Share |

Kámasútra: co o ní nevíte

Kámasútra nejsou jen veselé obrázky. Kámasútra nejsou vůbec obrázky.
Ilustrační foto: HJL / Dreamstime

Když se řekne Kámasútra, představí si většina lidí veselé kresby lidí při sexu. Jenže celá věc se má trochu jinak.

Původní Kámasútra, jak ji napsal Vátsjájana mnich, žádné obrázky nemá. Vůbec. A kromě sexuálních praktik popisuje i spousty dalších věcí, které umocní rozkoš a radost ze života. Milostné hry považuje za umění, které je třeba rafinovaně cizelovat a uzpůsobovat tomu, zda má milenec co do činění s nezkušenou pannou, nebo zhýralou paní.

Zkuste si tu knížku půjčit a otevřít. Dozvíte se, že se žena před svým milencem nemá ukazovat v pleťové masce, přečtete si, proč se teenageři rádi chlubí cucfleky a že je záhodno, aby manželka včas vysela tykve a neodmlouvala tchánovi. Místy je to čtení trošku archaické, ale nikoli zastaralé.

Vypráví o potěšení smyslů v širším smyslu, než je jen samotný sex. Dobré jídlo, pití, pěkné šaty a pěkné bydlení jsou pro autora důležitými součástmi příjemného života; ten zahrnuje i hezké chování k bližním, od zdvořilosti ke starším až po báječný sex.

Už na předsádce knihy (vydání z roku 1969 v nádherném překladu Vladimíra Miltnera) se praví:

"Obrázky tu vylíčené
sice občas chlípnost dráždí,
jsou tu však jen pro úplnost,
důrazně to podotýkám.
Není přece nutno páchat
všechno, o čem je tu zmínka:
soustavnost je základ vědy,
avšak způsoby jest volit."

A to je klíč ke knize. Kdo chce, dočte se v ní o erotice, kdo chce, najde daleko hlubší věci, případně praktické rady pro péči o sebe i o domácnost. Ilustrace si domyslete sami, někdy je to daleko hezčí dobrodružství, než jen zírat na to, co už někdo nakreslil před vámi.

PS: Kámasútru v češtině běžně koupíte v antikvariátech či na webu, v angličtině si ji můžete rovnou přečíst na http://www.sacred-texts.com/sex/kama/

Ilustrační foto: HJL / Dreamstime

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.