Share |

Hradec Králové hostí další koncert Švýcarského jara

foto pořadatel akce

Filharmonie Hradec Králové uvede ve čtvrtek 21. března v sále FHK českou premiéru oratoria Arthura Honeggera „Nicolas de Flüe“. Impozantní dramatické dílo bude dirigovat skladatelův krajan, renomovaný švýcarský dirigent Kaspar Zehnder.
Koncert je součástí ojedinělého projektu Švýcarské jaro, jehož prostřednictvím se Švýcarsko v naší republice představuje v nebývalé šíři. Rozsáhlou březnovou prezentaci odstartoval mimořádně úspěšný zahajovací koncert, který pod taktovkou Kaspara Zehndera proběhl ve zcela vyprodané Dvořákově síni pražského Rudolfina. Po sérii jazzových koncertů v pražském Jazz Docku či po výtečném vystoupení fenomenální písničkářky Sophie Hunger a proslulého Erika Truffaz v divadle Archa nabídne Filharmonie Hradec Králové další z hudebních vrcholů zajímavého švýcarského projektu.
Kaspar Zehnder, který je zároveň autorem dramaturgie hradeckého koncertu, se řadí mezi nejžádanější švýcarské dirigenty současnosti a je dobře znám i našemu publiku – v roce 2005 se stal nástupcem Jiřího Bělohlávka na postu šéfdirigenta Pražské komorní filharmonie.
Hradeckou Filharmonii, svůj oblíbený orchestr, jsem si pro vystoupení v rámci Švýcarského jara vybral pro její vysoké kvality a mimořádné schopnosti interpretovat díla autorů XX. a XXI. století,“ uvádí Kaspar Zehnder. Na koncertě,
na němž společně vystoupí čeští a švýcarští umělci, zazní hudba právě z minulého století. V jednom programu se potkají dva významní skladatelé, přátelé, kteří se sice potkali v Paříži, ale jejich život a tvorba byly se Švýcarskem úzce spjaty: Bohuslav Martinů a Arthur Honegger. Koncert bude, jak se na první jarní den sluší, zářit barvami: v první polovině večera se orchestr představí v komornější sestavě a předvede dvě díla Bohuslava Martinů – Předehru H 345 a Koncert pro cembalo a malý orchestr H 246, ve kterém jako sólistka na cembalo vystoupí Kateřina Chroboková.
Ve druhé části koncertu se Filharmonie předvede naopak v plné síle a v české premiéře zahraje velmi zřídka uváděné oratorium Arthura Honeggera Nicolas de Flüe: „Toto pozoruhodné dílo, které Honegger vytvořil jako sled fantastických dramatických scén, popisuje život svatého Mikuláše de Flüe, středověkého poustevníka, který zachránil naši zemi před občanskou válkou a vnitřním rozvratem a dal našemu státu politické a filozofické základy,“ přibližuje Kaspar Zehnder titulní roli hudební legendy pro recitátora, velký smíšený sbor, dětský sbor a orchestr.
V mluvené roli bratra Mikuláše, řeholníka z XV. století, se představí přední švýcarský herec Gil Pidoux, náročných sborových partů se ujme Pražský filharmonický sbor v nastudování Miriam Němcové a špičkový Český chlapecký sbor BONI PUERI.
Hudební program Švýcarského jara bude v následujících dnech pokračovat dalšími jazzovými lahůdkami v pražském Jazz Docku či olomouckými a libereckými vystoupeními proslulého českého souboru Guarneri Trio, který si ve Švýcarsku získal obdivuhodné renomé. Přehled konkrétních akcí a podrobný kalendář projektu Švýcarské jaro je k dispozici na adrese www.svycarskejaro.cz.
 

www.svycarskejaro.cz
www.kasparzehnder.com
www.fhk.cz
www.chrobokova.com
 
Čtvrtek 21. března 2013, 19:30 hod., Koncertní síň FHK
Program:
Bohuslav Martinů
Předehra H 345
Koncert pro cembalo a malý orchestr H 246
Arthur Honegger
Nicolas de Flüe, oratorium („dramatická legenda“) o třech dílech pro recitaci, smíšený sbor, dětský sbor
a orchestr H 135
Filharmonie Hradec Králové
Pražský filharmonický sbor, Miriam Němcová sbormistr
Český chlapecký sbor Boni pueri, Pavel Horák sbormistr
Kateřina Chroboková cembalo
Gil Pidoux recitace
Kaspar Zehnder dirigent

 
 
Celý březen je ve znamení kulturních, společenských, ekonomických, politických, architektonických, ale také kulinářských, sportovních či turistických akcí Švýcarského jara. Svěží alpský vítr nám přinesl mozaiku desítek koncertů, výstav, diskusních či vzdělávacích programů s tím nejlepším ze současné švýcarské kultury, ekonomiky či politiky. V multižánrovém projektu s názvem Švýcarské jaro, za nímž stojí Švýcarské velvyslanectví v Praze, se setkáváme se jmény a pojmy, které symbolizují výlučnou kvalitu a v mnoha ohledech i identitu této alpské země: dirigent Kaspar Zehnder, písničkářka Sophie Hunger, švýcarské vzdělávání, gastronomie v jednotlivých kantonech, nádherná příroda, ale také propracovaná dopravní struktura a kvalitní turistické služby, politický systém s prvky přímé demokracie a klíčovou rolí kantonů, nebo vztah k životnímu prostředí, udržitelný rozvoj a řada dalších. Švýcarskými barvami ožívá nejen Praha, Brno, Liberec, Olomouc, Hradec Králové, ale také Počátky, Kolín, Třeboň, Letohrad či Orlová – tedy místa, která vážou partnerské vztahy se švýcarskými městy či kantony. Kompletní program je k dispozici na www.svycarskejaro.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.