Share |

Hip Hop Kemp 2015: Do lineupu přibyla alternativní jména

foto: pořadatel akce (Neni Problem)

Alternatíva. Alternativní rap. Nebo alternativní rap bez rapu. Bubny. Království za křupavej snare. Plamen vášně, kterým hoří pro svou věc. Radši shoří než vyhasnou. Nedostatek kalkulu a spekulu. Autenticita. Skutečnost. To spojuje naši dnešní poslední várku.

 
Jen pár rapů, jinak beats, beats a trochu víc beats. Slovensko, Česko, Německo. Ajlávmjůzik, Humble Grooves i producentská klika labelu Ty Nikdy nebo Figub Brazlevič a Tek z Man Of Boom. Ty všichni si řekli: dám vám buben a pohněte rapem. Beat je oč tu běží. Beat je to, na čem to celý stojí. Jmen je hromada - Prezident Lourajder + Emil, Eremen & Petijee, Pra3x, Krok Spet, Jimmy Pé, 3ck, Fat Kit + Supa. Renk a Gypsyfromthefuture. DJ Fatte, FNTM, Kenny Rough, Inphy, DTonate... Bude toho pro vaše uši dost. A slabší kusy pozor, je to nemocný!
 
 
Haades, Regie nebo Cincinaty. Každej jsou jinej. Ale nikdo není úplně střiženej podle standardní šablony současných trendů. Jeden z horrorový party baví líčením vnitřního mikrokosmu očistce soubojů s vlastníma závislostma. Druhej je on the egdge jak Grandmaster Flash, má rád život na hraně, ať už jde o poctivej barevnej svět graffiti nebo poctivej rap. A třetí musíš fílovat pro jejich autentičnost, pro jejich dětskou bezelstnou bezprostřednost, s větším než malým množstvím naivity... Ta nevadí. Možná aniž by to věděli, navazujou tím totiž kuci z Čerňáku na samý kořeny oldschool rapu.
 
Slovenská spojka? Z řetězu utrženej Zverina taky patří pomalu k inventáři festivalu. Na freestyle batlech tomu dával na prdel ještě když si na pardubickém koupáku říkal FTHCFikus Tatranský Hard Core. Těch majků, co zkrotil. Těch lahví, co vypil. Těch holek, co poznalo, co je to štěstí... A pořád ho to baví i s novou deskou Ženy, víno, rap na kontě. A podobně na tom je i parta Neni Problem. Nejsou takoví pamětníci. K základní sestavě Majself, Mugis a Plexo přibyl ještě Grizzly. Jinak se na jejich poctivým rapu nemění nic. U někoho to je plusovej bod.
 
 
A to ještě neznáte italiano vero. Soul Boy je týpek. V kolonce věk má Dikembe Mutomba – 55, všechno viděl, u všeho byl. Z Barbadosu se přesunul do UK, kde houpal kolébkou scény a fellil s lidma jako Rodney P nebo Shortee Blitz, aby pak odjel všechno naučit Itálii. Letos na Kempu s homies z labelu SPNS. A Unlimited Struggle je soundsystem, který vás přesvědčí, že pokud si myslíte, že DJ je figura do pozadí, jste na omylu. DJ Shocca aka Roc Beats divočí za koli z oceli jako Jerry Lee Lewis za piánem. K tomu dělá bubny pro lidi jako Special Teamz (EdO G, Slaine a Jaysaun) nebo Smif N Wessun. A celá jeho crew jsou 2 DJs, 1 producent a 4 MCs. Křičet „make some noise“ je zbytečný, tyhle si vystačej i sami.
 
 
A to je všechno? Jest tak. Z hlavní hudební části to je vše. Ale jinak ještě dostanete. Přijedou vinylový jezdci aka DJs. Přitančí bboys a bgirls. Z plamenů a dýmu vystoupí reggae stage. Na spontánní tok energie pozve Freestyle corner.
 
GHOSTFACE KILLAH & RAEKWON /USA/
JOEY BADA$$ /USA/
MOBB DEEP /USA/
YELAWOLF /USA/
PRHYME (DJ Premier & Royce Da 5'9”) /USA/
HOPSIN /USA/
EVIDENCE /USA/
DOPE DOD /NL/
GANG STARR FOUNDATION (Jeru The Damaja, Big Shug, Lil Dap of Group Home) /USA/
KONTRAFAKT /SK/
THE FOUR OWLS /UK/
MAJK SPIRIT /SK/
BIGG BOSS SHOWCASE (Vladimir 518, La4 & DJ Wich, Orion, DJ Mike Trafik, James Cole, Refew) /CZ/
EXPANSION TEAM SOUNDSYSTEM (DJ Babu & Rakaa) /USA/
PODZEMGANG /SK/
SMACK /CZ/
AKUA NARU /USA/
MEGALOH /D/
TNKDLBL (Rest, Paulie Garand, Idea, Bpy Wonder, MC Gey, DJ Fatte) /CZ/
RATKING /USA/
DONGURALESKO & SZPADYSKLAD /PL/
HOMEBOY SANDMAN /USA/
SEPAR /SK/
PRAGO UNION + Champion Sound /CZ/
HDBEENDOPE /USA/
UMSE /D/
BISZ & B.O.K. /PL/
DEMIGODZ (Apathy & Celph Titled + DJ Illegal of Snowgoons) /USA/
WLODI /PL/
RETROGOTT & HULK HODN /D/
MOJA REČ /SK/
ALKOPOLIGAMIA CREW /PL/
DÖLL & MÄDNESS /D/
MYKILL MIERS /USA/
PIO SQUAD /CZ/
VEC /SK/
QUEBONAFIDE /PL/
REVERIE /USA/
GRUBY MIELZKY /PL/
STRAPO & DJ Spinhandz /SK/
VNM /PL/
MARPO & TROUBLEGANG /CZ/
SYLABIL SPILL /D/
PRO8L3M /PL/
PUMPKIN & VIN'S DA CUERO /FR/
 
SODOMA GOMORA /CZ/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.