Share |

Gulag má virtuální 3D muzeum

Virtuální muzeum Gulag Online je výsledkem dlouhodobé dokumentační činnosti. Jeho cílem je přiblížit základní podobu a rozměr sovětských represí, a to na základě virtuální rekonstrukce jednoho tábora Gulagu, konkrétních lidských osudů, vybraných předmětů, dokumentů, textů a mapových podkladů.
Základem virtuálního muzea je kompletní 3D prohlídka tábora Gulagu ilustrovaná výpověďmi pamětníků, literárními ukázkami a prohlídkou autentických předmětů či dokumentů. To vše je doplněno bibliografií, základními texty o historii Gulagu a sovětských represí. Jednotlivá zdokumentovaná místa a příběhy pamětníků jsou zobrazena na interaktivní mapě, která přibližuje geografický rozsah sovětských represí. Tato mapa umožňuje přepínání různých vrstev – například satelitní snímky či podrobné vojenské mapy.
 
V rámci projektu jsou zároveň prezentovány výsledky dokumentační činnosti týmu Gulag.cz – jednotlivé zmapované tábory, jejich 3D modely, unikátní panoramatické fotografie a další zmapovaná místa spojená s represemi. Virtuální muzeum tak umožňuje alespoň na dálku navštívit místa, která jsou jinak téměř nedostupná.
Jedná se o společný projekt Gulag.cz a Ústavu pro studium totalitních režimů, který v rámci svého výzkumu mapuje osudy československých občanů perzekuovaných SSSR. Vznik muzea Gulag Online umožnila i úspěšná crowdfundingová sbírka na portálu Hithit.
Slavnostní spuštění virtuálního muzea Gulag Online se uskuteční ve čtvrtek 9. června od 19,00 v Divadle Perštýn.  
 
Muzeum Gulag Online intenzivně vznikalo v průběhu posledního roku. V celosvětovém měřítku se jedná o jedinečný projekt, který propojuje 3D vizualizaci exteriéru i interiéru tábora Gulagu spolu s ukázkami autentických předmětů, nalezených na místě původních táborů, výpověďmi pamětníků, historickými mapami a dalšími zajímavými informacemi. Virtuální muzeum Gulag Online se bude postupně dále rozšiřovat tak, aby v sobě ve výsledku obsáhlo co možná největší podíl znalostí, které jsou v současné době o koncentračních a nápravně-pracovních táborech Gulagu k dispozici.
gulag.cz/projekty/gulag-online
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.