Share |

Jak neudělat bothu

BEST OF: Nepřehlédli jste v našich starších vydáních? Přinášíme vám články z prvních dnů Proti šedi.
dieantwoord.com

Stačí trochu blbě našlápnout a vrazím si do paty střep. Přesto zkusím mezi ostrými hranami politické korektnosti opatrně procupitat, stojí mi to zato. Jestli po cestě nevykrvácím, odejdeme všichni bohatší.

Sympaticky uchylácký spolek Die Antwoord z Kapského Města byste znát mohli. Rapperské duo machisty Ninjy a éterické víly Yo-Landi se poprvé zjevilo v prvním čtvrtletí tohoto roku. Prapraprapotomci holandských emigrantů se po Distriktu 9 a chudině do xichtu se vysmívajícího fočusového šampionátu v těsné blízkosti Johannesburských slumů, stali dalším zdrojem fascinace Jihoafrickou republikou. Ti dva jsou prostě jedineční. Anglicko-afrikánsky (zprzněnina holandštiny) rapující běloši reprezentují rozkvět individualismu téměř nedotčeného euro-atlantickou popkulturní mašinérií. Produkují gejzíry originálních nápadů, jsou lascivní, jsou skoční, jsou vtipní. O nich ale vlastně mluvit nechci. Přesto, že si už týdny do bezvědomí pouštím jejich klipy.
Možná vás už taky dostali. Třeba obskurním videem k songu Enter the Ninja. Označení znepokojivý by bylo mamutím eufemismem Jeho ujetost stojí na čtyřech piliřích: na magorství rapperů, tísnivé vizualitě a hlavně, hlavně (!) - malém strašidýlku v černobílé kapuci, kterému střihač dovolí sotva párkrát problesknout klipem ve stopáži kratší než jedna vteřina. Pokud máte dostatečně hbitý ukazovák a podaří se vám video stopnout v pikosekundě, kde je bubáček k poznání, čeká vás úlek. Do pasu průměrného muže vysoký protagonista trpí progerií, velmi vzácným onemocněním, které způsobuje asi desetinásobnou akceleraci stárnutí, deformaci vzhledu (malý vzrůst, ptačí obličej s vystouplýma očima, atrofická pokožka) a typicky stařecké choroby jako je ateroskleróza. Nejdřív mě angažování člověka s takovým handicapem naštvalo, považoval jsem to za hnusnou kalkulaci s cizím neštěstím. Pak jsem se ale o tajemném muži v kápi dozvěděl víc. A čelist se mi ještě nevrátila do pantů.
Tedy ten hoch se jmenuje Leon Botha a už by neměl být mezi námi. Je mu přesně dvacet pět let, obvyklá doba dožití pacientů s progerií je totiž kolem třinácti. Patří tedy k nejdéle žijícím lidem s touto chorobou. To ale není jediný důvod, proč by vás měl zajímat. Rezignace, předsudky, sebelítost – tomu všemu Leon ukazuje rezolutně záda. Kam až mu nemoc dovolí, rozvíjí své schopnosti a tenhle postoj mu umožnil stát se výjimečným dýdžejem (vystupuje pod pseudonymem Solarize) a pozoruhodným malířem. A jako respektovaného muzikanta a kamaráda si ho pozvali i Die Antwoord. Se svým setem pro ně otvíral například koncert v Holandsku. (Jak umí kouzlit s vynilem se můžete podívat na přiloženém videu). Kromě toho má zase sebou dvě výstavy obrazů a kooperaci na přehlídce fotografií sebe sama, které obohatil malbami. Nosnými tématy exhibice „Who am I – Transgressions?“ je jednak téma smrti a jak Leon říká „touha zbořit bariéry a předsudky.“ Test tolerance budiž fotografie Leona a jihoafrické herečky Tanit Phoenix v pozici ležícího páru Adama a Evy. „Tahle fotka mimořádným způsobem konfrontuje to, co ode mě lidé očekávají. Lidem je nepříjemné když mě vidí ležet s mladou ženou. Ale proč bych vlastně nemohl spočinout s krásnou ženou?“ Obzvlášť zajímavý nádech tahle myšlenka dostává, když se podíváte na Bothův profil na facebooku. Pod jedním z jeho vzkazů na zdi si můžete přečíst ostrou potyčkou mezi malířovou fanynkou a jeho žárlivou přítelkyní.

Když ještě zůstaneme u Who am I ….Transgressions, neměl by vám ujít Leonův video komentář k této výstavě. Ten klip je fascinující z několika důvodů. Jednak tím, jak šokujícím dojmem na diváka (alespoň to tak bylo u mě) zapůsobí prozření, jak jeho úsudek ovlivňuje obecná představa toho, co je krásné. Mozek se totiž vzpírá tomu, že za Leonovou fasádaou skrývá tak vyrovnaná osobnost a jiskří tak průzračně jasná mysl. Dalším momentem je samotné sdělení, existenciální zamyšlení nad podstatou vlastního já ve vesmíru. Co si z toho vezmete je vaše věc. I když za ujištění se „važme si, že jsem zdraví“ bych vám asi nakopal. Pro mě je tenhle chlapík důkazem toho, jaká obrovská síla je ukrytá v naší mysli a jak nesmírně důležitý je náš postoj k životu. Všechno ostatní je totiž tak nějak šumák. Přesvědčte se sami.

Text: Petr Kořínek

Odkazy:

http://www.flickr.com/photos/solarize-liquidswords/4243932673/in/set-721...
http://www.youtube.com/watch?v=Aq2r2g4F5UQ
http://www.youtube.com/watch?v=wc3f4xU_FfQ&NR=1&feature=fvwp
http://www.youtube.com/watch?v=hKyl8mTceW4&feature=related
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.