Share |

Karikaturista a ilustrátor Gerald Scarfe má výstavu v Museu Kampa

foto: pořadatel akce

Dílo ikony světové karikatury a animace Geralda Scarfa bude od 23. července 2013 představeno v Museu Kampa. Zahájení výstavy připravené původně na začátek června, bylo posunuté z důvodu ničivých povodní, které zasáhly i budovy muzea.
 
Více jak 50 kreseb a akvarelů velkých formátů přiblíží Scarfeho politické a společenské komentáře a karikatury britské a světové politiky, ale i třeba československé politiky r. 1968.
 
Kdo by neznal jméno jednoho z nejrespektovanějších kreslířů světa, oceněného řádem britské královny, pak ale určitě zbystří, když uvidí pochodující kladiva nebo nenávistného učitele strkajícího žáky do mlýnku na maso. Gerald Scarfe dal totiž výtvarnou podobu Pink Floyd: The Wall, vytvořil úvodní sekvenci seriálu Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére a pro Walta Disneyho udělal Hercula (byl teprve druhým externím výtvarníkem, po Salvadoru Dalím, pracujícím pro Walta Disneyho). Pracoval pro The New Yorker a stále přispívá do Sunday Times.
 
"Když jsme se dozvěděli, že 7. srpna v pražské Synot Tip Aréně vystoupí jeden ze zakladatelů a skladatel legendárních Pink Floyd, Roger Waters, a půjde o návrat historické produkce The Wall, rozhodli jsme se oslovit Geralda Scarfa a navázat na jeho výstavu, která byla v české premiéře zahájena před rokem v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru,“ říká Jiří Pospíšil, člen správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových a dodává, že přehlídka Scarfehoprací v Museu Kampa sice nebude obsahovat úplně všechny kresby a akvarely, které byly v Krumlově, ale nově bude doplněná o osm plakátů, které ještě nikdy v České republice vystaveny nebyly.
 
V rámci výstavy proběhne také setkání s Geraldem Scarfem a následná beseda s autogramiádou ve středu 24.7.2013 od 18.00 na nádvoří Musea Kampa. 
 
Program setkání, na který je vstup zdarma, je následující:
18:00 zahájení, úvodní slovo
18:10 beseda s umělcem, moderátor: Richard Klíčník
19:00 autogramiáda

_ _ _ 
 
Výstava Gerald Scarfe: Pink Floyd v Praze
24. 7. – 13. 10. 2013
Museum Kampa-Nadace Jana a Medy Mládkových
U Sovových mlýnů 2, 118 00 Praha 1
tel.: 257 286 144, 724 22 88 38
Otevřeno denně od 10 do 18 hodin
www.museumkampa.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.