Share |

Indigoseries vol. 11 s Lis Er Stille se blíží

foto: Kasper Hemme

Hlavní hvězdou jedenáctého večera průběžného festivalu Indigoseries bude jedna z kapel současného prog/post rocku – dánští Lis Er Stille. Podpoří je čeští Made By Fire, dobře známí například díky hraní s Meshuggah, a Glitchtet.

Lis Er Stille ( Lis je tichá) vznikli v roce 2004 v Arhusu jako projekt Martina Byrialsena, který zhudebnil obrazy dánského surrealistického malíře Vindrila. Čas z nich ale vytvořil v regulerní kapelu a zejména po debutovém albu (Construction Of The Amp Train) se zdálo, že rozšíří početnou rodinu zasněného skandinávského post-rocku.

Byla by to poměrně pohodlná cesta, vždyť už šéfeditor magazínu Rolling Stone David Fricke vybral Construction Of The Amp Train za album měsíce. L.E.S. ale začalo post-rockové klišé nudit a vydali úplně vlastní cestou. Ta se plně otevřela na předloňském albu The Collibro.

Post-rocková minulost L.E.S. na něm potkává pompéznost Muse a prog-rocku, avantgardní písničkářství Caveova stylu a těžko identifikovatelné spodní proudy, které jednou připomínají skandinávský folk a podruhé tíživou gregoriánskou atmosféru.

Na rozdíl od mnoha dalších současných progresivních a fůzujících kapel však L.E.S. nezní jako racionální snaha o ekletičnost. V jejich hudbě je něco tak osobního a intenzivního, že dělí fanoušky všech žánrových subkultur, kterých se L.E.S. hudebně dotýkají, na nadšené a znechucené.

Důležitým prvkem hudby Lis Er Stille jsou také texty, které se často dotýkají témat jako sociální kontrola a obava člověka z přirozenosti. Obratně ale pracují s nevyřčeností a zanášením prázdných míst do textu, tedy technikou, jež i v dobré literatuře zapojuje do příběhu čtenáře. Příběhy a ideje muzikou L.E.S. prosvítají a dávají se tušit.

Indigoseries vol. 11
24. 5. 20:00
Chapeau Rouge

Praha 1

https://www.facebook.com/events/135656573234046/

http://www.liserstille.dk/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.