Share |

iShorts; X-Shorts! : Kraťasy, které natočily budoucí filmařské hvězdy

 
 
 
Jiří Menzel, Jan Hřebejk, Marek Najbrt nebo Jan Prušinovský. Dnešní režisérské hvězdy, ale jak začínali? Čím se bavili na škole? Přijďte se mrknout na narozeninovou projekci iShorts; X-Shorts! a zjistíte, jak startují filmařské talenty! Máme pro vás sto minut filmů od lidí, které stoprocentně znáte. Na naší projekci pochopíte proč.
 
Kraťasy českých filmových hvězd odstartují v pražském Bio Oko 22.4. a pak vyrazí na turné po České republice a Slovensku. Uvidíte je v Ostravě, ve Zlíně, v Jablonci nad Nisou, v Trnavě a Bratislavě.
 
Legenda českého filmu, Jiří Menzel odstartoval v roce 1963 poetickým filmem z jednoho letního odpoledne na Malé Straně Umřel nám pan Foerster. Pravděpodobně nejplodnější režisér současnosti Jan Hřebejk zase allenovsky ulítlou komedií podle scénáře Petra Zelenky Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít, o překladateli, kterému se práce dostane až do ložnice. Autor Mistrů, Protektora nebo snímku Polski film Marek Najbrt zase začal v roce 1994 promyšlenou mystifikací o jednom vesnickém kutilovi Vynález krásy. Režisér komedií František je děvkař nebo Okresní přebor Jan Prušinovský v sobě lásku k tomuhle žánru nezapřel už na škole, když odstartoval kariéru filmem Nejlepší je pěnivá o muži, který pro lásku k bublinkaté lázni zapomíná na skutečný život.
 
Uvidíte ale i první filmy současného vedoucího katedry animace na pražské FAMU Aurela Klimta, nebo třeba úspěšného reklamního režiséra Tomáše Krejčího.
 
iShorts touto projekcí oslaví svoje desáté narozeniny, takže hned po projekci v pražském Bio Oko odstartuje narozeninový večírek ve Vile Štvanice. Krátké to rozhodně nebude, protože vystoupí pop punkoví Danny Tennessee and no Band, indie úderka Bros`n`Beasts a večírek až do ranních hodin dotáhne dýdžejské duo Urxins

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.