Share |

Jaká bude Evropa? Rozhodnutí padne v (bývalém) Federálním shromáždění.

Jak bude vypadat budoucnost Evropy? Jak zareagujeme na rostoucí nezaměstnanost mladých lidí, na zadluženost států, na obavy z cizinců? V originální performaci „Preenacting Europe“ rozhodne publikum živým hlasováním o politickém směřování Evropy. Který utopický program budoucnosti zvítězí a bude realizován? V budově bývalého Federálního shromáždění se ve dnech 19. a 20. listopadu otevřou hranice svobodné volby a načrtne budoucnost demokracie.
 
Otázka budoucnosti Evropy je aktuální mj. v souvislosti s uprchlíky, kdy jde o to, zda se evropské země při řešení této otázky vzájemně podpoří, nebo nikoli. Ale už dříve – například při finanční krizi a při jednáních o pomoci Řecku – šlo o otázku evropské solidarity. Jsou národní státy schopny upozadit své individuální zájmy ve prospěch společných evropských cílů? Kolik Evropy lidé vlastně chtějí?
 
„Preenacting Europe je živá hra, která se zabývá plánováním evropské budoucnosti. Její diváci se podílejí na obsahu hry, sami prožívají, zažívají a spoluutváření představení“, vysvětluje Nina Tecklenburg, umělecká vedoucí berlínské skupiny Interrobag, která za představením stojí.
 
V prostorách bývalého Federálního shromáždění čeká diváky nejdříve předvolební boj, v jehož rámci jim budou jim představeny tři různé cesty, kterými se Evropa může vydat. Tři herci představí tři koncepty, načež publikum pomocí hlasovacích lístků rozhodne o tom, který je nejlepší. Vítěz okamžitě sestaví vládu a pokusí se realizovat svou evropskou vizi, kterou slíbil před volbami. Utopická a emočně vyhrocená opatření nové vlády budou konfrontována s reálnými problémy, jako je nezaměstnanost, xenofobie nebo finanční krize. Má-li být vláda akceschopná, potřebuje znovu podporu publika, protože svá opatření může realizovat pouze s pomocí diváků/voličů. 
 
Interaktivní hra staví na novém formátu, tzv. „preenactmentu“. Na rozdíl od rekonstruuování historických událostí (reenactment) zde jde o to zkoumat jevy naší současnosti a divadelními prostředky je rozvíjet dál do budoucna. Hra je tak zároveň performancí i úvahou nad budoucností demokracie a nad účastí občanů na politickém rozhodování. Kde končí svoboda volby a kde začíná řízená demokracie? 
 
Preenacting Europe přiváží do Prahy festival Akcent (pořádaný divadlem Archa), Goethe-Institut, Pražský divadelní festival německého jazyka a Národní muzeum v Praze. 
 
Co? PREENACTING EUROPE. Evropa? Jaká bude? 
Kdy? 19|11|2015, 20:00 a 20|11|2015, 10:00
Kde? Nová budova Národního muzea, bývalé Federální shromáždění.
Vinohradská 1, Praha 1. Vstupenky lze zakoupit v Divadle Archa.
Více viz www.divadloarcha.cz a www.goethe.de/praha.  
Kontakt: Tomáš Moravec | Goethe-Institut | 721 434 624 | tomas.moravec@prag.goethe.org | www.goethe.de/praha |

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.