Share |

Josh Wink: Máš na to koule?

zdroj: promo Josh Wink

 
 
Josh Wink vydává nový singl. V roce 1996 udělal díru do světa s hitem Higher States of Consciousness. V dnešní době už ale zjevně neinklinuje ke zkoumání mozkomíšních záležitostí. Nebo tomu aspoň napovídá název jeho novýho tracku "Balls".
 
"Popisoval jsem ten track Mattovi (manažerovi labelu Ovum) a říkal jsem mu, že na hraní tohohle tracku musíš mít fakt koule," vysvětluje Josh v doprovodný tiskový zprávě. "Je to trochu jiný než většina hudby, co se teď dělá."
 
Zřetelný oldschool hip-house-tribal-techno vibe a vytažený práskající hloubky nejsou teda ZAS tak jiný, ale track má nějakou zvláštní moc a groove, kterej se okamžitě zažírá pod kůži. Podobně nadšený reakce přiletěly ze strany spousta Winkových tech-housových kámošů (Garnier, Hawtin nebo Sven Vath už jsou mezi potvrzenýma fanouškama).
 
Track je jednoznačně napsanej na míru obrovitánským tanečním parketům jako je Berghain, Space Ibiza nebo Cocoon (tedy místa, kde Wink pravidelně hraje) a jeho účinnost podtrhuje Winkův status jedný z nejoblíbenějších a nejšikovnějších hvězd klubovýho undergroundu. 
 
I když poslední dvě desetiletí strávil na tour po klubech, v poslední době si našel trochu času i na jiný věci a stal se konečně otcem. Zážitek z nejhlubších, jak sám přiznává. A trošku mu to zamíchalo s prioritama.
 
"Jo, rozhodně mě to posunulo jinam. Tak třeba už vlastně nechci vůbec cestovat, radši jsem doma a dělám tátu."
 
V nedávným rozhovoru pro australský web Inthemix.com se rozpovídal o současný elektronický scéně. "Spousta lidí teď začíná hrát, protože chce mít ksicht na obálce časopisu. Chtějí ten život, šampaňský, limuzíny, modelky a nechat se vykouřit na záchodě." Kolik z dýdžejů tohle vážně žije? A nechává se vykouřit na záchodě? "To nevim, primárně se moc nezajímám o status ostatních. Ale rozhodně doufám, že to kouření je pořád běžný!"
 
Josh si popovídal s naším redaktorem Jontym Skrufffem.
 
Za poslední čtyři roky se toho dost změnilo (Josh měl 4 roky tvůrčí pauzu). Po remixech si najednou udělal zase "Josh Wink" pecku. Jak moc se pro tebe práce na remixu a na vlastním singlu liší?
 
Věci se dost změnily, to rozhodně, tak jako se vždycky mění, z hudebního hlediska a samozřejmě z hlediska technologickýho. Pro mě je ale ten proces úplně stejnej. HONEM DO STUDIA! Nečekal jsem, že udělám po čtyřletý pauze takovej track. Ale ten konečnej proces je typickej organickej elektronickej track s Winkovým pnutím. HAHA.
 
Co účel tvojí tvorby? Předpokládám, že už ti nejde o prodeje… Z jakýho důvodu dneska vydáváš singly a jak moc byly tvý věci dřív ovlivněný marketingem?
Pořád se rád vyjadřuju kreativně prostřednictvím hudby. Nikdy jsem se nezapojoval do hudební scény kvůli prachům nebo prodejům. Dělal jsem to, protože to je to, co miluju a co jsem věděl a vím jak dělat. Prodejnost, prachy, sláva, štěstí… To všechno přišlo pozdějc jako nečekaný a příjemný překvapení. Dneska se producent nebo DJ moc dobře neuživí jen z prodejů (pokud není nějaká globální popstar). Takže musíme bejt pořád venku, objíždět kluby, hrát a tak se živit. Vlastně vydáváš tracky, abys s nima pak mohl obrážet kluby. Je to škoda. Ale tak to je."
 
Nedávno si pro web inthemix.com řekl: "Nacházim se v situaci, kdy si říkám: tak, buď udělám tohle, co mě baví, a dostanu za to míň peněz, nebo udělám tohle, co mě vlastně vůbec nebaví a dostanu hodně peněz." Jakej byl nejhorší kompromis mezi svobodou tvorby a finančním ohodnocením?
Na tyhle věci se snažím zapomenout a nemluvit o nich! HAHA. Většina věcí za velký peníze jsou sponzorovaný akce a rád pak ty vydělaný peníze postoupim na charity nebo na podporu něčeho, co má podle mě nějakej hlubší smysl. Takže ta zkušenost pak ve výsledku nemusí bejt tak "hrozná", protože dělám něco pro charitu.
 
V Americe je to teď čím dál tím hustší, čím dál víc se rozevíraj pověstný nůžky mezi bohatýma a chudýma: bohatý jsou čím dál bohatší, chudý chudší. Jak moc to vnímáš ty?
Můžu měnit jenom dost málo, nebo bejt součástí nějaký změny, zčásti. Jsem ale zavázanej hudbě, ne politice. Věci jsou dneska v Americe hodně, hodně složitý. Ale to je na dlouhej rozhovor v baru, Jonty… Ne na odpověď ve čtyřech větách.
 
K čemu to všechno je?
Jak říká Buddha: Až do smrti nic není dost.
 
 
Balls brzy vyjde na labelu Ovum.
Víc Buddhových citátů tady.
Legendární Winkův track Higher States of Consciousness zde.
www.joshwink.com
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.