Share |

Hodinky se Saddámem a znudění milenci Martina Parra

foto DOX

Martin Parr_a_DOX. Máte rádi DOX a paradoxy? Tak v tom případě doporučujeme právě probíhající výstavu Assorted Cocktail Martina Parra v centru současného umění DOX.

Fotograf, kurátor, editor, vášnivý sběratel bizarních kousků, to vše je Martin Parr. Britský "dokumentární" fotograf, jehož kontrastní snímky ve vás v jednu chvíli dokáží vyvolat jak bohulibé úsměvy, tak i chvilkový splín.
Parrovým specifikem je nadsázka, humor a jemná ironie, s kteroužto zachycuje na svých fotografiích situace, o nichž by se vám ani nezdálo. Výstava Assorted Cocktail "výběrová směs" nám představuje Parrovu tvorbu z let 1983 až 2004. Jeho servírování národních charakteristik za použití "jemných" barevných technik je pro mě osobně kontrastně dokonalé. Pokud tedy zatoužíte shlédnout neuvěřitelně vybarvené, upocené turisty zalité slunečním třpytem na plážích, unuděné nic neříkající si milenecké páry, nebo sbírku bizarních předmětů počínaje hodinkami se Saddámem Husajnem a konče toaletním papírem s epesním vyobrazením Bin Ládina, navštivte centrum současného umění DOX. Vřele doporučuji všem "hejtrs" vůči české klasice alá fusekle v sandálech, pro ně je totiž Martin Parr takzvaně to pravý ořechový.

Martin Parr - Assorted Cocktail - do 16.5.2011 v DOXu

text: Petra Zemanová

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.