Share |

Jiříkovy starosti o minulost: KONEČNĚ ČESKY

Dne 5. května bude v Goethe-Institutu představeno české slavné knihy Jana Faktora Jiříkovy starosti o minulost. Původně německy psaný román pražského rodáka popisuje dospívání hlavního hrdiny Jiříka v Praze šedesátých a sedmdesátých let. „Jiříkovy starosti“, které vznikaly dlouhá tři desetiletí, představí Jan Faktor spolu s překladatelem Radovanem Charvátem a spisovatelkou Edou Kriseovou. Pořad moderuje Petr Vizina.
 
„Faktorova kniha má silné autobiografické rysy: hrdina Jiřík vyrůstá v domácnosti ovládané ženami a fascinace ženským živlem je určující i pro utváření jeho vlastní mužské identity,“ komentuje Kateřina Obadalová z nakladatelství Plus Jiřík postupně hledá své místo uvnitř rodiny i ve světě zmítaném politickými událostmi. Vzpomínky na dětství a dospívání v poválečné a normalizační Praze, úvahy nad povahou tehdejší české společnosti, autentické záznamy dobové nálady střídají groteskní rodinné historky, ale třeba i zážitky z koncentračních táborů, jimiž Jiříkovy příbuzné prošly. Ve svém celku přináší tento román působivou a v mnoha ohledech ojedinělou generační výpověď, v níž se projevil jak Faktorův fabulační talent, tak jeho smysl pro sebeironii.
 
Kniha se při svém vydání v Německu setkala s velkým zájmem veřejnosti i literární kritiky. Český překlad vytvořil Radovan Charvát v úzké spolupráci s autorem, který text pro české vydání zároveň výrazně upravil.
 
Autorské čtení z knihy Jana Faktora "Jiříkovy starosti o minulost" proběhne 5.5. 2015 v 19:00 ve 2. patře Goethe-Institutu.
Kniha vychází s podporou Goethe-Institutu v nakladatelství Plus.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.