Share |

Jazzový Ježíšek naděluje: do Prahy v dubnu přijede Duke Ellington Orchestra

The Duke Ellington Orchestra
archiv The Duke Ellington Orchestra

Rockin in Rhythm, Take The A Train nebo Satin Doll – základní kapitoly jazzové čítanky zazní naživo ve velkém sále pražské Lucerny 19. dubna 2012. Tento den totiž promění v hudební svátek jeden z nejvýznamnějších a nejdéle působících světových big bandů, spjatých s ikonou tohoto žánru – DUKE ELLINGTON ORCHESTRA. Do tuzemské metropole se tito hudebníci vrací po dvou letech, kdy s rychlostí světla vyprodali Lucernu. Ačkoliv si těleso musí od roku 1974 vystačit bez svého otce-zakladatele, potomci Duke Ellingtona lpí na tradicích a vysoké umělecké úrovni definované již s první podobou orchestru v roce 1923.

Do Prahy přijede patnáctičlenná formace, jejíž složení se poslední dvě dekády mění jen kosmeticky, pod vedením pianisty Thomase Jamese. Vedle zmíněných evergreenů s sebou přiveze také další slavné „kousky“ z autorské dílny věhlasného jazzmana – hypnotický Caravan, The Mooche, Don‘t Get Around Much Anymore nebo Mood Indigo, pocházející především z 30. a 40. let minulého století.

Na pražském koncertu před dvěma lety hudebníci vzbudili nadšení svou dovedností i pečlivým opatrovnictvím odkazu Duke Ellingtona, ovšem bez nadbytečného patosu či pouhého epigonství. Podle zástupců pořádající agentury Mersey Agency se může publikum nadcházejícího vystoupení těšit na ještě autentičtější zvuk a atmosféru. Pro tyto vlastnosti ostatně Duke Ellington Orchestra patří k stálým hostům řady prestižních mezinárodních přehlídek a ceněn je i mezi odborníky specializovanými na tvorbu a interpretaci samotného Duke Ellingtona. „Především jde však o jediný oficiální a uznávaný orchestr pečující o Ellingtonův odkaz už tím, že u souboru stále působí jeho potomkové,“ doplňuje Pavel Tesař z pořádající agentury Mersey Agency.

Uměleckou úroveň big bandu střežil již Ellington, když od roku 1923 do roku 1931 hledal vhodné složení, zaměření i název svého tělesa. Duke Ellington and his Orchestra prošel křtem ohněm během hospodářské krize, aby se stal tomuto výtečnému pianistovi a autorovi více než 2 tisíc jazzových skladeb oporou až do jeho smrti. Během své kariéry Duke Ellington získal 12 Grammy, tři z toho posmrtně. Orchestrem prošlo mnoho později slavných jazzmanů i těch, kteří této formaci dali přednost před sólovou kariérou.

Duke Ellington odstartoval kariéru v období „roaring twenties“, kdy s tradicionalistickou klasikou cloumala charlestonová horečka a kdy se začaly objevovat první příznaky swingového šílenství. Mnohé hudebníky výrazně ovlivnila i další vývojová stadia jazzu od bebopu až po současnost. Duke Ellington nové vývojové trendy vnímal a vstřebával, ale jen natolik, aby neutrpěla osobitost projevu jeho orchestru a aby neovlivnil originalitu vlastní tvorby, kterou raději označoval za „americkou muziku“ než za jazz…

Vstupenky na koncert DUKE ELLINGTON ORCHESTRA, který proběhne 19. 4. 2012 ve Velkém sále Lucerny, jsou k dispozici exkluzivně v předprodejní síti Ticketpro. Jejich cena začíná na 850 Kč. Veškeré další informace na http://www.brnokoncert.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.