Share |

Hvězda Respect Festivalu už za pár dní v La Fabrice!

MAMAR KASSEY /Niger/
 
pondělí 26. října / 20:00 / La Fabrika/ mapa

 

Jedno z největších překvapení Respect festivalu 2014 se vrací do Prahy !
Západoafrické státy Niger, Senegal a Mali tvoří magický trojúhelník s tisícem hudebních příchutí. Oblast je srdcem africké hudební scény a domovem velikánů jako Salif Keita, Youssou N'Dour či Mory Kante. 
 
Mamar Kassey je tradiční hudba oblasti Sahelu s elektrickými kytarami.
Zvuku dominuje flétna ovládaná s virtuozní lehkostí v nadzvukovém tempu. Kapela hraje s elektrickými kytarami bez bicí soupravy, rytmický tep vytvářejí jen autentické africké perkuse jako mluvící buben. Hudbu tvrdí další lokální nástroj, loutna kamelengoni, považovaná za sestřenici baskytary.
 
Hráči patří k elitní veteránské generaci, poslední album Taboussizé vyšlo mimo dosah komerčních vydavatelství na nezávislé značce z Bretaně.
 
Hudba západoafrických zemí má u světového publika silný ohlas i díky historickým souvislostem. Především odtud pocházeli otroci dovážení do Spojených států, muzikologové tvrdí, že právě v tomto regionu má své kořeny blues i další černošské styly. Autentická hudba z Nigeru a sousedních zemí je díky tomu pro současné publikum daleko srozumitelnější, než styly z jiných částí Afriky. Celá oblast byla navíc po staletí tavícím kotlíkem dalších kultur, které sem pronikají přes Saharu. Hudba černých Afričanů se tu mísí s arabskými vlivy ze severu i s hudbou Tuaregů, kočovných vůdců karavan, která je dnes známá jako pouštní blues.
 
 
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=FL9dtHPcG0o&feature
https://www.youtube.com/watch?v=EbB8PiugkTc
 
 
PRO NOVINÁŘE:
V případě zájmu vám rádi poskytneme další informace, nahrávky, fotografie, anebo zprostředkujeme rozhovor s účinkujícími. Stačí nás kontaktovat. 
 
Více na:
http://www.rachot.cz
 
CENY VSTUPENEK:
Do 10.10. 150 Kč na stání (zvýhodněné vstupné)
Od 11.10. 200 Kč na stání
Na místě: 250 Kč na stání
Na afterparty zahraje Yukimura.
 
 
K zakoupení v předprodejní síti Ticketpro, Goout, Ticketportal a také v La Fabrice


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.