Share |

Jak si užít párování vína a jídla na Vánoce?

Přemýšlíte, jak vylepšit zážitek ze štědrovečerní večeře a svátečních jídel? Máme pro vás několik tipů jaká vína si spolu se svými blízkými užít s typickými svátečními pokrmy. Od kapra přes krocana, šunku až po křupavou husičku, vždy budete vědět po jakém víně sáhnout.
 
Jaká vína ke svátečním jídlům kombinovat, prozradil Vladimír Vaněk, head sommeliér projektu www.ocenenavina.cz
 
ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘE
Ke smaženému kapru a bramborovému salátu se skvěle hodí suchý Veltlín, Ryzlink rýnský nebo třeba šumivé víno Cava či Champagne. Jsou to příjemně svěží vína, která krásně balancují bohatost chutí smažené ryby a bramborového salátu. Pokud je součástí vašeho vánočního menu houbový kuba s česnekem, doporučujeme k němu spíše pivo. 
 
NA BOŽÍ HOD
K tradiční vepřové pečeni, či šunce se opět neztratí Ryzlink. U šunky můžete vyzkoušet i plnější Chardonnay. Pokud na Boží hod připravujete krocana s nádivkou, doporučujeme plnější Chardonnay, které zrálo na sudu „barrique“, ideálně z Burgundska. Díky zrání na sudu se s jídlem budou snoubit nádherně máslově oříškové tóny pocházející z vína. Pokud preferujte červené víno, zvolte Pinot Noir z téhož regionu. 
NA ŠTĚPÁNA
K tradiční huse či kachně doporučujeme Pinot Noir z Burgundska nebo třeba Plzeň:o)
Se správným vínem jednoduše pozvednete vaše sváteční stolování na gastronomický zážitek. 
 
Pokud vás párování vína a jídla zaujalo a přemýšlíte, kde vhodná vína sehnat, Vladimír pro vás připravil balíček oceněných vín speciálně vyladěný k svátečnímu menu.
Nezbývá nám než dodat, abyste si kromě jídla a vína vychutnali rodinou pohodu a příjemné okamžiky strávené se svými blízkými.
 
 
Více o autorovi a jeho projektu:
Vladimír Vaněk, head sommelier www.ocenenavina.cz
Vladimír Vaněk se věnuje hledání nejlepších oceněných vín už 8 let. Od roku 2011 pravidelně hodnotí vína pro mezinárodní soutěž Prague Wine Trophy, pořádá unikátní zážitkové Antidegustace a ročně ochutná bezmála 2000 vín z celého světa.
www.ocenenavina.cz „Pro  vaše lepší zážitky s vínem“
Cílem www.ocenenavina.cz je přinášet vám lepší zážitky s vínem bez rizika špatné volby. Proto se zaměřují na oceněná zahraniční vína primárně od malých a středních vinařů. V průměru vyberou jen 70 vín z bezmála 2000 degustovaných. Každé víno prochází 4 fázovým výběrovým procesem.-
 
foto Kelley Boone

licence ss by sa 2.0

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.