Share |

Kamzíkův velký skok, rádce pro malé děti jak se vyrovnat se smrtí

foto: nakladatelství Portál

Nečekaně mi zemřel blízký strýc. Všiml jsem si, že pro malé děti jsou pohřby a loučení s mrtvými tabu, což je zvláštní, protože narození někoho jiného sdílejí děti velmi intenzívně a jsou tomu přítomné, ale když někdo zemře, tak se dítě odstrčí bokem, aby „netrpělo“, protože „smrti“ nerozumí.“ Říka Daniel Rušar, autor knihy Kamzíkův velký skok. Pokračuje „My dospělí si myslíme, že děti potřebují vážné věci zjemnit, zhodnotit a konejšit, ale oni potřebují od nás jen konstatování, informaci a naši přítomnost, aby se s novou realitou sžily.

Knížka Kamzíkův velký skok je určena dětem od čtyř do osmi let. Vypráví o malém kamzíkovi, kterému během chvilky zemře starší bratr, ale on s maminkou musí dál za svým stádem. Rodiče prostřednictvím jednoduchého příběhu a obrázků děti seznámí se smrtí a s možností, jak se s ní vyrovnat – vzájemným sdílením nejen bolesti ze ztráty blízkého, ale také sdílením hezkých vzpomínek na zemřelého. Text knihy byl dětskou psycholožkou doporučen jako metodický materiál pro MŠ a první dva ročníky ZŠ.
 
Stručná anotace:
Smrt blízké osoby stahuje každému hrdlo. Autoři této obrázkové knížky si berou na pomoc příběh, který bojuje pradávnou silou zvířecí alegorie. Malému kamzíkovi zahyne starší bráška. S maminčinou pomocí se kamzíčeti podaří s  jeho smrtí vypořádat a přeskočí hlubokou propast strachu a zmatku směrem do budoucnosti.
Cílem knihy je poskytnout dětem možnost, jak se vyrovnat se smrtí blízkého člověka prostřednictvím obrázkové knihy a zároveň dát rodičům návod, jak v jednoduchých krocích oznámit dětem tragickou událost. Postup oznamování zprávy o smrti dítěti byl konzultován s psycholožkou. Kniha může být použita jako metodická příručka pro mateřské školky a 1. a 2. třídu prvního stupně.

 
O autorech:
Daniel Rušar vystudoval anglický jazyk, pracuje jako lektor osobnostního rozvoje (např. komunikace, řešení konfliktů, vedení lidí). Jeho kniha Jaro kriplů byla oceněna jako nejkrásnější kniha pro mládež a děti v roce 2011.

Ľuboslav Palo patří k nejznámějším a oceňovaným slovenským ilustrátorům. Vyučuje teorii a praxi ilustrované knihy na VŠVU, ilustroval přes 30 knih a získal řadu ocenění doma i v zahraničí.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.