Share |

Jak si stáhnout svá data z facebooku? A co tam najdete?

Poslední dobou se hodně mluví o tom, že facebook sbírá spoustu dat a že spousta lidí je vyděšena, co na ně ví. Leckdo se zděsil, když si stáhnul svá data a uviděl, co na něj facebook má. Zajímá vás to taky?
 
Chcete-li si stáhnout svá data z facebooku, postupujte následovně:
1) Přihlašte se k facebooku
2) Použijte návod na této facebookové stránce - znamená to kliknout na jakékoli FB stránce vpravo nahoře na ikonu v podobě šipky dolů, zvolit si Nastavení (Settings), první položka v menu se jmenuje Obecná nastavení účtu (General Account Settings) a obsahuje odkaz Stáhněte si soubor se svými daty z facebooku (Download a copy of your facebook data).
Klikněte na tento odkaz a získáte možnost kliknout na zelené tlačítko. To spustí archivaci. 
Až bude hotová, přijde vám na email odkaz ke stažení vašich dat (bude platný jen několik dní). Pokud jste na facebooku dlouho a používáte ho aktivně, může soubor s daty být hodně velký, naopak u nových účtů se vám může prakticky hned objevit možnost si data stáhnout a soubor bude titěrný. Před jeho stažením budete muset znovu zadat své heslo.
 
Co najdete uvnitř?  Složka pojmenovaná facebook-pomlčka-vaše uživatelské jméno obsahuje podsložky s fotkami, videem, html soubory a zprávami.
Doporučujeme jít do složky html a tam otevřít například soubor messages.htm obsahující vaše zprávy setříděné pod sebou podle jmen vašich kontaktů (protože složka messages jinak obsahuje obří množství souborů pojmenovaných pouze čísly).
Tip: vše můžete prohledávat podle klíčových slov. Takže když si například ve složce Stahování, kam jste umístili soubor se svými facebookovými daty, zadáte třeba výraz na pivo, vyjedou vám všechny konverzace, ve kterých řešíte, s kým jdete na pivo.
 
Je to strašidelné? Jak se to vezme. Věci, které děláte na facebooku, se prostě někam zapisují, a dá se čekat, že jich bude hodně a třeba se vám nebudou za pár let líbit. Vyplatí se dodržovat obecné zásady bezpečnosti a nedávat na facebook ani jiné internety to, co podle vás nesmí být nikdy zveřejněno. Prostě nebýt naivní.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.