Share |

Hvězdná inscenace Zelenkových Job Interviews ve Francii

foto: Tristan Jeanne-Vales

Comédie de Caen v Normandii uvede v pondělí 25. dubna premiéru inscenace hry Petra Zelenky Job Interviews. Hlavní roli si v ní zahraje slavná Karin Viardová, významná divadelní a filmová herečka (Delikatesy, Paříž, Líbejte se, s kým je libo), nositelka dvou francouzských filmových cen César, spolurežisérem inscenace je Marcial Di Fonzo Bo, který si zahrál jednu z hlavních rolí v Zelenkově posledním snímku Ztraceni v Mnichově.  V příští sezoně se bude inscenace, ve francouzštině nazvaná po hrdince hry Vera, hrát po celé Francii a od 23. března do 8. dubna 2017 se bude hrát ve slavném pařížském Théâtre des Abbesses.
/ROZHOVOR K ČLÁNKU/

 
O Petru Zelenkovi ve Francii: Podobně jako v řadě jiných zemí, i ve Francii se Petr Zelenka uvedl hrou Příběhy obyčejného šílenství. Ta se na frankofonních jevištích objevila vícekrát – vedle předloňské inscenace v Belgii a hostování rumunské inscenace hry na prestižní scéně pařížského Odéonu (deset repríz v červnu 2009) bylo mimořádně úspěšné nastudování souboru Collectif DRAO, které se roku 2010 hrálo více než měsíc v pařížském Théâtre de la Tempête a následně v řadě dalších francouzských měst. Jednu z hereček v této inscenaci, Fatimu Manetovou, následně Zelenka obsadil i do Ztracených v Mnichově. Vedle toho vyšly Příběhy obyčejných šílenství francouzsky knižně ve významné řadě Éditions Théâtrales.
 
O hře: Job Interviews, hořkou komedii o životním pádu ambiciózní majitelky castingové agentury, napsal Petr Zelenka v roce 2014 na objednávku pro Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Věra Hlaváčková byla za svůj výkon v roli Věry nominována na Cenu Thálie 2014.
 
O tvůrcích: Veru v inscenaci ztvárňuje Karin Viardová (*1966), jedna z nejvýznamnějších francouzských filmových a divadelních hereček. Zahrála si mj. ve filmech Jeana-Pierra Jeuneta, Cédrika Klapitche, Françoise Ozona či Julie Delpyové. Za role ve filmech Haut les coeurs! (1999) a Líbejte se, s kým je libo (2003) získala cenu César, celkem na ni byla nominovaná desetkrát – naposledy letos. * Vedle Viardové se v inscenaci objeví Héléna Noguerraová (*1969), rovněž velice známá herečka, zpěvačka a prozaička, jejíž nejnovější román se právě chystá k vydání v prestižním nakladatelství Flammarion. * Pod režií je podepsané dlouholeté tvůrčí duo Marcial Di Fonzo Bo (*1968) a Élise Vigierová. Prvně jmenovaný pochází z Argentiny, do Francie se přestěhoval jako devatenáctiletý a stal se hercem – tak spolupracoval s řadou významných divadelních režisérů, například s Lucem Bondym, Olivierem Py či Philippem Minyanou, už od devadesátých let se zároveň věnuje divadelní režii. Za režii premiérové inscenace hry Matka Floriana Zellera byl nominován na Cenu Molière. Zahrál si v řadě filmů, český divák jej může znát jako Picassa z Allenovy Půlnoci v Paříži – a především coby představitele Jeana Duponta, papouškova asistenta ve filmu Ztraceni v Mnichově. * Autorkou francouzského překladu je Alena Slunéčková, pro jeviště jej upravil Pierre Notte, který v inscenaci také účinkuje.
 
O divadlech: Ve francouzském divadelním systému je zvykem, že inscenace koprodukuje více divadel či divadelních společností a vzniklé inscenace následně putují po jednotlivých divadelních sálech a městech. Inscenace Vera vzniká v normandském Caen v divadle, které od ledna 2015 řídí právě Marcial Di Fonzo Bo a Élise Vigierová. Mezi dalšími divadly, kam inscenace zavítá, jsou i velice prestižní scény jako lyonské Théâtre des Célestins či marseilleské Théâtre du Gymnase. V Paříži se na jaře příštího roku bude hrát v Théâtre des Abbesses, slavném divadle na úpatí Montmartru, které je jednou ze scén pařížského Théâtre de la Ville (neboli Městského divadla). Často se tu hrají kritikou ceněné a lákavě obsazené inscenace – aktuálně se tu chystá například experimentální hra Howarda Barkera Und, v níž bude hrát světoznámá operní pěvkyně Natalie Dessayová.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.