Share |

Jaká byla 43. Letní filmová škola?

Každý rok „filmovka“, jak jí většina návštěvníků nazýv,á přiláká tisíce zájemců o film. Letos to bylo 6000 akreditovaných návštěvníků, kteří měli možnost vidět přes 216 filmů a dokumentů.  LFŠ je krásnou ukázkou toho, jak vypadá svátek filmu pořádaný pro milovníky kinematografie těmi, kteří si život bez filmu neumějí představit.
 
LFŠ není festival
Filmovka není klasický festival, ale jak název prozrazuje, jde o desetidenní kulturní událost, která má návštěvníky vzdělávat v oblasti kinematografie. A letos to byla opravdu výzva, protože počasí trhalo teplotní rekordy a mnoho sálů je bohužel stále bez klimatizace, takže se občas filmové zážitky nedaly do slova a do písmene udýchat. Jak jeden z návštěvníků poznamenal, chvílemi sály připomínaly demo verzi krematoria. Kromě tohoto ale letošní „filmovka“ neměla chybu.
 
Každý rok jsou filmy vybírány podle tematických sekcí. Letos to byl fokus na švédskou kinematografii, dílo Andreje Tarkovského, filmy s migrační tématikou či Sci-fi.  Festival doprovází i zajímavé workshopy a debaty. Za zmínku stojí například debata o filmu a technice s Janem Svěrákem.  Ten také celý festival zakončil svým novým filmem Po strništi bos, který zde měl své první uvedení v kině.
 
Co bylo letos nového?
K vidění byly i snímky z distribuce AČFK či ceněné filmy z letošních filmových festivalů či většina českých filmových novinek za rok 2017.
Jednou z novinek byl také projekt LFŠ uvádí, kdy lidé měli u vybraných filmů možnost hlasovat.  Nejvíce bodů nasbírala britská gay romance Na konci světa, která byla s velkým úspěchem uvedená v Sundance a následně se stala jedním z nejoceňovanějších filmů letošního roku. AČFK uvede tento snímek i díky vítězství na LFŠ do distribuce v lednu 2018.
 
Bez lístků
Výhodou LFŠ například oproti festivalu v Karlových Varech je, že diváci si zde nemusí na filmová představení kupovat lístky. Stačí jim pouze akreditační kartička. Pokud přijdete na projekci včas, vždy se dostanete na film, který chcete vidět. Nemusíte trávit čas v nepříjemných frontách na lístky nebo čekat před sálem, zda se uvolní nějaké místo.
 
Na závěr ocitujme ředitelku festivalu Radany Korene: „Letošní Letní filmová škola byla skutečně mimořádně letní, ale věřím, že i přes extrémní teploty naši návštěvníci ocenili zajímavý a vyrovnaný program ve všech sálech i ve všech stanech. Mám velkou radost, že jsme ta vedra všichni přežili ve zdraví, a nejen přežili, ale hlavně si celou „Filmovku“ krásně užili. Už teď se všichni těšíme na příští rok.“
A pokud vám letošní filmovka unikla, tak vězte, že ta další se bude konat 27. července až 5. srpna 2018.
 
Iveta Nebesářová

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.