Share |

Káva s tequilou? Nový koktejl přichází.

V pondělí byla v AnonymouS Coffee odtajněna receptura nového koktejlu Chaac
foto Eva Šafránková

 Káva, tequilla a chilli v pivní sklenici. To jsou hlavní ingredience a způsob podávání nového koktejlu Chaac, jehož recepturu dnes odtajnil tým baristů z pražského AnonymouS Coffee. Drink je postaven na kávě Café Zapatista, kterou připravuje metodou cold brew český výrobce F. H. Prager. Právě extrakce studenou vodou je nejvhodnější k přípravě opravdové ledové kávy. Koktejl Chaac kromě ní obsahuje další 4 suroviny, jejichž reakce způsobuje, že koktejl napění a připomíná čerstvě natočené pivo. V kavárně se bude podávat celé léto za 87 Kč.
 
O koktejlu Chaac
Chaac v překladu z mayštiny znamená bůh deště. „A protože náš koktejl obsahuje kromě Café Zapatista a tequilly také chilli, jehož postupným louhováním pálí drink víc a víc, bude se déšť na zchlazení docela hodit,“ představoval dnes nápoj se smíchem Martin Moravčík, barista z AnonymouS Coffee. Chaac dále obsahuje mangový sirup a šťávu z limety. Suroviny při míchání napění a drink pak vypadá jako typické mexické pivo. „Proto ho podáváme ve čtvrtinkových pivních sklenicích a ještě zdobíme limetou, ačkoli její původní účel přímo v Mexiku byla ochrana nápoje před muškami,“ vyprávěl o mexických tradicích Martin Moravčík.
 
CHAAC
10 cl Café Zapatista
4cl tequilly
1,5 cl mangového sirupu
půlka chilli papričky
1/6 limetky na zástřik
 
O metodě cold brew
Cold brew, nebo také cold press, je nejvhodnější metodou k přípravě ledové kávy. „Kavárny běžně dělají ledovou kávu z normálního espressa. Káva, která projde extrakcí studenou vodou, ale nebyla nikdy zahřátá a k podávání na ledu je tak mnohem vhodnější,“ říká o cold brew kávě Ondřej Frunc z F. H. Prager. Jde vlastně o proces máčení kávové sedliny v poměru 1:10 při pokojové teplotě nebo v opravdu studené vodě po delší dobu, což nahrazuje rozpouštěcí vlastnosti horké vody. „Výsledný kávový koncentrát má nižší aciditu než káva připravená horkou vodou, a má ovocnou, až čokoládovou chuť. Možná i to je důvod, proč cold brew u Čechů nabírá na popularitě,“ uvažuje ještě Ondřej Frunc.
 
O Café Zapatista
Café Zapatista bylo první cold brew kávou na českém trhu, kterou její výrobce F. H. Prager uzavřel do lahví. „Výhodou naší ledové kávy je, že neobsahuje žádné mléko ani cukr, takže si ji každý může dotvořit podle libosti,“ říká o kávě Ondřej Frunc. „Každá lahvička o objemu dvě deci obsahuje celkem 21 gramů kávy, což jsou vlastně tři silná espressa,“ dodává ještě s tím, že tak Zapatista může sloužit k dobití energie i místo energetických nápojů. Zrnka kávy pochází přímo od chiapaských Zapatistů z Mexika. Z oblasti, kde ji s největší péčí pěstují potomci mayské civilizace. Odtud tedy i název nového koktejlu Chaac.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.