Share |

Interview s hercem Beauem Barbourem: Srdcem jsem stále Brit

S mladým Skotem, hercem Beauem Barbourem, o volbách nezávislosti.
Beau Barbour
foto: Beau Barbour (Beau říká: "Chci jen lepší místo pro lidi, a ne pro velká zvířata.")

Skotsko. Pokrývá severní třetinu Velké Británie. Země plná nádherné přírody, hradů, žlutých křovin, jezer, hor, vlezlého počasí, srdečných lidí… a otázky nezávislosti. Kterou nám tak dobře připomíná film Statečné srdce. Anebo volby nezávislosti, které proběhly docela nedávno…
 
Jak to ale cítí sami Skotové?
 
Jsem opět po roce v Londýně. Procházím ulicí přeplněnou lidmi, že by z toho jeden dostal davové šílenství, míjím lákavé second-handy i módní butiky. Zastavím se před pubem King’s Arm’s,  kde se mám sejít s Beauem, mladým Skotem. Vidím ho už od dveří. Vypadá stejně, jako když jsme spolu studovali, vůbec se nezměnil. Široce se na mě usměje a zamává mi, takže se vydám k němu. Přestože je poledne, Beau před sebou nemá pintu cideru, ale jablečný džus. S úsměvem se ho ptám, co to má znamenat, a on mi s úsměvem odpoví: “Není co oslavovat.”
 
Beau Barbour
/29 let, herec, stadium divadla a herectví – Stow college, pochází ze Skotska, Aberdeen, filmografie zde
 
Jaký je Tvůj názor na nezávislost Skotska?
Když jsem poprvé slyšel o skotské nezávislosti, odmítal jsem ji. Jak ale čas běžel, politici začali bláznit – jako například, když UKIP přišla na scénu (*United Kingdom Independence Party – Strana za nezávislost Spojeného království, pozn. red). Tehdy jsem začal poprvé nezávislost pro Skotsko opravdu chtít.
 
Je zřejmé, že to byli hlavně mladí lidé, kdo hlasoval za nezávislost. Proč myslíš, že tomu tak je?
Jsem pevně přesvědčen, že je to díky sociálním médiím. Na nich můžeme nalézt mnoho nezaujatých pohledů, ale BBC a zbytek médií vytvářejí dojem, že je lépe zůstat nadále částí UK (mimo novin Scottish Herald), abych byl přesný (smích). Mnoho starších lidí nemá twitter nebo facebook, aby poznali i jiné názory. Díky novinám a televizi nabývají dojmu, že by ztratili svůj důchod, kdybychom se osamostatnili.
 
Co si myslíš, že je tou nejhorší stránkou na spojenectví s Británií?
Abych tak pravdu řekl, srdcem jsem stále Brit, na rozdíl od mnoha Skotů. Ale Westminster rozkastoval Británii na bohaté a chudé – toho se ujali zvláště konzervatisté. Tím ale nechci říct, že labouristé by byli o něco lepší. Pro mě laubouristé ale stále spadají do pravice.
 
Zazněl i názor, že jedním z negativ ve spojenectví s Británií je velký příliv cizinců ve Skotsku. Cítíš to taky tak?
Kdyby Skotsko bylo nezávislé, myslím, že bychom potřebovali vice cizinců, protože věřím, že by zde bylo více pracovních míst, která by byla neobsazená. Prostě si myslím, že když máš velkej příliv lidí, kteří neočekávají, že budou platit nižší daně, tak jsou ve Skotsku vždycky vítáni, ať jsou to cizinci nebo ne.
 
Myslíš, že v budoucnu zde bude zase taková šance o prosazení nezávislosti? Budeš pro to něco dělat?
Opravdu v to doufám i když David Cameron, arogantní idiot (Beau se nadechne), říká, že ta příležitost už nikdy nebude. Když se ale podíváš na sociální sítě, zjistíš, že spousta lidí není s výsledkem spokojena, takže opravdu doufám, že si tu svoji nezávislost vybojujeme – bez násilí (smích). Lidé už teď začínají litovat toho, že nevolili nezávislost.
 
Říká se, že Londýňané jsou ke Skotům poněkud chladní. Setkal ses osobně s takovým chováním?
Ne, nemyslím si, že by to byla pravda, i když mi pár lidí v Londýně řeklo, že můžeme být šťastní, že jsme v UK, když já si opravdu myslím “vy jste šťastní, že máte naši naftu a jiné zdroje.”
 
Co si myslíš o údajném vzkazu Davida Camerona, který nedávno prolétl facebookem, ve kterém říká, že “Spáchá sebevraždu, pokud se Skotsko osamostatní.”?
Nejsem si opravdu jistý, jestli to fakt řekl, ale ve své řeči, kde mu naše samostatnost měla zlomit srdce, měl spíš na mysli, že on zostuzuje UK a pravděpodobně by ztratil práci.
 
Žiješ v Londýně – proč?
Jsem herec, takže v Londýně mám víc pracovních příležitostí. Ale po výsledku voleb pomýšlím vrátit se zpátky a prosazovat své hlasité ANO za nezávislot Skotska.
 
Proč si myslíš, že volby za nezávislost selhaly?
Vše je postaveno opět na médiích. Moje máma má facebook a hlasovala ANO, oproti tomu babička s dědou NE. Samozřejmě, ne všichni, kdo využívají sociální sítě, dali kladný hlas, ale většina byla pro ANO. Britská média prostě přebila ta skotská a kdybychom dostali ještě druhou šanci, jsem přesvědčen, že bychom vyhráli.
 
A poslední otázka. Co bys nám doporučil při návštěvě Skotska
(Smích). Nejprve bych vám řekl, ať si hlavně vezmete teplé, nepromokavé oblečení, dokonce i v létě. To ty víš (smích). (*Beau naráží na mou poslední návštěvu Skotska, kde jsem si v Edinburghu místo suvenýrů kupovala pláštěnku a svetr). Památek je mnoho, ale určitě musíte vidět Edinburgský hrad, hlavně během slavností Nového roku, které Skotové nazývají Hogmanay.
 
Děkuju Beau!
 
Ještě chvíli sedíme a povídáme si. Když se loučíme, Beau mi předává nepopsané DVD, ve kterém je jeho kamarád, John Joe. John Joe je z Glasgow, známý především díky filmu Neds - a s Beauem se zná ze studií herectví. Na zmíněném videu vystupuje za nezávislost Skotska. Než se s Beauem rozloučím a slíbím, že se uvidíme zase, ale už jako přátelé, ne pracovně, neodpustím si zeptat se ho, jestli bych video mohla sdílet. Mám jeho souhlas. Takže tady je: https://www.youtube.com/watch?v=TGcb8aY2FR8&sns=fb&app=desktop
 
foto ve fotogalerii: Janine Pečenková


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.