Share |

Gurmán festival již tento víkend!

30.4.-1.5. proběhne v Hradci Králové Gurmán festival. těšte se na nabídku spousty zajímavých jídel i prezentaci piv, která jste dost možná ještě neochutnali.
tisková zpráva:

Gurmán festival nabídne opravdový gastronomický zážitek
 
Přes 20 restaurací, 15 pivovarů, zahájení chřestové sezony, kuchařské a barmanské exhibice, ochutnávky výjimečných vín, cizokrajné kuchyně, soutěže v přípravě kávy i farmářský trh chystají letos organizátoři druhého ročníku festivalu Gurmán, který proběhne první květnový víkend (30/4 – 1/5) ve Festivalparku v Hradci Králové.
 
Hlavním tématem festivalu zůstává dobré jídlo, kvalitní pivo a víno a pohoda. Návštěvníci se mohou těšit na degustační porce vybraných regionálních restaurací, mezi kterými nebudou chybět vítězové loňského ročníku - restaurace Duran a Na Hradě z Hradce Králové a Řeznictví Uhlíř Jaroměř – ani několik slibných gastronomických objevů. 
O tom, která restaurace či pivovar zvítězí letos a obdrží Zlatého, Stříbrného nebo Bronzového Gurmána, rozhodnou návštěvníci festivalu. Při vstupu obdrží každý návštěvník jeden hlasovací lístek pro restauraci a jeden pro pivovar, a ten přidělí tomu podniku, který je nejvíce zaujme. 
 
Letošní ročník Gurmán festivalu bude zasvěcen fenoménu, který ovládá gastronomický svět  - pomalému vaření a pohodovému životnímu stylu. Chceme vzdát poctu hnutí Slow Food, které založil Carlo Petrini v Itálii jako protiklad fast foodu. Cílem hnutí je naučit vážit si kultury stolu, chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející “kultury” Fast Food. Hnutí prosazuje místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňuje na dávno zapomenuté recepty. Právě tato kritéria budou dodržena nejen při kuchařských exhibicích, ale i v menu některých restaurací.

Ve spolupráci s Makrem připravujeme návštěvnickou soutěž v loupání chřestu a zahájení chřestové sezony. 
Po oba dny Gurmán festivalu bude v provozu Farmářské tržiště, kde své produkty nabídnou regionální zemědělci, výrobci a producenti.
Na své si přijdou i milovníci masa, pro které budou mistři grilování ČR připravovat lahodné steaky ze 40 dní uzrálého českého hovězího. 
 
Zapíjet se bude vybranými pivy z nabídky patnáctky pivovarů, k dispozici budou piva světlá i tmavá, vydatná i lehká, silná i nealkoholická, ovocná, speciální, kvasnicová…, zkrátka každý pivovar přijde s tím nejlepším, co vaří. Festivalová menu jednotlivých podniků jsou k vidění na webových stránkách festivalu (www.gurmanfestival.cz).
 
Přirozeně nebudou chybět ani kuchařské exhibice, o které byl při loňském ročníku Gurmán festivalu obrovský divácký zájem. Návštěvníci se mohou těšit na tipy a triky od nejlepších českých šéfkuchařů, jako je Jan Punčochář (Restaurant Le Terrior), Roman Paulus (šéfkuchař hotelu Alcron a Kuchař roku 2009/10), Petr Stádník (Makro), Jan Horký (Intercontinental Praha), Ivan Vodochodský (Vite Gusto) a neúnavný propagátor kvalitní stravy a zakladatel PRAKULu Roman Vaněk, který diváky pobaví přednáškou o nešvarech a zlozvycích v restauracích. 
Bohužel bude chybět nekompromisní Zdeněk Pohlreich (Restaurant Divinis a Imperial), kterého pracovní povinnosti donutily na poslední chvíli účast na festivalu zrušit. 
„1. května otvíráme novou restauraci ve Švýcarsku“ říká Zdeněk Pohlreich „přesný termín nebyl dlouho jasný, ale na přání Švýcarů byl nakonec otevíracím dnem určen 1. květen. Je mi moc líto, že nebudu moct být v Hradci, protože loňská akce se mi moc líbila. Atmosféra při kuchařské exhibici i počet diváků mi připomínal koncert rockové hvězdy. Práce však volá a tak vás zkusím alespoň telefonicky na dálku pozdravit“ přislíbil Pohlreich.
Třešinkou na dortu bude exhibice jedné z nejšikovnějších a nejkrásnějších cukrářek Kateřiny Fornůskové (z Pohlreichova Café Imperial) na téma „Ach, ta čokolááááda“, kde předvede několik jednoduchých receptů ze suroviny, které jsou připisovány afrodiziakální účinky. 
Letošní novinkou bude dražba mistrovsky připravených pokrmů, jejíž výtěžek poputuje na dobročinné účely. Výtěžek dražeb bude věnován sociálním subjektům, které vyberou mediální partneři Gurmán festivalu. Dražba proběhne vždy na začátku každé kuchařské show a 10 šťastlivců, kteří si místo a pokrm vyhrají, zasedne k prostřené tabuli umístěné na úrovni pódia, kde o ně postará profesionální obsluha. Hosté tak budou moci sledovat práci kuchařských mistrů z bezprostřední blízkosti a ochutnat jejich skvělé výtvory. 
„Chceme lidem představit naše špičkové kuchaře, kteří by měli konečně vyjít z anonymity svých kuchyní a stanout v centru pozornosti, kam po právu náleží. Je na čase v lidech zbořit vžité představy, že kuchař je umaštěný a tupý tvor pohybující se v kuchyni. V zahraničí jsou nejlepší kuchaři lidmi zbožňováni a médii hýčkáni stejně jako hvězdy show byznysu, s nímž má kuchařské řemeslo mnoho společného.“ říká Ivan Vodochodský, který se na organizaci festivalu podílí. „Proto jsem šťasten, že na letošní Gurmán festival přijal pozvání můj kamarád a učitel, první a zatím jediný český držitel nejvyššího kuchařského ocenění - michelinské hvězdičky, šéfkuchař Pavel Pospíšil, který má svůj skvělý restaurant Pospisil´s Krone v německém Bühlu. Pavel vloni přiletěl i se svým týmem soukromým letadlem festival pozdravit, lidé ho nadšeně uvítali, on si dal pár ochutnávek a s příslibem, že se tu příští rok ukáže, zase odletěl. No a své slovo splnil.“usmívá se Vodochodský.
 
