Share |

Ida Daugaard: Sama si určuji, kdy budu mít volno!

 
Tato dánská DJane, která momentálně žije v Berlíně, je nejen známou producentkou, ale také špičkovou modelkou. V pražském klubu Chapeau Rouge zahraje v rámci devátého výročí party Creative 20. listopadu.
 
Jak bys svoji tvorbu popsala někomu, kdo tě nezná?
Jmenuji se Ida Daugaard a jsem hudební nadšenec. Miluji sdílet muziku, která se mi líbí, s lidmi kolem. Můj sound se dá rozdělit do dvou rovin. Jedna je spíše ‘dark/deep/minimal’ a druhá je více to upbeat a techie. Momentálně pracuji na třetí rovině, která je pomalejší, melodičtější ale stále deepová. Tesselate mixtape je můj první takový počin.
 
Jak si se dostala k hudbě? Můžeš nám říct, co tě nejvíc ovlivnilo?
Když jsem byla v pubertě, poslouchala jsem klasický rock jako The Smiths, The Cure, Patti Smith, potom přisel Kraftwerk a syntezátorový pop osmdesátých let jako Depeche Mode a devadesátý léta jako Underworld. V roce 2005 jsem šla na první rave OPP (Other Peoples Property), což byl underground warehouse rave na severu Dánska. V momentě, když jsem prošla dveřmi, věděla jsem, že elektronická hudba a vše okolo je to, co chci dělat. Od té doby jsem vždy nějak silně inklinovala k temnějším rytmům. Byla jsem tak zapálená, že jsem se v podstatě rozhodla, že bych se hudbou chtěla živit. V roce 2009 jsem se přestěhovala do Copenhagenu koupila si dva Pioneer playery CDJ 800 a naučila jsem se míchat do preciznosti. Nahrála jsem první set a v podstatě hned potom mě začaly kontaktovat kluby. 
 
Jako modelka jsi dost vytížená. Jak to zvládáš s djingem dohromady?
Dost si vybírám, a to jak u modelingu tak u djingu. To je jediný způsob, jak to nějak zvládnout. Jsem ráda, že jsem teď v pozici, kdy mám dost práce a můžu si vybírat, co chci nebo nechci dělat.
 
Momentálně žiješ převážně v Berlíně. Je Berlín ideální místo pro módu stejně jako je pro muziku?
Bohužel Berlín není ideální místo pro módu. Většinou jsem na cestách a fotím jinde. Miluji elektronickou hudbu, znamená to pro mě opravdu hodně, takže Berlín je jediné možné místo. I když jsem často na cestách kvůli modelingu, pořád mám sebou svůj laptop, takže nemám ten pocit, že nějak ztrácím čas.
 
Co je pro tebe na prvním místě, hudba nebo modeling? 
Muzika a modeling jsou dvě různé práce a zároveň mají hodně společného. Obě vyžadují maximální profesionalitu. Neexistuje, že máš špatný den. Vždy musíš dát 100%, i když se necítíš dobře nebo nemáš energii. Je to trochu stresující. Pokud nepodáš maximální výkon, hned se to odrazí na lidech kolem. Další věc je, že obě práce jsou kreativní činnosti, kde pracuješ s lidma, a to já miluju. Obě práce mi také dávají možnost cestovat po celém světě. A v neposlední řadě, jsem svůj vlastní šéf. Sama si určuji, kdy budu mít volno. Dává mi to pocit svobody. Nedá se říct, co je pro mě na prvním místě. Obě práce jsou pro mě důležité a vzájemně se doplňují. Každá práce tě za nějaký čas omrzí. Ale s modelingem nebo djingem se můžu dál posouvat. Modeling může jít k herectví a djiing k vlastní tvorbě. Tohle je pro mě určitá výzva.
 
Zdá se, že tvá kariera djingu se začíná dost upevňovat. Přemýšlíš někdy o vlastní tvorbě?
Mám v hlavě hodně nápadů. Nemůžu se dočkat, až je budu moct převést do reality.
 
Jaký je tvůj ideální setup na hraní?
2 x Pioneer cdjs 2000, 2 x 1210 & a Pioneer mixer. 
 
Jaký je tvůj oblíbený klub nebo místo, kde si hrála?
To není snadné říci. Hrála jsem nedávno v Milánu, ODD Hoover a ta párty mě uplně převálcovala. Místo, lidi a vibe mě vrátili zpátky do dnů, kdy jsem hrávala v Baru 25. 
 
Můžeš nám prozradit, co najdem v tvém mp3 přehrávači?
Miluji jemnou a pomalou muziku od Feathered Sun, Slægi, Nu, Bedouin, Chris & Mira plays. Také mám ráda Deep/Tech/Minimal, věci od Tommy Oddone, Ion Ludwig, Archie Hamilton, Manuel De Lorenzi, Christoph Friedmann, Nivek Ysoy, Disuasiv, Utku Dalmaz, Ricardo Villalobos, Mariano Mateljan, Pat Ondebaak, Tale Of Us, Eash End Dubs, Breen, Rhadow, NTFO, &Ley a mnoho dalších.
 
Tvé oblíbené jídlo?
Samozřejmě jablko, jsem přece modelka! :-)
 
Budeš se nějak speciálně připravovat na vystoupení v Praze?
Jako vždycky. Budu hledat nejnovější věci, vypálím nějaký cds. Ale nikdy se moc nepřipravuji. Snažím se řídit momentální náladou, místem, lidma a hrát, co si myslím, že bude nejvíc sedět v daný moment. Snažím se také naposlouchat djs, kteří na té párty hrají přede mnou a po mě. Mám ráda, když to dává smysl a zapadá to do sebe. Takže napojení je velice důležité. Ovšem pokud je to možné.
 
Jag Kiranmay
 
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.