Share |

IMPRA: Divadlo, jaké jste ještě neviděli

foto Jan Pelikán

Jsou mladí, krásní, dynamičtí, nespoutaní a nespoutatelní. Nevědí možná úplně přesně, co se chystají udělat, ale provedou to hned, jak je to napadne. Seznamte se: Hanny Firla, Ondřej Král a Igor Ochepovsky aka trio IMPRA.
 
O co že jde? V roce 2014 tři studenti Konzervatoře Jaroslava Ježka, ovlivnění Jaroslavem Duškem, založili uměleckou improvizační skupinu IMPRA. Jejich představení nemá scénář, nemá téma, nepřipravují se na něj - aha, takže oni vlastně nic nedělají, jen si tak hrají... a přitom sbírají ceny.
 
Tenhle ujetý projekt hned ve druhém roce své existence získal hned tři studentské Thálie - cenu za Autorský tvar, cenu za Výtvarný nápad... a Hanny Firla, evidentně nejvýraznější postava z trojice, si odnesl cenu prezidenta Herecké asociace Jiřího Hromady. Ale za co jim ty ceny vlastně dali?
 
I přes krátkou dobu existence souboru za sebou chlapci už mají docela dost. Impra funguje na principu turné - pojmenuje svoje představení a vydá se s ním do kraje. První turné, odjeté v roce 2014, mělo název Volání divočiny, v roce 2015 kluci objeli republiku už se dvěma show: Nové formy a Nebuď pussyvní, a letos nás bavili na nejnovějším miniturné s názvem Nepřestávejte lovit. Nebudeme se namáhat s nějakým popisem toho, co se na představení děje, jednak byste nám nevěřili a jednak stejně příště uvidíte něco jiného, co překvapí i je samotné, podívejte se na ně sami.
 
Improvizační divadlo ovšem není jediný projekt členů souboru. Jako správní moderní umělci se chlapci z Impry nenechávají omezovat formami a škatulemi, takže loni v prosinci jste je mohli zažít na šňůře adventních koncertů v kostelech.
"Představili jsme divákům úplně nový koncept koncertů, chtěli jsme seznámit lidi s tradičními vánočními písněmi, zvyky a tradicemi z různých částí zeměkoule. Zpíval jsem tam i čínsky," přibližuje Hanny jejich loňské předvánoční aktivity.
 
V současné době můžete vidět dvě třetiny tohohle tria v činoherně-muzikálovém představení Zvonokosy v plzeňském divadle J. K. Tyla. Hanny a Ondra se odvážně vydali na tenký led přesně naplánovaného vystoupení.
Hanny k tomu říká: "Do Zvonokosů jsme se pustili s Ondrou a právě ten pevný rámec divadla je pro nás oba obrovskej adrenalin, je to úplně jinej přístup a dost si to užíváme."
Ještě že prý v orchestru nemají využití pro kytaristu, protože kdyby s sebou měli kluci v divadle i Igora, ze Zvonokosů nejspíš udělají kůlničku na dříví.
 
Na otázku, jestli toho mají v plánu hodně, odpovídá Hanny: "Na konci dubna moderujeme s Ondrou pražskou část druhého ročníku festivalu Utubering, to je takový český nápad, festival generace Z. Potom nás čeká Studentský workshop Thálie, samozřejmě pár představení Zvonokosů, vystoupení na budějovickém majálesu, a nakonec musíme upozornit na to nejdůležitější a nejzajímavější z blízké budoucnosti: na 26. května máme naplánované představení v pražské Cargo Gallery. Tak se tam potkáme?"
 
 
všechny akce www.hannyfirla.com/#!/pages/udalosti
www.facebook.com/hereckaimprovizace/
www.facebook.com/profile.php?id=1158730893/

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.