V rámci doprovodného programu se opět představí nejlepší baristé a soutěž Barista Open, kterou doprovodí nejrůznější přednášky o přípravě kávy, její kvalitě a působení na zdraví. „Káva letos dostane ještě více prostoru než minulý rok, stejně tak tomu bude u vína, kterému věnujeme celý hangár. Jednou z dalších novinek, která zpestří letošní nabídku, bude Svět na talíři, perličky z cizokrajných kuchyní, kterým poprvé věnujeme vlastní prostor. Ochutnáme japonské sushi i maďarský guláš. Zajímavá bude sobotní prezentace partnerského slovinského Novego mesta, kde ochutnáme speciality jako víno Cviček nebo pražen krompir, což jsou pečené brambory.“ říká Ivan Vodochodský. Návštěvníci mohou načerpat inspiraci při sledování filmů s gastronomickou tématikou, které byly oceněny na Mezinárodním festivalu gastronomických filmů a pořadů Znojemský Hrozen. Děti se mohou vyřádit v hlídaném dětském koutku plném kreativních dětských her. 
 
A na závěr dvě důležité poznámky pro návštěvníky:
 
1. Pro kuchaře, barmany a číšníky, kteří přijdou v čistém profesním úboru, je vstupné na festival zdarma.
 
2. Dopravní podnik Hradec Králové posílí linku č. 15, která bude končit u letiště. Na ní bude navazovat nonstop kyvadlový provoz autobusu, který bude ZDARMA pendlovat mezi bránou letiště a vstupem do areálu Gurmán festivalu. Organizátoři tak vyslyšeli četné připomínky zejména starších návštěvníků loňského festivalu a díky této nadstandartní službě ušetří dlouhou pěší trasu od zastávky ke vstupu do areálu.
 
FAQ:
 
Jaká bude otvírací doba?
V programu je sice uvedeno, že od 11 do 19h, ale pokud budou chtít lidé jíst a pít, nikdo je nevyžene. Tudíž ta zavíračka je jen taková orientační.
 
Kolik přibližně bude stát jedno jídlo? 
Ceny menu se budou pohybovat v rozmezí od 25 do 100,- Kč. Piva budou prodávána za jednotnou cenu 25,- Kč. Naším přáním je, aby návštěvníci ochutnali co nejpestřejší nabídku a proto restaurace a prodejci budou prodávat jídla i v degustačních, tj. malých porcích. Bude se platit speciálními platidly, která si zakoupíte v areálu. 
 
Budou pokrmy připravovat kuchaři přímo na místě, nebo je budou ze svých domovských restaurací dovážet?
Pokrmy budou připravovány jak v domovských kuchyních restaurací, tak na místě, dle technologické náročnosti přípravy jednotlivých jídel.
 
Na festival dorazí i Pavel Pospíšil, jediný český kuchař, který byl držitelem hvězdy Michelin. Co má přesně za program? Bude mít nějaké kuchařské show?
Ano, Pavel bude mít mít závěrečnou show v neděli odpoledne. Předvede svoje jarní menu, kde použije sezonní suroviny, jako je jarní kuřátko, candát, medvědí česnek a chřest. Jeho vystoupení bude určitě patřit k vrcholům festivalu, protože je nejenom skvělým kuchařem, ale i zábavným a vtipným showmanem.
 
Co zajímavého dál čeká návštěvníky?
Na festivalu slavnostně zahájíme letošní sezónu chřestu a farmářskou tržní sezonu. Určitě bude stát za ochutnávku cokoliv, co bude nachystáno. 
 
V baristickém úlu proběhne soutěž Barista open, kterou má pod svou taktovkou fantastický italský kávový mág Roberto Trevisan, muž, který zasvětil svůj život kávě a návštěvníci poznají, proč tomu tak je. Své barmanské umění předvede Karel Zapalač, čtyřnásobný Mistr Republiky v klasickém barmanském umění.
 
Za ochutnávku budou jistě stát i vína, kde kromě produktů tuzemských zaujme stánek s víny Rakouskými. Bude to jistě zajímavé porovnání. 
 
 V Kino úlu proběhne projekce vítězných soutěžních snímků z festivalu gastronomických pořadů Znojemský Hrozen. Můžete se těšit na filmy a seriály s kulinářskou tématikou
 
 
Bylo by možné se na váš festival zaakreditovat?!?
 Samozřejmě
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.