Share |

Jiří Burian proti šedi

Jiří je jeden z lidí, co se nikdy nezastaví. A ani mu to nepřijde nijak zvláštní. Na kontě má hromady projektů a oznámení další "položky" vzbuzuje velká očekávání.

Máš několik kapel: Ghostmother, Republic of Two, Southpaw, Kapitán Demo, sólové věci... co tě vede k jistotě, že tahle cesta je správná? 

My to máme v rodině. Děda, otec i brácha, všichni jsme takoví. Děláme toho víc, protože hudba jako taková je nesmírně pestrá a barevná. Po 10 letech, kdy jsem se naplno věnoval jen Southpaw, jsem si doma udělal studio a začal jsem skládat a produkovat hudbu různých stylů a v každém tom stylu se vyvíjím a dělám si ho po svém. Ať už to je hip hop, indie, elektro, folk nebo instrumentální hudba, znělky, reklamy …cokoliv. To mě baví a to je moje cesta, můj pes mi řikal nedávno, že je správná - tak já mu věřím.

KRÁSNÝ VĚCI

Na který z těch projektů jsi nejvíc hrdý?

Jsem vděčný za hezkých 13 let se Southpaw a je skvělé vědět, kolik jsme toho zažili a obcestovali. Každá deska, co jsme udělali, mě pořád baví a těší a s klukama máme pořád hezký vztahy.

Jsem také vděčný za přátelství s Mikolášem Růžičkou a harmonii, kterou máme v Republic of Two.

Je taky hezký pracovat s tátou a vědět, že v jeho skoro 60 letech mu můžu napsat aranže, kde jsou samply, beaty, vazby nebo dubstepová basa a jeho to baví a na Rádiu 1 si to vede dobře v hitparádě, koncerty jsou skvělý.

Opravdu si nemůžu na nic stěžovat. Mám štěstí, že můžu dělat to, co mě baví a pracovat se spoustou skvělých muzikantů. Podílet se na tvorbě klipů, divadelních představení, filmů, znělek, reklam nebo obalů desek. Jak říká můj kamarád Joshua z Radia Wave  –  to jsou krásný věci. 

KAPITÁN PŘIPLUJE NA JAŘE

Jak přišel na svět Kapitán Demo? 

O Kapitánovi já nemůžu mluvit. Moc toho o něm nevím, dělám pro něj muziku a vím  jen, že na jaře chce vydat desku a teď točí nějaký klipy, moc se nebavíme, vždycky mi jen zavolaj ty jeho gorily, že knížepán chce track a musí to bejt do následujícího dne. Druhej den už volají z banky, jsou za to slušný prachy, dělám to v podstatě jen pro ně, klidně to přiznám.

Co Southpaw?

Nechal bych za mě mluvit tiskovou zprávu - tam je všechno. „Pražská indie kapela Southpaw se rozhodla po 13 letech ukončit svojí kariéru. 11. března 2011 odehraje poslední koncert v pražském Paláci Akropolis.

Celý koncert bude natočen a následně remasterován a kapela ho na jaře vydá jako živé Best of, upravené do aktuálního zvuku. Poslední album Southpaw dostane název Hit me!“

Začátek roku je charakteristický různými top anketami uplynulého roku. Kdybys měl říct, co tě v hudbě za uplynulý rok nejvíc potěšilo nebo překvapilo, co by to bylo?

Z akcí mě nejvíc (klasicky) potěšil festival Pohoda a revoluční uvažování jejich tvůrců, co se týče line-upu a celé filosofie festivalu.

Konečně důkaz toho, že to jde kvalitně a komerčně. Škoda jen, že ne v Čechách. Jinak vyšlo mraky super desek. Mezi moje TOP 10 patří desky od Foals, Crystal Fighters, Two Door Cinema Club, Toro y moi, Gorillaz, Oh Land, MGMT, Arcade Fire, Crystal Castles, Klaxons a Blood Red Shoes. Z českých mě nějak nic moc popravdě nezaujalo. Ze slovenských bych chtěl zmínit určitě dvě kapely - The Uniques, Bene a Stratasoul - ti vydali loni skvělý desky.

DAMON ALBARN JE NOVÝ JOHN LENNON

Co říkáš na návrat Gorillaz? Přesvědčili tě novou deskou?

Damon je pro mě jedinej opravdovej nástupce Johna Lennona, a to myslím smrtelně vážně. Cokoliv, co udělá, totálně žeru, ať je to celá kariéra a hudební vývoj Blur, nebo Gorillaz, Mali Music, The Good, The Bad and the Queen nebo ta japonská opera. Tak to má vypadat, nikdy neudělá stejnou desku, pořád jde dál.

Aktuální zprávou pražské klubové scény je uzavření Roxy, snad se s ním nebudeme muset rozloučit nadobro, přesto, co pro tebe tenhle klub znamenal?

Roxy pro mě znamená mládí. Pro pražskou scénu naší generace je to kult stejně tak jako Radio 1. Myslím, že to dlouho trvat nebude a znovu otevřou. 

VYHNOUT SE ŠEDI

Co je pro tebe v muzice neakceptovatelné?

Sterilita, šeď, samoúčelná podbízivost, jazzová onanie, umělá hmota a amatérismus, co neni cool, ale smrdí pivem a českou tupostí stejně tak, jako amerikanizace, která se projevuje v kundrlinkovém soul zpěvu typu Beyoncé nebo Whitney Houston, která se rozšiřuje jak mor. Hrůza!

Jak bojuješ proti šedi? 

Neposlouchám rádia, nekupuju noviny, nemám televizi. Na internetu si vybírám informace podle vlastní potřeby a chodím do kina a do divadla na filmy a přestavení, které si sám vyberu. Vytvářím si svůj vlastní svět a jsem obklopen kreativní čeládkou se kterou je legrace. Dělám hudbu a když už je úplně nejhůř, nastoupí Kapitán Demo.

text: Kateřina Nováková

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.