Share |

Hlinecké Artsy Fartsy nejsou jen divadla, ale i Midi Lidi!

Artsy Fartsy festival
foto pořadatel akce

Víkend mezi 26. a 28. červnem se v Hlinsku ponese ve znamení mezinárodního festivalu Artsy Fartsy. Pozvání letos přijaly divadelní spolky z Polska, Rumunska a Maďarska. Program opět nabídne jak amatérská, tak profesionální divadla a letos také zvučná hudební jména. Nebo třeba longboardové závody.
 
Festival Artsy Fartsy čtvrtým rokem pořádají hlinečtí studenti gymnázia. „Největším přínosem je bezpochyby zkušenost, kterou studenti při přípravě festivalu získají. Učí se komunikovat a to nejen v cizím jazyce, učí se marketing, učí se tolerovat kulturní rozdíly různých národností, učí se zodpovědnosti, seznámí se se spoustou zajímavých lidí, učí se čelit byrokracii a politikaření,“ říká hlavní organizátorka festivalu Lada Leszkowová.
 
Třídenní festival, který v minulosti přivedl do Hlinska divadelní soubory z Tuniska, Egypta, Slovinska nebo Rumunska, by letos opět rád zaplnil město kosmopolitní atmosférou. V tom mají organizátorům pomoci mladí umělci z Polska, Rumunska a Maďarska, kteří přivezou svá představení. „Myslím, že šance vidět divadelní hry v podání třeba Rumunů většina lidí nemá příliš často. A není to samozřejmě jen o divadle, ale zejména o setkávání během doprovodného programu. Sdílení zážitků, poznávání kultur,“ říká Leszkowová. Celodenní páteční program nebude patřit jen amatérskému, ale i profesionálnímu divadlu. Za pozornost stojí třeba pantomimické představení divadelního souboru Mime Prague.
Sobotnímu odpoledni v hlineckém parku DTJ pak bude vládnout hudba. Přijedou kapely nejen z okolí jako například Letrourou nebo Hoochachos, ale i brněnští Poletíme?, které nejlépe charakterizuje název jednoho z jejich alb – jednoduché písničky o složitém životě. Největším lákadlem pak bude oblíbená elektro-undergroundová skupina Midi Lidi, která získala i dva České lvy. Celý večer zakončí maďarská ohnivá show.
Neděle začne snídaní v trávě vedle spřízněné kavárny Mandala, na kterou naváže celodenní program mezi historickými roubenkami na Betlémě plný workshopů a venkovních divadelních inscenací. „Jestli je festival pro každého, tak neděle je toho jasným důkazem. Děti se svezou na voru nebo se naučí žonglovat, rodiče ochutnají mezinárodní kuchyni nebo pobaví se nad Havlovou Audiencí. Nebo na spoustě dalších věcí. Na Betlémě zkrátka nenajdete kout, který by nežil,“ vysvětlil dramaturg festivalu Tomáš Pšorn.
Celý festival pak vyvrcholí večerními longboardovými závody, které se pojedou v novém parku za Domovem seniorů.
Kompletní program a další informace najde na webu festivalu Artsy Fartsy.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.