Share |

Hithit.cz představuje: Lucie Jindrák Skřivánková

PO STOPÁCH ARCHITEKTURY OSCARA NIEMEYERA / BRASIL
foto archiv LJS

Chcete navštívit imaginární místo, kde se potkává architektura s uměním? Energie vnitřních i vnějších prostor přenesená na velkoformátové plátno. Vzrušení z cestování a otisky monumentálních staveb do paměti i deníků. Lu Jindrák Skřivánková je pražská umělkyně, která jednou vdechla vůni Brazílie, chce se tam vrátit a přeneseně vás vzít alespoň častečně s sebou. Jak se můžete i vy přibalit do jejího zavazadla a podstoupit měsíční dobrodružně putování vám napoví její profil na Hithitu. Teď si ale můžete přečíst co, proč a jak jí baví, co si třeba myslí o vztahu umění versus neumělecká veřejnost, nebo že miluje šedou.

 

Stýská se ti po škole? Nemyslím tu, když je člověk malej, ale tu uměleckou, bohémskej život, mejdany a tak?

 

Ani ne. Někdy na ty neuvěřitelné večírky vzpomínám, ale přijde mi to už nemožné, že bych je dál takhle zvládala. Ale když tona mě  přijde,  mejdan se dá udělat i bez školy:-)

 

Je to hodně svízelný se živit tím, čím se živíš ty?

Je to naopak velmi příjemné. Mám obrovské štěstí, že dělám to, co mě baví a ještě mě to živí. Moc lidí to tak nemůže mít a celá společnost tím trpí.  Je unavená agresivní a stádoidní.

 

Děláš kromě volný tvorby i nějaký zakázkový věci, ilustrace a tak?

 
Někdy maluji obrazy na zakázku. Vždy se to ale týká tématu, na kterém zrovna pracuji, které je mi blízké. Jiné zakázky nedělám. Ilustraci bych si ráda vyzkoušela, mám teď nějaké nabídky. Ilustrace-kresby jsou mezi mým okruhem sběratelů zatím neznámé. A já jich přitom mám tolik a tvoří druhou důležitou  linii mé tvorby.

 

Cíl tvojí cesty je Brazílie, proč zrovna ta?

Brazílie mě šíleně oslovila. Rozdělila mou tvorbu na před Brazílií a po Brazílii. Změnilo se ve mě  vnímání prostoru a času. Brazílie je obří, velkolepá a hrozně pohodová. My tady v centru Evropy jsme maličtí, nervózní, hektičtí a nespokojení.  Je dobrý získat nadhled a místo  pro nový a pořádně hluboký nádech a výdech.

 

Jakou používáš převážně techniku? Všiml jsem si, že to má místy skoro prvky koláže.

Už několik let používám svou vlastní techniku malby. Kombinuji prvky fotografických fragmentů a akrylových barev a tmelů.

 

Akvarel Gréta, kterej nabízíš jako odměnu za tisícovej příspěvek, není ale moc architektura...

Tento akvarel patří do mé druhé linie tvorby, to jsou obvykle záznamy z cest, či z každodenního života. Jsou to věci a témata na velmi osobní bázi. Architektura je vytlačena lidmi. Které potkávám, se kterými žiju a nebo mými autoportréty. 

 

 Jak si má laik podle tebe vypěstovat kladnej vztah k umění?

 

Laik by se měl zbavit především předsudků, že něčemu v umění nerozumí. Měl by si najít takovou formu umění, která mu vyhovuje a je mu blízká. Měl by vnímat umělecké dílo, jako něco , co mu zprostředkovává nějaký pocit . Něco, co mu z nějakého důvodu na chvíli zadrží pozornost . Něco nového pochopí-pocítí… Je to velmi intuitivní záležitost. Knihy ani znalosti jim v tom tolik nepomohou. 

 

Máš pocit, že současná konzumní společnost, obvzlášť v zemi, ve který žiješ, je k umělcům vlídná, štědrá a chová se k nim s adekvátním respektem?

Myslím si , že je tady skupina lidí, kteří si váží umění i umělců. Chápou, co společnosti umělci přinášejí a cení si jich. Zbytku české společnosti   je to  jedno a nebo je to vůbec nezajímá a také to nedokáží ohodnotit.

 

Jak bys vtipně verbalizovala svoji vlastní rezistenci vůči všeobjímající šedi?

Šedi se bráním tak, že jsem ji přijala. Miluju šedou barvu na obrazech, miluju šedý tílka. Miluju šeď betonu.

 

Kdybys sama neměla účet na Hithit.cz, jakej by byl tvůj vztah k podobnejm projektům a crowdfundingu obecně? Myslíš, že to je cesta, jak můžou lidi sami dotovat nejrůznější formy umění?

Myslím si, že to  je skvělý a osvědčený nápad. Díky těmto platformám může  vzniknout spousta dobrých projektů, které by za jiných okolností nemohly z finančních důvodů vůbec vzniknout. Často totiž lidé, kteří mají výborné nápady na ně nedokážou sehnat peníze. Shánění peněz  je jiný způsob práce a myšlení a to někdy těmto lidem chybí. 

 

Přispět můžete na Luciině stránce v rámci projektu hithit ZDE.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.