjemný dívčí hlas, který vám nabízí teplé i studené nápoje. Než se nadějete, je zpátky a žádá vás, abyste si dali ruce na hranu stolu. Po stole vám pak sune šálek kávy a připomíná, že cukrem dovnitř se už musíte strefit sami. Nevidíte vůbec nic. Jste zcela odkázáni na své další smysly, chuť, sluch, hmat ... 
 
TROJÍ DVEŘE
 
Až vám tma začne být těsná, vydáte se na cestu ven. Opatrně za sebou zasunete židli a ve vláčku projdete třemi dveřmi. Když se otevřou ty poslední, do očí vás udeří prudké světlo. Je oslepující, mžouráte jako krtek. Zase vidíte. Máte pocit, že už víte, jaké to je. Ale víte? Zažili jste tmu, ze které můžete kdykoli odejít… 
 
„Bezprostřední dojmy návštěvníků kavárny jsou pro mě tím nejcennějším. Když třeba vypravují, jak se nemohli potmě trefit cukrem do hrníčku nebo jak hledali hrníček, a nakonec dodají, že nás za to obdivují. Je to pro mě povzbuzující. Snad kavárna přispěla či přispěje, aby zdraví lidé začali aspoň trochu vnímat náš svět a nebáli se na ulici nabídnout pomoc," dodává Michal Maišl, který bude již třetím rokem usazovat hosty ke stolu a vyvádět je ven.
 
HAPPENINGY NA STŘEŠE
I letos se na střeše kavárny uskuteční série černých happeningů. Ta se budou konat v rozmezí mezi 16. a 19. hodinou. Prvním, kdo svým vystoupením podpoří Světlušku, bude ve čtvrtek 9. června Márdi, frontman kapely Vypsaná fixa. V úterý 14. června vystoupí herec a písničkář Jiří Schmitzer, v pondělí 20. června zahraje a zazpívá hudebník Ivan Hlas a navíc jsou připravena hudební vystoupení talentovaných nevidomých umělců. V rámci doprovodného programu se také můžete těšit na ukázku výcviku vodících a asistenčních psů nebo si vyzkoušet chůzi naslepo. Pro letošní rok je navíc připravena historicky první fotografická Výstava POTMĚ s portréty kavárníků, která bude otevřena v sousedství kavárny od 8. do 22. června.
 
Aneta Langerová se po slavnostním otevření promění v číšnici. První návštěvníci kavárny tak budou mít možnost nechat se obsloužit patronkou Světlušky a posléze si vychutnat i její hraní a zpěv ve tmě kavárny. „Už se na vás a nevidomé kavárníky těším. A také na to, že si i letos v Kavárně POTMĚ zahraju - ve tmě zní všechno jinak, intenzivněji. Doufám, že za jejími dveřmi najdete více, než jen tmu černější než ebenový dřevo… Svět bez barev a světla může být nečekaně laskavý, plný vjemů, pocitů a inspirace," zaznělo od Anety, patronky neobvyklého, ale už tradičního projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu. 
 
Šestým rokem je generálním partnerem Kavárny POTMĚ a projektu Světluška finanční skupina AXA. „Kavárna POTMĚ je pro zaměstnance skupiny AXA již tradiční dobrovolnickou akcí, které se letos účastní již čtvrtým rokem. Naši zaměstnanci jednak pomáhají stavět Kavárnu POTMĚ a v době jejího provozu pomáhají při doprovodech obsluhy. V letošním roce máme rekordní počet téměř 40 dobrovolníků v Praze a více než 20 dobrovolníků v Brně, kteří budou 2.6. pomáhat při organizaci dětského dne pro zrakově postižené děti v Brně,“ uvedl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.
 
 
Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777  ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky "deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.
 
Nadační fond Českého rozhlasu, Vinohradská 12, 120 99  Praha 2, www.svetluska.net

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.