Share |

Grilujte bez omezení!

foto Catler

Pokud jste si dosud mysleli, že grilovačka jako kulinářská a společenská událost je jen výsadou letní sezóny, máme pro vás dobrou zprávu. S využitím vhodných pomocníků si můžete oblíbené pokrmy s minimální námahou připravit kdykoliv a kdekoliv. A nenechte se odradit ani dalšími mýty!
 
Mýtus č 1: grilování škodí tělu a linii
Příprava masa či zeleniny na rozžhavených grilovacích deskách prošla mnoha inovacemi, při kterých se myslelo i na zdraví a štíhlou linii. Stačí si jen vhodně vybrat. Moderní elektrické grily jsou vybaveny senzory teploty, aby co nejefektivněji nakládali s teplem podle typu grilovaného pokrmu. Bát se není třeba ani přibírání na váze, moderní grily dokáží přebytečný tuk odvést mimo připravovaného jídla. Při výběru je však důležité "prozkoumat" i povrchovou úpravu grilovacích desek - v případě použití nepřilnavých materiálů bude potřeba užívání oleje minimální.
 
Grilované rolky z vepřové panenky plněné sýrem, anglickou slaninou a čerstvou bazalkou nebo čerstvou majoránkou

  • vepřová panenka 800 g
  • plátkovaná anglická slanina 8 plátků 
  • sýr le gruyére nebo kvalitní ementál 8 plátků
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • sůl, čerstvý mletý pepř
  • špejle

 
Vepřovou panenku rozkrojíme na roládu a mírně přes potravinářskou fólii rozklepeme. Maso osolíme, opepříme, nyní položíme angl. slaninu, sýr a čerstvé lístky bazalky a zabalíme do tvaru rolády. Nakrájíme na asi 2 cm silné plátky, které napíchneme na špejli, potřeme panenským olivovým olejem a na rozpáleném grilu cca 180°C grilujeme. Čas je závislý na stupni propečení. Podává se s křupavou bagetou nebo grilovanou zeleninou.
 
Mýtus č 2: grilovat se dá jen v létě
Elektrické grily bodují i ​​z dalších důvodů - hlavně prostorových. Na rozdíl od klasického grilu na uhlí či plyn, které vyžadují otevřený prostor a dobré počasí, elektrický nabízí univerzálnější využití. Nemluvě o ekologičnosti a skladnosti. S elektrickým kontaktním grilem můžete klidně grilovat ve své panelákové kuchyni i v lednu, přičemž bez problémů zastoupí i tradičních pomocníky, jako jsou pánev, elektrická trouba či mikrovlnka. To vše s minimálním nepořádkem.
 
Grilovaný pstruh na másle s Baby cuketou a citronem

  • 4 ks pstruha
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 snítky velkolisté petrželky
  • 2 listy pórku
  • 1 citron, sůl, mletý pepř
  • 150 g másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

Očištěného, osušeného pstruha v břišní dutině osolíme, opepříme. Čerstvé bylinky propláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a svážeme do pórku, který vložíme do pstruha spolu s plátkem másla. Takto naplněného pstruha poprášíme hladkou moukou. Gril rozehřejeme na 220°C (poloha SEAR), rozehřejeme zbytek másla a pstruhy po obou stranách do zlatova grilujeme. Solíme a pepříme až na závěr po grilování
 
Mýtus č 3: gril je jen na maso a zeleninu
Nejen maso, ryby a zelenina patří na gril. Výborně chutnají i sýry a grilované ovoce. Na elektrickém kontaktním grilu zvládnete i sladké dezerty, včetně palačinek a lívanců na víkendové snídaně s rodinou, či rychlé zapékané bagety a sendviče pro nečekanou návštěvu.
 
Recept na rychlé povidlové šátečky z grilu:

  • Balení listového těsta
  • 6 lžic švestkových povidel
  • Vajíčko na potření
  • Mleté mandle na ozdobu

 
Na první polovinu rozbaleného a roztaženého listového těsta uložíme "hromádky" z povidel, překlopíme těsto druhou polovinou, rukama a rádýlkem vyformujeme šatičky. Potřeme vajíčkem a umístíme na gril při teplotě 160 °C. Dozdobíme moučkovým cukrem, mandlemi a lístkem máty a podáváme.
 
 
Tip na gril: Catler GR 8030 je ideálním pomocníkem pro přípravu různých druhů grilovaného masa, ryb, zeleniny, sendvičů, sýrů, ovoce či sladkých dezertů. Jeho unikátní konstrukce umožňuje použití nejen ve formě kontaktního grilu, ale i otevřeného BBQ grilu. Přístroj je vybaven senzory detekujícimi pokles teploty, které dohlížejí na to, aby byl pokrm rovnoměrně propečený. Desky jsou opatřeny speciální nepřilnavou povrchovou úpravou Quantanium TM, přičemž každá z nich má vlastní topné těleso. Spodní deska se dá navíc naklonit tak, aby přebytečný tuk odkapával do speciální misky. Obsluha grilu je přehledná a jednoduchá a manipulace s nimi jednoduchá. Nastavenou teplotu a vybraný režim LOW, PANINI či SEAR jakož i časovač zobrazuje podsvícený LCD displej. Desky po skončení grilování umyjete i v myčce nádobí.
 
Doporučená cena: 9 490Kč
 
 
 
O značce:
Značka CATLER patří do portfolia spotřebičů světoznámého výrobce, z jehož dílny pochází několik výrobků ve světě oceněných za špičkový design. První výrobek opustil továrnu již v roce 1932. Od té doby se tyto australské spotřebiče rozšířily do více než 30 zemí celého světa a na českém trhu se s nimi můžete setkat od roku 2008.
 
CATLER je synonymem propojení nejmodernější technologie a skvělého vzhledu. Elegantní design všech produktů se vyznačuje vznešenou jednoduchostí tvarů a výběrem exkluzivních materiálů, v nichž hraje prim především ušlechtilý broušený kov a nerez. CATLER je přímo stvořen pro moderní kuchyně, kde se stále častěji uplatňují nové trendy a technologie – tyto spotřebiče pracují po naprogramování téměř sami, komunikují s Vámi pomocí inteligentních displejů a jejich obsluha je naprosto jednoduchá. Při vývoji všech výrobků je kladen důraz především na bezpečnost, zdravou a rychlou přípravu pokrmů a v neposlední řadě i na snadnou údržbu.
 
Pro více informací navštivte www.catler.cz 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.