Share |

Jemen na vlastní kůži

foto autor

 

V prvním dílu našeho volného seriálu se podíváme s naším spolupracovníkem do Jemenu. Dozvíme se o jeho královské slávě z minulých let i o mnohem současnější podobě této zvláštní země.

 

Vzpomínky na cestu z roku 1997

Země, která kdysi bývala domovem královny ze Sáby, se dnes jmenuje Jemen a leží na jihu Arabského poloostrova. Díky své poloze bývala důležitou zastávkou na starověké cestě do Indie.

Království na Arabském poloostrově kdysi zbohatla díky Egypťanům, Řekům a Římanům, protože jim prodávala myrtu a kadidlo (získávané ze stromů, které rostou pouze v Jemenu). Mnoho jich tu vznikalo a také zanikalo. Tím nejdůležitějším ale bylo vnitrozemské království Sábejské, které vydrželo čtrnáct století. Díky tehdy unikátní přehradě v Mahribu se tu mohlo rozvinout zemědělství.

Existuje mnoho pověstí o pokladu, který dala královna Šalamounovi. Vypráví o neuvěřitelném množství zlata, stříbra, drahých kamenů, koření a velbloudů, které mu poslala.

Když v prvním století Řekové a Římané objevili námořní cestu do Indie, postavili přístavy a pozemní cesta přes Sábu přestala být důležitá. To byl začátek konce království. S novým králem přišlo i nové oficiální náboženství – křesťanství – a to je spojeno s poptávkou po nejdůležitějších surovinách té doby, které již byly zmíněny – myrta a kadidlo.

Jemen nepatří mezi nejnavštěvovanější země světa, ale pokud se zajímáte o arabskou kulturu a máte alespoň trochu smysl pro dobrodružství, mohl by to pro vás být ten pravý cíl cesty.

Já jsem navštívil Jemen v roce 1997. Ta cesta byla jako vracet se stojem času do minulosti. Doprovázela mě má tehdejší přítelkyně Fulvia a další italský pár. Nepotkali jsme tenkrát žádné turisty. Nikdo nemluvil anglicky. Půjčili jsme si džíp s řidičem za padesát dolarů na den od společnosti, jejíž majitel uměl francouzsky. Většina silnic byly jen prašné cesty, jediné asfaltky byly okolo hlavního města Sana’a.

Při našem putování jsme se ubytovávali u rodin, které nám i vařily. V Sana’a jsme bydleli v hotelích z hlíny, ze které jsou ostatně všechny jemenské domy.

Měli jsme možnost dotknout se opravdového arabského světa s celou jeho bohatou historií, kulturou tak vzdálenou té západní a světoznámou pohostinností, která nám dokázala, jak velká jsou arabská srdce.

Od místních lidí jsem v restauracích při placení mnohokrát slyšel: „Už je to zaplacené! Nestarejte se o to a vítejte v Jemenu!“ Tak takto jsem byl přivítán v rodné zemi Usámy Bin Ladina.

Nemůžu být ale jen sentimentální – nějací fanatici se nás pokoušeli unést uprostřed pouště. Sledovali jsme, jak se náš řidič dohaduje s jiným mužem, který držel kalašnikov a oba se na střídavě dívali na nás do auta. Možná jsme jen měli štěstí nebo byl náš řidič, který skončil s pár krvavými modřinami na hlavě, jen dobrý vyjednavač. Každopádně jsme díky němu mohli bez úhony pokračovat v cestě.

To nebyla jediná špatná zkušenost, kterou jsme měli. Potom co jsem vyfotil pár fotek v Ma’ribu, uslyšel jsem několik výstřelů. Nejsem si jistý, jestli byly směřovány na mě, možná jsem byl jen ve špatný čas na špatném místě. Každopádně tato událost nezměnila nic na tom, že mám rád arabský národ a tuto zemi, která je pro mě osobně tím nejkrásnějším místem na světě a vždy bude mít místo v mém srdci.

Jednou se za tebou vrátím, Jemene!

Doufám, že po přečtení mých zážitků jste neztratili zájem o cestu do této výjimečné země. Bude mi potěšením objevit ještě neobjevené s některými z vás, kteří právě dočetli tento článek.

S pozdravem,

váš Uccio,

Learn to Travel

PS: Příště bych chtěl navštívit ještě Sokotru, což je ostrov na jih od Jemenu v Adenském zálivu, považovaný za Galapágy Indického oceánu. Rostliny i živočichy, kteří se zde vyskytují, nenajdete nikde jinde na světě, stejně tak bílé písečné pláže /bez hotelových resortů a turistů/, křišťálově čistou vodu s korálovými útesy a podmořským životem.

Více fotografií z Jemenu můžete vidět na naší FB page: http://www.facebook.com/pages/Learn-to-Travel/295476770537

 

webové stránky www.learntotravel.net jsou ve výstavbě

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.