Share |

Jak si vytunit postavu bez hladu? Naše autorka zkusila cvičení Les Mills

foto Fitstudio Kotva

Kterak se naše přispěvatelka rozhodla vytunit si postavu.
 
Únava, nespavost a ohromná chuť na sladké. Diety, které vůbec nepomáhají, a jakmile se najím, přiberu ještě víc.
Vážně to dobře znám.
 
Celý svůj život píšu. Moje práce, která se dá v pohodě zvládnout z domova, mi přehodila noc a den, protože v noci se přece píše nejlíp. S takovým režimem jste celý den jako v polosnu, začínáte ožívat kolem páté hodiny večer, o půlnoci jste na vrcholu sil a noc trávíte před monitorem do tří , čtyř hodin ráno. Takový životní styl má za následek to, že jste až nezdravě závislí na sladkém a kofeinu, protože jste nuceni dodat si přes den energii.
 
Jak teda vrátit vše do normálu, vytvarovat si postavu a navíc shodit – bez pocitu hladu? 
 
Odpovědí je Les Mills.  
 
Co Les Mills vůbec je?
 
Sportovci, návštěvníci fitcenter a lidé, kteří se o cvičební studiové hodiny zajímají, nejspíš vědí, že Les Mills  je mezinárodní choreografické skupinové cvičení, které se skládá z několika programů: 
 
BODYPUMP – první a a v mnohých fitcentrech u nás stále nejoblíbenější program LM, zaměřený na posilování za použití tyče vámi zvoleným závažím, stepu a podložky.  Les Mills je v České republice už od roku 2011. Pro neznalce, pracující celý den v kanclu, věčné dietáře a noční dravce, sedícími za počítači jako já, to může být samozřejmě novinka. Ale zjišťuju, že nejsem sama – spousta mých kolegů  je na tom podobně.
 
Přitom je to ale škoda, protože opravdu je z čeho si vybírat – Les Mills se skládá z programů, jako např. BODYATTACKBODYBALANCE , BODYCOMBAT, LES MILLS GRITBORN TO MOVE a další.  Laicky: každý program (jednotlivá cvičební studiová hodina ) je zaměřena na něco jiného, např. jógu, činky, box a další, záleží pouze na vás, jaké cvičení si zvolíte. 
 
Před půl rokem, kdy i má poslední dieta selhala, jsem se poprvé rozhodla začít s tím opravdu něco dělat. Ne ale cokoli a už vůbec ne novou dietu = hladovku. Několikrát jsem při nich totiž zjistila, že i když zhubnu co nejrychleji, jak můžu, a tolik, kolik bych opravdu chtěla – neudržím si tuhle váhu dlouho. *(za necelé 3 měsíce 12 kg dolů – povedlo se mi to dvakrát v životě, stejně tak jsem je poté do roka nabrala znovu)* Každá krvavě prodělaná dieta a opětovné nabrání kil jen podkopaly mé sebevědomí, že se mi někdy trvale zhubnout podaří. Leda že bych hladověla celý život. Potřebovala jsem něco jiného, něco, co by mi pomohlo víc. Při čem bych neměla hlad. A stejně bych hubla. A protože aerobic (který mě v dětství bavil) je už retro, zkusila jsem Les Mills.
 
Pojďme se na tohle cvičení podívat trochu zblízka.
 

  • Michal Holotík, 29 let, instruktor fitness programu Les Mills.

 

  • Dobrý den. Řekl byste mi něco o sobě? Pracujete jako manažer filmové distribuce 20th Century Fox. Jak jste se vůbec dostal k Les Mills?

 
Začínal jsem jako úplně řadovej klient, hledal jsem prostě něco, co mě bude bavit. Les Mills dokáže člověka pohltit, to víte sama … Takže jsem nakonec začal chodit na hodinu i pětkrát týdně. Po dvou letech za mnou jeden z mých bývalých instruktorů přišel, jestli bych nechtěl tuhle pozici taky vyzkoušet. A protože mám rád výzvy, souhlasil jsem.
 

  • Pro koho je Les Mills určeno? Je toto cvičení, které se skládá z posilování  s tyčí se závažím, vhodné i pro starší lidi?

 
Hodiny jsou koncipované tak, že jsou pro všechny bez ohledu na věk, pohlaví, kondici... Vždy jsou zde různé varianty –třeba u programu BodyPump to znamená způsob, jakým si člověk činku (tyč) uzpůsobí – konkrétně, kolik si na ni nandá závaží. Při tom dostane návrh doporučené váhy, může si ale vyzkoušet i hodinu jenom s prázdnou tyčí a potom rozhodnout, jaké závaží jemu samotnému vyhovuje. Navíc, když vidíme, že někdo dělá něco špatně, snažíme se ho opravit, pomoct, prostě dodat nějaký feedback k tomu cvičení, abyste se zlepšili a naopak si neubližovali. Les Mills v podstatě může zvládnout každý.
 

  • Dieta versus cvičení?

 
To je velmi individuální – někdo opravdu může mít rychlé spalování a cpát se horem dolem, někomu jde shazovat těžko… Dieta nebo cvičení – podle mě nejde jedno bez druhého. Pohyb je ale potřeba hlavně do budoucna, kvůli bolesti zad, navíc nakopne metabolismus k lepším výsledkům. Nárazové diety jako například sacharidová atd. mi přijdou úsměvné, protože tohle opravdu nejde aplikovat na každého.  To už je lepší rozbor krve, kde vám řeknou, čeho byste měla jíst víc, čemu se naopak vyhýbat. Je to hrozně individuální, důležitý je mít příjem a výdej v rovnováze.
 

