Share |

Jak na krásné fotky. A jak ne

Kvapem se blíží období adventu a Vánoc, kdy se scházíme se svými blízkými a prožíváme společné chvíle plné pohody a radosti. Chcete si společné zážitky uchovat na kvalitních fotografiích? Abyste vykouzlili krásné obrazové vzpomínky, nemusíte být zrovna profesionální fotograf. Stačí znát základní pravidla kompozice a pár fíglů pro práci s fotákem. Stejně tak vám ale pomůže znát pár základních chyb, kterým se chcete při focení vyhnout. 
 
Rodina 
Pokud fotíte rodinu, dělejte to vždy s vypnutým bleskem, ten používejte jen při opravdu nízké hladině přitozeného světla, v noci. Světlo blesku totiž činí focenou scénu na obrázku plochou a samozřejmě objekty vrhají stín, který není vůbec pěkný. Se sníženou hladinou světla pak potřebujete vždy vyšší hodnotu citlivosti (ISO např. 1600), ale dávejte pozor, abyste to s ní nepřehnali – při vysokých hodnotách vzniká na fotografiích šum. Hledejte přirozené zdroje světla, jako jsou třeba svíčky na dortu. Vyhněte se přehnanému aranžování scény – například když fotíte oslavence u dortu, ostatní členové rodiny by měli být rozmístěni přirozeně v prostoru, ne v jedné lajně. 
Děti
Vaše ratolesti budou na fotkách vypadat nejlépe, když je budete fotit z výšky očí. U zrcadlovky vám skvěle poslouží teleobjektiv a ideální je malá hloubka ostrosti – dosáhnete hezkého rozostření pozadí a díky tomu lépe vynikne důležitá část fotografie, na kterou jste ostřili, tedy rozesmátý obličej caparta. Není vhodné používat širokoúhlý objektiv a fotit z nadhledu, pokud tedy nechcete, aby váš potomek vypadal jako trpaslík ☺ Pokud fotíte v protisvětle a tvář je příliš tmavá, použijte funkci D-Lighting, která zesvětlí jen tmavé části obrazu a ty dobře exponované zachová.
 
ANO: Chcete-li přirozeně působící fotku, vyhněte se umístění obličeje na střed.
 
NE: Pokud je obličej dítěte na fotografii zahalen stínem, celý výsledný dojem je velmi nepěkný. Zde by pomohla obličej prosvětlit funkce D-Lightning. 
Mazlíček
Stejně jako děti, také zvířata foťte z výšky očí. Vyhněte se focení z větší výšky, které většinou způsobí zkreslené proporce. U zvířat to znamená snížit se s foťákem na zem a pak bývá problematické koukat do hledáčku nebo displeje. Skvěle poslouží fotoaparáty s výklopným displejem, jako je například COOLPIX B500. Výklopný displej oceníte také při fotografování v přírodě, kde je mnoho krásných věcí třeba zachytit z nadhledu, ale také naopak z podhledu.
„Skvělé je také využití tzv. panningu, kdy nastavíte delší čas a foťákem pohybujete stejnou rychlostí, jako se hýbe zvíře. Výsledný efekt? Ostrý pes a rozmazané pozadí, tedy fotka jasně evokující pohyb. V případě fotografování přes hledáček doporučuji nezavírat druhé oko a bedlivě sledovat scénu v okolí vašeho zvířete,“ dodává Michael Jurák, profesionální fotograf a lektor z Nikon školy. 
 
ANO: Snížíte-li se s fotoparátem na úroveň očí pejska, dosáhnete krásné přirozené kompozice. 
 
NE: Fotografování zvířat z nadhledu deformuje jejich proporce a zbytečné využití blesku způsobuje tzv. “přepálení” světých ploch. 
Dovolená, západ slunce
Chcete-li fotit krásné západy slunce například nad mořským horizontem, doporučuje se fotografii takzvaně podexponovat. Znamená to nastavit korekci expozice alespoň na hodnotu -1,0 EV, ale samozřejmě podobnou hodnotu můžete dosáhnout zvolením automatického režimu západ slunce. Fotka západu slunce snadno sklouzne k přeslazenému kýči – tomu se vyhnete, pokud zakomponujete siluetu či postavu. V kompozici se také vyhněte umístění slunce přímo na střed, raději jej směřujte do tzv. zlatého řezu (viz nákres). 
 
 
ANO: Západy slunce působí na fotkách přirozeně, pokud je v kompozici využita postava a fotka je mírně podexponovaná. 
 
NE: Umístění slunce do středu působí kýčovitě, raději volte oblast tzv. zlatého řezu.
 
Jídlo, zátiší
K focení jídla je dobré přistupovat podobně jako ke krajině. Vnímejte tvary, barvy, struktury. Pokud je obsah talíře členitější, je dobré, aby měla výsledná kompozice pozadí a popředí. Toho dosáhnete fotografováním ze strany, je dobré vyzkoušet si různé úhly. Focení zeshora se opět nedoporučuje, jídlo pak na fotce působí ploše. Ostřete na to nejzajímavější místo pokrmu a vyhněte se použití blesku, který vrhá stíny. Doporučuje se korekce expozice +0,7, aby talíř byl skutečně bílý. Nezapomeňte zakomponovat okolí – ubrousek, sklenici vody – kompozice pak působí přirozeně. 
 
ANO: Jídlo působí přirozeně, je-li foceno ze strany a v kompozici je zabráno také jeho okolí. 
 
NE: Pokud nevyužijeme korekci expozice, talíř je spíše do šeda. Nehezky působí také oříznutí talíře a blesk vrhá zbytečné stíny. 
 
 
Co je to „zlatý řez“?
Zlatý řez (latinsky sectio aurea) je poměr o hodnotě přibližně 1,618. Ve fotografii je pokládán za ideální proporci mezi různými délkami. Zlatý řez vznikne rozdělením úsečky na dvě části tak, že poměr větší části k menší je stejný jako poměr celé úsečky k větší části. Průsečíky takto navzájem se dělících úseček naznačují ideální místa pro umístění hlavního objektu fotografované scény. 
 
 
Tip na fotoaparát: 
Nikon COOLPIX B500
S focením zvířat, ale i rostlin z nízké perspektivy, vám velmi pomůže výklopný displej fotoaparátu. COOLPIX B500 patří mezi tzv. ultrazoomy, tedy fotoaparáty s možností velkého přiblížení. 
Prozkoumejte výkonnost objektivu NIKKOR s 40násobným optickým zoomem, který lze s využitím funkce Dynamic Fine Zoom rozšířit až na 80násobný, a přeneste se do srdce každé akce prostřednictvím bočního ovladače zoomu s vynikající stabilitou. Získejte jedinečné úhly pohledu s využitím výklopného monitoru LCD s vysokým rozlišením, zachyťte snadno každý objekt s pomocí tlačítka zoomu se skokovým vrácením a udržujte fotoaparát propojený s chytrým zařízením prostřednictvím funkce SnapBridge. Intuitivní ovládání fotoaparátu zjednodušuje fotografování a prostřednictvím voliče expozičních režimů lze aktivovat často používané funkce, zatímco klasický design přístroje komfortně padne do rukou. COOLPIX B500 s 16 miliony pixelů vám pomůže zachytit život z tvůrčích úhlů. 
Cena: 6 990 Kč vč. DPH

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.