Share |

Jarboe: Být hudebník dnes znamená být svobodný.

Americká zpěvačka Jarboe (ex-Swans) se opět vrátí do Prahy na koncert. Tentokrát bude vystupovat společně s italským okultním duem Father Murphy - zahrají 18. dubna v kavárně Potrvá.
 
Jak došlo k vaší spolupráci?
Jarboe: Co se týče společného koncertování, viděla jsem jednou show Father Murphy a byla jsem úplně uhranutá. Od chvíle, kdy jsem v roce 1984 viděla naživo Swans, mě nic tak neokouzlilo.
 
Father Murphy jsou dost okultní, zajímáš se o tyhle věci, nebo tě zaujali výhradně hudbou?
Je to proto, že jejich vystoupení je ritualistické a disciplinované a proto, že vím, že Federico i Chiara mají respekt lidský i umělecký.
Společně jste na podzim hráli v ČR v kostelíku Soulkostel, jak se ti tam líbilo?
Pro mě je každé představení transcendentní. Neupřednostňuju jedno místo před druhým a hluboce si cením každého publika.
Jak vaše spolupráce vypadá a zní live?
Když jsme na pódiu všichni tři, je to pro publikum něco jako možnost sledovat tvůrčí proces - jsme naladěni na každičký pohyb druhých. Schválně stojím čelem k nim a ne k publiku, abych se na ně napojila. Často sleduju Chiařiny ruce.  Je to živá perforamńce mezi mnou a dvěma umělci, které respektuji.
Co máme čekat v dubnu v Praze?
Řekla bych, že cestu od intenzivního, ceremoniálního rituálu Father Murphy, který se postupně změní v můj pohled - ten odráží spiritualitu spíš v podobě lidového evangelia a odkazů na literaturu z jihu USA zhruba ve smyslu Flanneryho O’Connora nebo Williama Faulknera.
Jaký je život hudebnice v téhle době, je těžké se uživit?
Podle mě je to teď lepší než kdy předtím.
Hudebník už nepotřebuje hudební vydavatelství, aby se jeho muzika dostala do světa.
Může mít nahrávací studio doma.
Může svou hudbu dostat k lidem přímo. 
Já osobně používám na distribuci službu Distrokid a nabízím downloady ve vysoké kvalitě na svém webu. Občas na speciálních projektech s vydavatelstvími spolupracuju, ale podle mě to není nutné. 
Být hudebník dnes znamená být svobodný.
Soustředíš se teď jen na spolupráci s Father Murphy, nebo máš i jiné hudební aktivity?
Loni jsem vydala sólové album založené na kontrastu politické atmosféry v USA a milostných básní od Rumi. Nahrála jsem sama všechny nástroje, složila všechnu hudbu a taky ji sama mixovala a masterovala. Jmenuje se As Mind Dissolves As Song Begins a obsahuje dvě agresivní rockové skladby i avatgardní materiál, zvláště jeden kouske, kde jsem použila nahrávky z jedné politické akce. Album je k poslechu online a je i součástí čtyřcédéčkové kompilace mých skladeb Art Box.
Teď se chystám udělat sólové EP pro americký label Translation Loss a pak ještě jeden projekt s klavíristkou Anni Hogan z Británie, i ten vyjde ještě letos.
Na duben a červen mám kromě výše zmíněného v plánu koncerty s Father Murphy. Během roku pak vyjde autorizovaný dokumentární film o Swans a kniha o nich, na obém jsem se hodně podílela.
 
Jarboe, Father Murphy
Potrvá
18.4.2018 - lístky zde
 
 
Jarboe, Father Murphy
Potrvá, Prague
April 13, 2018
tickets here

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.