Share |

Kam jít s cukrovkou v dešti či mrazu? Na www.cukrovka.cz

Portál www.cukrovka.cz je web pro pacienty s diabetem. Pacientům přehledně vysvětlí podstatu onemocnění, jeho rozdělení na I. a II. typ a těhotenskou cukrovku i možné vlivy dědičnosti. Podrobné statistiky čtenáři přibližují, že v současnosti některou z forem cukrovky trpí až 850 tisíc obyvatel České republiky.
 
Velmi podrobně se web věnuje prevenci, diagnostice a léčbě cukrovky. V léčbě kromě diety doporučuje pohyb, léky i přípravky z léčivých rostlin, minerálů a stopových prvků.
V oblasti životosprávy představuje typy náhradních sladidel a zabývá se otázkou konzumace alkoholu. Navrženy jsou i ukázky vhodného jídelníčku. Na případné chyby v životosprávě či nesprávnou léčbu navazují komplikace. Portál www.cukrovka.cz vysvětluje jak stavy akutní, jako je hyper- a hypoglykémie, tak chronické, mezi které patří poškození ledvin, sítnice či nervů – diabetická neuropatie. Podrobně je objasněna i diabetická noha – od příčiny, přes klinický obraz a vyšetřovací metody, až po léčbu a prevenci.
Rubrika „Praktické rady“ přibližuje například sebemonitorování, současnost i budoucnost aplikace inzulinu nebo kalkulačky tělesných proporcí či optimální energetické spotřeby.
Další z autorů webu postupně rozkrývá šest „tajemných komnat“ diabetologické ordinace – krevní cukr, glykovaný hemoglobin, inzulin, jeho aplikaci, antidiabetika a selfmonitoring.
Velmi podrobně autoři portálu www.cukrovka.cz rozkrývají a vyvracejí mýty, konkrétně: Vidím, nemusím na oční, Aspartam: hrdina z bájí, Isoglukóza, Otěhotnět s cukrovkou je nebezpečné, Sport diabetikům škodí a Diabetici nesmí vůbec jíst cukr.
 
Průběžně a pravidelně přibývají aktuality z oborů jako například Náhradní sladidla, Pomůcky pro diabetiky – co hradí zdravotní pojišťovny či Cukrovka a řízení motorových vozidel.
Všechna publikovaná témata lze dále rozvíjet – slouží k tomu sekce www.cukrovka.cz/poradna, kde lze klást pomocí on-line formuláře dotazy z různých sekcí, na které odpovídá garant webu prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA.
Portál nabízí také odkazy na organizace věnující se diabetu a podrobný abecední slovníček užívaných pojmů.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.