Share |

Heřmaňák a Náplavka: farmářské trhy se mění na vánoční

Farmářský trh Náplavka na Rašínově nábřeží a částečně bezobalový trh Heřmaňák na Řezáčově náměstí obohatily svou nabídku o vánoční sortiment. Náplavku čeká krátká zimní pauza. Heřmaňák bude fungovat bez omezení. V roce 2018 navíc trhy obohatí řada novinek.

Farmářské produkty, vánoční sortiment nebo oslava Silvestra – tak budou vypadat poslední trhy letošního roku na Náplavce. „Farmářský trh Náplavka zůstává vždy zejména trhem českých farmářů a malých výrobců. Během adventních sobot (9. 12., 16. 12., 23. 12.) zde ale návštěvníci najdou kromě klasického farmářského tržiště i dárky od českých designérů a tvůrců, kosmetiku a vánoční dekorace,“ řekl Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, provozovatel farmářského trhu Náplavka.

Nejvánočněji bude na Náplavce poslední adventní sobotu (23. prosince). „V tento den téměř každý prodejce přinese nějaké zpestření. Chybět nebudou například regionální koláčky, vánoční cukroví a vánočky, vánoční štoly, sváteční šunka, vaječný koňak s pravou vanilkou či kvalitní koření. V nabídce budou vedle jídla také vánoční květinové dekorace, vykrajovátka a potřeby na pečení, svíčky ze včelího vosku, ručně vyráběné tradiční františky z lipového dřeva s pravým kadidlem, české malované skleněné ozdoby, slaměné ozdoby, chvojí nebo přírodní a zlacené jmelí. Pokud nebude mrznout, dorazí i farmáři až z Ugandy a nabídnou exotické druhy ovoce. Poslední trh letošního roku se bude konat 30. prosince. Půjde o předsilvestrovský trh s pravým vychlazeným šampaňským, občerstvením a živou hudbou,“ popsal Jiří Sedláček.

Vánoční atmosféra dorazí i na částečně bezobalový farmářský trh Heřmaňák, který zahájil svůj provoz v Praze 7 letos v září. „Heřmaňák, který se koná vždy každou druhou sobotu, nabídne během prosince (16. a 30. prosince) kromě běžného farmářského sortimentu také vánoční výtvarné dílny. Ani v prosinci nebude chybět kvalitní koření, domácí vajíčka, mošty, ovoce a zelenina, maso a mléčné výrobky, cukrářské výrobky, cheesecaky, koláče, dobrá káva, masala čaj, horký čerstvě lisovaný mošt, kvalitní vína, svařené víno, květiny a další různé dobroty. Součástí prosincové nabídky jsou i vánoční květinové dekorace. Kdo bude chtít, může se na Heřmaňáku během předsilvestrovské soboty (30. 12.) zahřát u košů s hořícím dřevem, koupit a opéct si špekáček, nářadí půjčíme na místě,“ uvedla Šárka Sedláčková, organizátorka trhu Heřmaňák.    
 
Zatímco Náplavku čeká zimní pauza, na vánočně laděné trhy na Řezáčově náměstí plynule naváže další sezóna. „Náplavka v roce 2018 začne nejdříve od února. Heřmaňák zimní přestávku neplánuje. Od 13. ledna se bude navíc konat každou sobotu. Do konce února bude ale zkrácena provozní doba trhu, začínat bude od 10 hodin a končit ve 14 hodin, od března od 9 do 15 hodin. Návštěvníkům trhu doporučujeme v zimních měsících sledovat teploměr - pokud by výrazně mrzlo, může se skladba trhu měnit. Všechny změny budou dva až tři dny před konáním trhu vždy uvedené na webu farmarsketrziste.cz nebo facebookové stránce Farmářské tržiště. Od března se každou poslední sobotu v měsíci farmářský trh na Řezáčově náměstí promění na bleší. Od konce března se tak trh bude konat až pětkrát do měsíce,“ doplnila Šárka Sedláčková.
 
Nová sezóna s sebou přinese novinky v sortimentu i tradiční akce. „Sortiment Heřmaňáku obohatí například kvalitní výživa pro kojence a batolata ze surovin z českých farem ve vratných sklenicích,“ uvedla Šárka Sedláčková. Náplavka je spojena s řadou doprovodných akcí, na které každoročně dorazí tisíce lidí. Chybět nebudou ani letos. „V plánu je například Růžový máj v květnu, během června Pivo na Náplavce a v listopadu Svatomartinské víno a pečená husa,“ uzavřel Jiří Sedláček.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.