Share |

Hledají se nové lokality pro Pražské židle & stolky

Město opět hledá nové lokality pro Pražské židle a stolky a vyhlašuje otevřenou výzvu pro provozovatele na sezonu 2018. Zájemci se mohou hlásit do 1. března pomocí formuláře na webových stránkách Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha).
„Těší mě, že se noví správci opět mohou zapojit prostřednictvím veřejné výzvy. Všichni tak dostanou šanci přispět k oživení jejich vybraného místa. Cílem je židle a stolky opět rozšířit do dalších části Prahy, a to i třeba na sídliště. Loni se například osvědčily na Proseku,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.
Ikonické černé židle a stolky se v loňské sezóně objevily na rekordních 40 místech v Praze. Obyvatelé i návštěvníci Prahy se na židle mohli posadit v městských ulicích, na náměstích, v parcích, v kulturních a komunitních prostorách a také v okrajových městských částech.
Projekt Pražské židle & stolky tento rok proběhne již potřetí. Do otevřené výzvy se mohou přihlásit občané, spolky, kulturní instituce či kdokoliv, kdo se bude chtít stát lokálním správcem pražských židlí. Přihlašovací formulář je možné vyplnit do 1. 3. 2018 na webových stránkách IPR Praha - www.iprpraha.cz/prazskezidlevyzva.
„Záměrem je oživení veřejných prostor nejen tam, kde je turistický ruch. Podporujeme tím komunitní život v ulicích Prahy. Podobnou nízkonákladovou změnu si zaslouží také prostranství, která jsou dnes zbytečně nevyužitá. Možnosti posadit se přitom ve městě často citelně chybí,“ doplňuje radní pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Sezona 2017 - shrnutí:
40 lokalit
14 lokalit i v zimním provozu
1261 židlí
322 stolků
30 ztracených židlí
11 ztracených stolků
 
Letošní i loňská sezona přinesla také pár novinek. Na vybraných místech byly židle a stolky umístěny bez řetízků. Například v Emauzích, v Botanické zahradě nebo před Veletržním palácem se tento postup osvědčil. Proto budou v nadcházející sezoně židle a stolky volně, aby se například v létě daly pohodlně posunout do stínu. Další novinkou v minulém roce byl zimní provoz. Na některých místech židle zůstaly dosud a lidé je tak mohli využívat i mimo sezonu.
„Rozhodli jsme se, že židle a stolky letos nebudeme zamykat stejně jako v Kodani nebo v New Yorku. Věříme, že Pražané důvěru města ocení,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.
Aktuální rozmístění pražských židlí a vyhodnocení předchozích sezon projektu naleznete vždy na webu: www.iprpraha.cz/prazskezidle


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.