Share |

Kam jezdil Karel IV. na dovču? Do Oybinu!

Saský tip na výlet
foto Petr Kořínek

Ten zvláštní pocit se vás zmocní hned jak opustíte české Sudety. To je ta oblast, kde si teď potomci těch co to tady tak pěkně vybydleli, chodí léčit mindráky k romským ubytovnám. Necháte křivdami a nesváry ošlehanou krajinu za sebou a najednou, jakoby z vás všechno spadlo. Oprýskané barabizny se mění v upravená stavení, plíce se zaplní lahodně čistým vzduchem, snad i stromy jsou učesanější. Vítejte v Oybinu.

VLADAŘOVA CHLOUBA
Lázeňské a výletní městečko leží v okrese Zhořelec. Turisty sem láká hlavně pískovcová stolová hora s překrásnou ruinou stejnojmenného hradu a kláštera. Příjemný výšlap trvá asi deset minut, ale to záleží na vás. Po cestě vás možná zdrží roztomilý kostelík zbudovaný ve skále. Odměnou za námahu je působivá zřícenina ze 13. století na vrcholu hory.
Hrad nechal ve 14.století přebudovat Karel.IV a údajně sem moc rád jezdil. Stavba měla strategickou polohu kvůli obchodní stezce z Čech do Lužice a byla tak mementem moci českého vladaře. Otec vlasti tu nechal později vybudovat klášter celestýnů.

HŘBITŮVEK NA VYHLÍDCE
Zub času si smysl na hradní střeše i částech zdiva. Na to v jaké části hradu vlastně jste vás upozorní cedule. Teď stojíte v knihovně (knihy si ale odvezli Češi do Prahy), tady se jedlo, tam se sloužila mše. Obzvlášť působivá je loď chrámu, který má v oknech místo vitráží listí zbarvené podzimem. Nahoře najdete i hřbitov, kde místní stále pohřbívají své zesnulé. Nejvíc vás ale dostane nádherný výhled do údolí z okraje hradeb. Z temene půlkilometrového hory se vám zatočí hlava, blbě se svého času udělalo i Husitům, kteří hrad neúspěšně dobývali. Vy už naštěstí beranidlo nepotřebujete, dole stačí projít turniketem, za vstup dáte čtyři euráče, nebo jednu zelenou českou bankovkou s obrázkem Karla IV. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.