Share |

Gonjasufi: Znepokojivě uklidňující zvuk kalifornské pouště

Foto: Archiv pořadatele

 
V Meet Factory  se na konci června poprvé představí rapující jogín Gonjasufi. Hlas znějící odjinud a žánrový záběr od alternativního hip hopu po meditační hudbu zaručuje zásadní akci před začátkem festivalové sezóny.

 
Americký samorostlý hudebník Gonjasufi se na konci června poprvé představí českému publiku v pražské Meet Factory. Po úspěšném sólovém debutu A Sufi and A Killer v roce 2010 vydaném u labelu Warp Records vyšla letos tamtéž nová minideska MU.ZZ.LE. Label Warp o Gonjasufiho projevil zájem v roce 2008, kdy svým neobvykle chytlavým hlasovým projevem opatřil track Testament projektu Flying Lotus. Zapsal se tak mezi zásadní talenty současné alternativní elektroniky a zároveň se zařadil mezi nejzajímavější jména labelu Warp Records. 
 
Gonjasufi, civilním jménem Sumach Ecks a původem osvícený učitel jógy z kalifornského San Diega, se poprvé začal věnovat hudbě s hiphopovou skupinou Masters of the Universe. Po krátkém období za DJským pultem se vrhnul na vlastní sólovou kariéru. První album vznikalo ve spolupráci s jeho blízkým přítelem, předním kalifornským beatmakerem Gaslamp Killerem, který vtiskl svou stopu nejen do hudebního obsahu, ale i do názvu debutového alba - v roce 2010 vychází Gonjasufiho první full length deska A Sufi and A Killer. 
 
Album žánrově oscilující mezi psychedelickým rockem, abstraktním hiphopem a meditační hudbou protkané Gonjasufiho zastřeným zpěvem zvedlo velké ohlasy právě pro jeho žánrovou nezařaditelnost a stalo se jedním z nejzásadnějších počinů roku 2010 na poli nezávislé elektroniky. Samotářův nezúčastněný hlasový projev přecházející ze zpěvu a rapu do tlumeného broukání jako v polospánku dodává albu jednotu a zceluje Gonjasufiho mystickou cestu napříč žánry.
 
O poznání zběsilejší MU.ZZ.LE odhaluje Gonjasufiho hudební vize bez cizích přísad. Zvuk jednotlivých krátkých skladeb pluje a připomíná tu Badalamentiho, tu Portishead, tu šedesátkovou psychadeliku. Gonjasufiho hlas znějící z respirátoru opět funguje jako spojující prvek, ale přichází z ještě větší dálky. 
Gonjasufiho cesta k vlastnímu zvuku je zcela ryzí a podobný "samorostlý" talent je na současné elektronické scéně ojedinělý. Svou tvorbu staví na zkušenosti s duchovním odevzdání se józe a její filozofii, skladbám vtiskává třetí rozměr a vyjadřuje jejich prostřednictvím stavy mysli, kterých pomocí jógy dosáhl. Zprostředkování těchto stavů duše je jediným účelem jeho tvorby, své tracky zveřejňuje  na různých blozích, kde jsou dostupné k volnému stažení hned po jejich vydání.
 
Gonjasufi se představí 27. června v Meet Factory. 
Vstupenky: za 350 Kč + poplatky v předprodejích Ticketportal, Ticketpro a Ticketstream // na místě za 450 Kč od 20.30


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.