Share |

Jaromír Čajomír Horák: Darovat, jen za úsměv

foto Čajomír

Jaromír Horák je čajový popularizátor. Pořádá akce, kde se setkávají milovníci čaje a ochitnávají čerstvě dovezené dobroty, nakupují keramiku a baví se. Se svým týmem vytvořil postavu Čajomíra, lehce mýtické bytosti, která zaštiťujě řadu z akcí - Čajomír trek a další. Nově je také tvůrcem nealkoholických panáků Samurai Shot. Se zájmem jsme zjišťovali, jaká je jeho cesta.
 
Co vás přivedlo k čaji, kdy jste si řekl, že “vymetené podpalubí” v sáčcích nestačí?
Bylo to v roce 2001, to jsem pracoval v Divadle Archa jako kulisák. V té době jsem se začal pozitivně omezovat v pití alkoholu, kouření cigaret či trávy, požívání masa atd. Čaj mi poskytl možnost se čistě povzbudit a užívat si chuť různých příjemných. Takže jsem na začátku čaj bral jako kvalitní drogu.
 
 
Co vás na čaji uchvacuje, čím vás okouzluje?
Když jsem si čaj připravoval, nebylo to jen pro mě. Nabízel jsem misku tohoto nápoje i svým kolegům a všem, u kterých jsem viděl, že ho docení. Sdílení a darování připravené misky čaje mě stále naplňuje. Je to velká síla darovat, jen za úsměv.
Jeden z mých prvních hostů byl Jaroslav Dušek, který v Arše stále vystupuje se svých improvizovaným představením Vizita. Připravoval jsem mu čaj vždy, když se rozcvičoval před představením, byl to nejvděčnější host. A jednou, když jsem opět za ním přišel s miskou čaje, mi říká: “Jaromíre, napsal jsem si tě do telefonu jako Čajomíra.“ 
 
 
A kdy jste si řekl, že chcete být i popularizátorem tohoto ušlechtilého nápoje? 
Má touha připravovat čaj nejen sobě se stupňovala a vyvrcholila odchodem z divadla do čajovny a kafírny Siva, která stále funguje v Masné ulici, kousek od Staromáku. Chtěl jsem se naučit více o přípravě a všech zákonitostech této rostliny. Tam jsem poznal, jak velký je to svět a jak málo o něm v Čechách víme. Po roce praxe v Sivě jsme se stěhoval mimo Prahu do nádherného prostředí malé vesnice u Loun. V té době jsem založil svůj první projekt, který jsem nazval Čajový komfort, který měl za cíl nabízet kvalitní čajový servis na významných společenských akcí – takový čajový catering. Podařilo se mi čaj představit na mnoha krásných událostech jako například Ceny Thálie, Český lev, spolupráce s Českou televizí na MFF KV, narozeniny Václava Havla a desítky, stovky dalších. 
 
 
Jak se zrodila idea čajového festivalu? 
V roce 2008 jsem se seznámil s panem Wangem, zakládajícím členem World Tea Union, který mě na základě mé práce pozval do Koreje. Tam jsem byl přijat za člena a měl jsem možnost vidět čajovou kulturu na světové úrovni. Součástí programu byl také festival všech korejských škol, který mě uchvátil a naplnil poselstvím, které jsem chtěl přenést do Čech. Tak jsme s přáteli založil spolku Čajomír, který má za cíl, sdružovat, vzdělávat a šířit povědomí o této oblasti lidského tvoření. 
 
Probíhal Čajomír fest vždycky na Vyšehradě?
Ano, na Vyšehradě to začalo. Mělo to silnou paralelu s korejským festivalem, který se také odehrával v parku, kde byla umístěna hrobka krále Suro. Vyšehrad je také pohřebištěm slavných Čechů. Jen jednou jsem změnil místo. To bylo při třetím ročníku 2011, který jsem umístil na Kampu do prostoru Nosticova paláce. Ten ročník byl velmi náročný, stále pršelo a finančně jsme zůstali v hlubokém mínusu. S pokorou jsem festival vrátil na Vyšehrad.
 
Dále pořádáte plesy a “trek”, oč jde?
Po šesti letech fungování festivalu jsem si řekl, že bych chtěl provázet všechny zájemce o tento nápoj celý rok. A tak vznikl koncept jaro, léto, podzim, zima, jenž má za cíl nabídnout tuto tématiku v jiném prostředí a trochu jiné dramaturgii.
Na jaře pořádáme oslavu prvních jarních sklizní čaje ve spolupráci s Náprstkovým muzeem, v létě velký chillout na Vyšehradě, na podzim výlet do světa čaje letos ve spolupráci s Botanickou zahradou Praha v Tróji a v zimě Čajomír ples /letos párty/ s tancem, degustacemi a příjemnou společenskou zábava. 
 
Jaké jsou plusy a mínusy role člověka, který se snaží dat o čaji vědět veřejnosti? Co je vaší odměnou za tolik práce?
Odměna je jasná, spokojení hosté a možnost plně se věnovat tomuto čajovému světu. Mínus někdy nacházím v neporozumění mé koncepční práci a škatulkování do zásuvky podivných esoteriků, za kterého se určitě nepovažuji. 
 
Jaké věci budete dělat dále, co jste naopak například třeba opustil?
V těchto dnech spouštím svoji absolutní novinku pod značkou Samurai shot. Jedná se o silný koncentrát z čajů a bylin, který se popíjí po panácích. Prostě produkt pro lidi co nechtějí nebo nemůžou pít alkohol, ale rádi by si dali malé a silné povzbuzení bez cukru, barviv, dochucovadel a zahušťovadel. Více na www.samuraishot.cz
 
 
Co byste doporučil lidem, kteří se chtějí dozvědět víc a ochutnat ty nejlepší čaje? Krom účasti na vaší akci samozřejmě:)
Choďte do čajoven, podporujte tato místa svou přítomností a nákupy. Ač se to nezdá, české čajovny mají velmi vysokou úroveň kvality čajů. Popíjejte, experimentujte a jednou přijdete na to, co je pro vás nejlepší. 
 
 
Letošní ČF bude pět koncem srpna, na co se můžeme těšit?
Program aktuálně tvoříme, ale všichni se můžou těšit na ojedinělou atmosféru, kterou nikde jinde nezažijí. To se nedá popsat, to se musí zažít. 
 
 
Jaké 3 čaje vás poslední dobou nadchly a doporučil byste je čtenářům?
Miluji čerstvé zelené čaje, je jedno jak se jmenují, ale když mají ještě v sobě jarní nebo letní svěžest, rozplývám se. Ovšem dobrým Puerh čajem nikdy nepohrdnu. 
 

SPOLEK ČAJOMÍR  aktuálně připravuje:
 

PODPOŘTE START NOVÉHO PROJEKTU

Samurai shot - první funkční panák bez alkoholu www.samuraishot.cz

Neděle 23. srpna 2015 ČAJOMÍR FEST - Staré purkrabství, Vyšehrad. 
7. ročník mezinárodního festivalu čajového umění a kultury z celého světa.
Ve spolupráci s Vyšehradem národní kulturní památkou.

Sobota 10. říjen 2015 ČAJOMÍR TREK - Botatnická zahrada Praha
2. ročník - putování světem čaje pro celou rodinu. Ve spolupráci s Botanickou zahradou Praha v Tróji

 

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.