Share |

Guy de Maupassant dnes na ČT2

ilustrační foto Martin Siebert

Guy de Maupassant miloval ženy, psaní, život a zemřel mladý v pouhých třiačtyřiceti letech. Drama o kontroverzním, ale fascinujícím literátovi konce 19. století, jehož postavě dodal patřičnou zemitost francouzský herec Claude Brasseur, uvede ČT2 ve Filmovém klubu 17. července od 21:25 hodin. 

 

Za svůj život napsal 259 povídek, 7 románů, 3 cestopisy a 3 divadelní hry. Jeho autorsky plodný život předčasně ukončila pohlavní choroba. Guy de Maupassant se dožil pouhých třiačtyřiceti let (1850 – 1893). V počátcích literární kariéry jej vzal pod svá ochranná křídla  Gustave Flaubert, jenž byl přítelem jeho matky. Maupassant se znal také se Zolou, Turgeněvěm a mnoha dalšími slavnými spisovateli své doby. V roce 1880 vydal své první mistrovské dílo – Kuličku. V následujících jedenácti letech pak zažil nejplodnější literární období svého života. Ročně byl schopen napsat a vydat dva až čtyři romány.

 

Režisér Michel Drach obsadil do titulní role filmu známého francouzského herce Claudea Brasseura, který dodal postavě slavného spisovatele patřičnou živočišnost, zemitost i noblesu. Film zachycuje osudové kapitoly z Maupassantva  života. V impresionistických obrazech vzpomíná nemocí zasažený literát na své šťastné dětství s matkou a bratrem, první zklamání z lásky a zároveň první nesmělé básnické pokusy. Neustále se mu vrací i vzpomínka na bratra, který byl internován v bláznici, kde později zemřel. Uvidíme předobrazy jeho nejslavnějších postav: Kuličky, Mušky či Miláčka. Způsobem života, v němž hédonistická rozkoš hrála rozhodující roli, však směřoval k předčasnému konci, v němž mu z totálního osamocení pomáhal jen jeho věrný sluha (Jean Carmet).

 

Guy de Maupassant vážně onemocněl v důsledku svých sexuálních avantýr už v mladém věku. Trpěl četnými bolestmi hlavy a přechodnými poruchami zraku. Přátele si povšimli umělcova neobvyklého chování. Byl posedlý samotou a šílenstvím. Sužovaly jej deprese, halucinace, ale také přesvědčení, že jeho mozek požírají mouchy, nebo že je soustavně pronásledován neznámým zlem. 2. ledna 1892 se Maupassant pokusil o sebevraždu, ale zabránil mu v ní jeho sluha. Poté byl převezen do ústavu pro choromyslné v Paříži, kde 6. července 1893 zemřel. Maupassantova tvorba je naplněna kritikou všech vrstev společnosti, ale zejména té nejvyšší. Proto je označován také za kritika mravů.

 

www.ceskatelevize.cz/program


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.