Share |

HANBA: Punk je nebrat svobodu druhým

foto archiv kapely

Je to jednoduchý. Punkovou kapelu může mít vlastně skoro každej. Ale jak to udělat, aby to nebyla jenom samoúčelná revolta bez náplně? Hanba není sice žádná polit-agitka, ale na druhou stranu jejich texty nejsou o chlastání v nádražní čtyřce, bordelu, čírech a nekonečným deliriu na samým okraji konformní společnosti. Je v nich dost svérázná poetika, která ostře kontrastuje s agresivním soundem. Co je Hanba zač, kde se vzala a kam směřuje - o tom je rozhovor s jinak dost nenápadným, ale o to víc agilním bubeníkem Lukášem Vincourem. 

 

Můžeš představit Hanbu? Jako kdo v ní hraje a proč jste se dali dohromady?
Hanba se dala dohromady v lednu 2013, kdy jsem se vydal na koncert Saade. Tam jsem potkal Banána a mezi řečí jsem se mu svěřil, že bych rád nějakej projekt mimo Pipes and Pints. On mi řekl, že už dávno s něčím podobným chtěl přijít za mnou. V tom tam prošel Libor z "Tomáš Palucha bandu" a řekli jsme mu, že bude basák. Chyběl nám kytarista, a tak jsme oslovili kamaráda Fandu z kapely Just for Being a domluvili si zkoušku. Na kterou jsem přizval Toma z Pipes, jestli si nejde zadrnkat. On si celou dobu myslel, že jde hrát country, ale už nebylo cesty zpět. Taková byla naše první zkouška, na které jsme udělali pět věcí, a pak jsme šli na výborný vegeburgr...

 

KAPELA, CO NEBYLA V PLÁNU
Všichni hrajete ještě v jinejch kapelách. Proč další? 
My si ani nemysleli, že to bude pokračovat a taky jsme asi půl roku neměli zkoušku. Pak jsme si ale řekli, že bychom to mohli nahrát, že se nám to celkem líbí a mohlo by to být zaznamenáno... Takže plánem nebylo vytvořit regulérní kapelu, ale spíš projekt kamarádů, co si spolu občas zahrají.

Jmenovali jste se předtím Studna, že jo? To byl odkaz na jeden díl Majora Zemana?
Ano, původně jsme se jmenovali Repelent a pak Studna. Ten název se nám líbil z vícero důvodů a až pak jsme vlastně celý koncept chtěli postavit na hororovém příběhu Majora Zemana... Klukům to pak už přišlo moc kýčovité, a tak se od této myšlenky chtěli úplně odprostit. 
I když na Bandcampu na to odkaz najdete.

Proč změna názvu na Hanba?
Názvů bylo víc než písniček a tak se nakonec vybrala Hanba, s čímž přišel Tom. Vysvětlení najdete na naší debutové desce. 

Jste vsichni straight edge?
Nene, v kapele jsme dva straight edge. Já a Banán.

Za zmínku stojí určitě Banánovy poetický texty, který jsou trochu v kontrastu s hudbou. Jak je vnímaš ty?
Banánovy texty miluju! Až mě při nich mrazí!! Nové songy už hudebně více korespondují s jeho texty, takže očekávejte víc poetickou hudbu.

Nahráli jste první čtyři songy za jednu zkoušku a jedno studiový jam session. Jste s výsledkem spokojený?
Na to, jak to probíhalo, že jsme opravdu songy udělali ve studiu, jsme nadmíru spokojeni. Nahrávali jsme to všechno dohromady kromě zpěvu a vůbec jsme se s tím nepárali. Mně se na tom líbí ta syrovost.

Jak se vám dělalo ve studiu s Amákem?
S Amákem se dělalo skvěle! Kdo ho zná, ví. Uvolněná atmosféra, při které vás nahrávání ve studiu začne bavit a spadne z vás veškerá nervozita. Celou desku půjdeme točit určitě zase k němu, i když už ne asi tak punkově.

 

KAZETY JSOU ZPÁTKY!
Vydali jste krásně zelenou kazetu. Je to trochu vtip, nebo jakej máte vztah ke kazetám jako téměř mrtvýmu médiu? Vždyť už většina lidí už ani kazeťák nemá.
Budeš se divit, teda divím se i já, ale kazety se v punk & HC scéně začínají opět objevovat. Původně jsme chtěli tyhle skladby vydat na 7", ale nakonec nám to nepřišlo až tak dobré. V tom se ozval Dan ze Skven records, že by to rád vydal na kazetě. A my byli moc rádi, že se to zachová alespoň na nějakém fyzickém médiu. Tak jsme si plácli a už se po nich skoro zaprášilo. 

Co bude dál? Chystáte desku? Bude mít víc než dvacet minut? 
Ano, chystáme. Rádi bychom ji natočili na jaře a vydali co nejdříve to půjde na vinylu. Dokonce už máme i label, co to vydá. Musím říct, že je se na co těšit, pravidelně zkoušíme a jsme z toho všichni nadšení! 

Co posloucháš za muziku ty?
Poslouchám převážně romantický punk, jak tomu říkám. Právě mi hrajou The Horrible Crowes, vedlejší projekt zpěváka z The Gaslight Anthem. Předtím hráli Angels and Airwaves a chystám si ještě pustit Tallest Man on the Earth... Jinak ale poslouchám skoro vše od popu přes country po metal.

Bude Hanba hrát i koncerty, a jak často? 
Koncerty určitě plánujeme, i když nevíme, jak často to půjde. 

 

MYŠLENKA JE PRYČ, ALE...
Kde je podle tebe punk v roce 2014? 
To je těžká otázka... Hudebně punk určitě žije! Ale asi už ztratil tu pravou myšlenku. Pořád se někdo ohání tím, která kapela je komerční, která není, co je punk a co zase ne... Pro mě je punk životní styl, nejíst maso, nebrat svobodu druhým, chovat se k druhým hezky, s úctou a pokorou. Dokonce i nepít alkohol a nebrat drogy je pro mě punk. Pro jiného to je pravý opak... Ale určitě jako hudební styl funguje skvěle a hlavně celosvětově. Málokterá subkultura se může pyšnit tím, čím punk v roce 2013. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.