  • Cvičení Les mills je obměňováno. Podle čeho si vy jako instruktor choreografie vytváříte?

 
No, to není náš výmysl, že si řekneme s Riou (Ria Hrušovská – os. trenérka a fitness závodnice pozn. red.) – od září děláme nové kreace. Les Mills vlastně pochází z Nového Zélandu. Pan Leslie Mills tohle cvičení se svojí manželkou založil, on je navíc i doktor, takže tam přináší tu fyziologickou stránku cviků a celá Millsova rodina je do toho zapletená. Postupně se to rozšířilo po celém světě. Jedna z báječných věcí na tom je, že každé tři měsíce se prvky cvičení Les Mills po celém světě mění, takže všichni instruktoři dostanou novou choreografii, novou hudbu. Podle instruktážního videa se vždycky naučí, jak se to má cvičit. A protože sestava se mění až za tři měsíce, může kdokoli (instruktor, návštěvník fitka), který je třeba na dovolené nebo služební cestě, si jít zacvičit, aniž by mluvil cizím jazykem. Koncept zná.
 

  • Přibližně po jaké době lze při cvičení Les Mills na sobě pozorovat změny? (shazování váhy, tvarování postavy?)

 
Je důležité si předem vytyčit cíl a najít si tu správnou kombinaci tréninku. Např. chci shodit a vytvarovat, proto začnu chodit 2-3krát týdně chodit na střídačku na hodiny BodyCombat a BodyPump. Nebo potřebuji spíš získat flexibilitu a zpevnit střed těla, zvolím tedy programy BodyBalance a CxWorx. V souvislosti s tím je také důležité přizpůsobit jídelníček, např. u silových tréninků potřebujete dodat svalům výživu a regeneraci, tzn. zvýšit příjem proteinů. Často opomínané je také dostatek regenerace a spánku. Pro lepší výsledky jde všechno vzájemně ruku v ruce.
 

  • Co byste vzkázal lidem, kteří necvičí a připadá jim trapné jít do fitka, ‘protože tam stejně budou jen ti vysportovaní  a oni by se cítili trapně ?

 
Uvědomit si, že žádný učený z nebe nespadl. Myslet na svůj osobní cíl a jít si za tím. Každý jsme jednoho dne začínali. Čím dříve začnete, tím dříve budete na druhé straně břehu. V mnoha fitcentrech si navíc můžete koupit jeden vstup a vyzkoušet si jakoukoli hodinu programů Les Mills, obvykle je tato ukázková hodina i zadarmo. U nás má otevřené dveře každý, začátečníkům se vždy snažíme předat maximum informací , jak cvičit technicky správně a neublížit si. Navíc pořádáme pravidelně speciální akce, zaměřené na techniku cvičení např. programu BodyCombat a BodyPump. Zde se s tímto cvičením můžete také seznámit. 
 
 
 
Po rozhovoru s Michalem přemýšlím, jak článek ukončit a napadá mě jediné: vlastní zkušenost. Co se tedy se mnou po půl roku cvičení Les Mills stalo? Zhubla jsem? 
Ani náhodou.
Bohužel jsem nedodržovala zdravou výživu, kterou se teď snažím pod dohledem osobního trenéra plnit - poctivě svačit, nevynechávat snídaně a nejíst ty dobré pizzy a sladkosti. 
Určitě to všichni dobře známe. 
Co se ale nestalo: i když jsem jedla všechno, co jsem chtěla (v množství, v jakém jsem chtěla), od té doby jsem nepřibrala ani gram. Postava se mi vytvarovala a šaty, které jsem nemohla dopnout, v pohodě zapnu. Určitě se mi zúžil pas a můžu si v klidu v létě dovolit triko bez rukávů. Za své paže se totiž nemusím vůbec stydět. Moje nohy jsou vycvičené a například legíny jim teď vážně lichotí. Při cvičení se navíc uvolním, vypínám, problémy odplouvají pryč. Noc a den se mi vrací na své místo a já v klidu usínám. Poznala jsem, že do fitka  opravdu nechodí svalovci s činkou místo mozku, naopak jsem si zde našla přátele. Kdyby mi někdo z nich před půl rokem řekl, že budu jednou sama činky zdvedat a navíc mě to bude i bavit, vysmála bych se mu. Jenom nevím, co tomu napomohlo víc – jestli vytrvalost tvarovat si postavu nebo pravidelné akce - večírky (Vánoční, Valentýnský, Jarní atd.), kdy se všichni z fitka setkáváme. Les Mills je vlastně něco jako rodina a mě baví, že do ní patřím. Svojí relaxace a lenosti, jsem se ale vůbec nevzdala - pořád ještě ráda sleduju filmy s čokoládou v ruce (mléčnou) a při psaní si dávám svý dvě deci. Jenomže teď vím, že to nesmím dělat každý den a že mě v úterý a v pátek čeká hodina BodyPump. Něco, jako je chození do kina, které taky nemůžu vynechat. Nebo cokoli, co potřebujete Vy.
 
 
Takže příště nashle na nějakém koncertu. Na premiéře nového filmu. Bungee Jumpingu. Večírku. … Nebo fitku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.