Share |

Kafkův dům se bude velkolepě loučit nejlepším českým designem a knihou od Franze Kafky

CZECH DESIGN WEEK 2016 ZAČÍNÁ, DNES PRO VEŘEJNOST ZDARMA
foto: pořadatel akce

Czech Design Week 2016 se dnes za doprovodné hudby věhlasných pražských DJs z elektronických večírků Kom!ks dočká oficiálního zahájení. Barových povinností na partysezhostí, designový bar 21. stoletíSchweppes The Bar, zde úplně poprvé představený veřejnosti.Brány Kafkova domu budou pro veřejnost otevřeny od 18 do 21 hodin avstup je po celý večer zdarma. Po zbytek týdne můžete navštívit Kafkův dům kdykoliv od 10 do 21 hodin za vstupné 150 Kč.Správný vchod poznáte na první pohled –stačí hledatvelkou červenou sochu visící z průčelí domu.Akce je zároveň stylovým rozloučením se slavnou budovou před plánovanou rekonstrukcí.
 
Czech Design Week je na dlouho poslední velkou akcí, která se v Kafkově domu uskuteční.Budovu čeká rozsáhlá rekonstrukce, a tak se organizátoři rozhodli připravit stavbě úctyhodnésbohem. Symbolickou poklonouvýznamné historii známého místa je představení Kafkovy knihy Proměna s novými litografiemi od Petra Nikla ve sběratelské limitované edici 150 kusů, který zde v rámci CDW proběhne v sobotu.
 
Balkón v průčelí pak ozdobí výrazná červená socha od uměleckéhodua Sadofsky/Trantina, která láká kolemjdoucí na středeční vernisáž polyuretanových soch středního formátu od Adama Stanka a Heleny Sequens v doprovodné lokaci.
 
První tři patra Kafkova domuzaplní designérská tvorba od módy a šperků po nábytek a bytové doplňky. Finální seznam vystavovatelů čítá 86 jmen.Mezi nimi je i mnoho studentů z pražské Umělecko-průmyslové školy. Na podporu mladých talentů poukazuje také spolupráce s UMPRUM ateliérem Filmové a televizní grafiky – tým Elišky Vojtkové bude na Czech Design Weeku natáčet audiovizuální prezentace.
 
Jsou připraveny také lahůdky jako virtuálního hřiště, kde si na vlastní oči a ruce může každý vyzkoušet vstup do virtuální reality. Vytvořiloho studio xLab, které pod hlavičkouprojektu Virtoo zkoumá možnosti a hranice virtuálního světa,a najdete ho ve 4. patře.
 
Pořadatelé festivalu se při plánování programu chtěli vydat hlouběji pod povrch, a tak se zaměřili také na aktuální témataekologie a lidských práv.Můžete přijít obdivovat uměleckou instalaci SONY Xperia z několika tisíc maket smartphonu od oblíbeného elektronického gigantu, která upozorňuje na recyklaci a obnovitelnost materiálů nebo navštívit sobotní přednášku Zero Waste věnovanou tématu nulové odpadní stopy.
 
Do lidskoprávní otázky se zapojila mezinárodní nezisková organizace Amnesty International, na jejíž podporu půjde i výtěžek z prodeje jejich oficiálního merchandize zboží se sítotisky od Michala Škapy. Ve čtvrtek proběhne díky Amnesty Internationalpromítání krátkometrážního snímku Elliss Robertem de Nirem, který evokuje léta, kdy Ellis Island fungoval jako hlavní přistěhovalecká stanice pro migranty mířící do USA.Na snímek navážepanelová diskuze na téma Uprchlíci x Aktivismus x Umění.
 
Doprovodný program Czech Design Weeku sahá často až za práh Kafkova domu. Na Václavském náměstí například najdete modulz přepravního kontejneru vytvořený studiem Koma, kde probíhávýstavanávrhů studentů architektury ČVUT na podobu stanic nové linky D pražského metra. Do tématu se více ponořípáteční debata „Umělecká hodnota metra 21. století“, která se koná v DUP36 (v podzemí bývalého Domu uměleckého průmyslu). Mezi hosty jsou zástupci města, dopravního podniku a stavební společnosti, ale takéarchitekti volající po změně a studentioboru.
 
Milovníci graffiti a moderního umění pak nesmí zmeškat výstavu writera Zeb One nazvanou Letters, která je až do konce Czech Design Weeku zdarma k vidění v holešovické The Chemistry Gallery.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.